Ο “Αυριανισμός” είναι το ανώτατο στάδιο του εκχυδαϊσμού

Ο “Αυριανισμός” είναι το ανώτατο στάδιο του εκχυδαϊσμού
O Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Το φαινόμενο "Firehose of Falsehood", της ατελείωτης ροής ψευδών ειδήσεων με στόχο η κυβέρνηση να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους- ρίχνοντας στην πολιτική αρένα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος των αντιπάλων της

Δεν εκπλήσσει κανέναν, πλην εκείνων που έχουν αναγάγει την πολιτική αντιπαράθεση σε πόλεμο δύο κόσμων, το γεγονός μιας άνευ προηγουμένου προσπάθειας να παρουσιαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως «αρχιερέας» της διαπλοκής. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να βρεθεί κάτι που θα δικαιολογούσε τη λάσπη. Το έψαξαν από εδώ το έψαξαν από εκεί και τελικά και παρά τη στενή παρακολούθηση, το μόνο που βρήκαν ήταν ένα τηλεφωνικό κέντρο. Όχι τελευταίας τεχνολογίας σαν αυτά που χρησιμοποιούν στην ΕΥΠ, αλλά τέλος πάντων σαν αυτά που έχουν τα πολιτικά γραφεία.

Προφανώς τον έψαξαν, δεν βρήκαν τίποτα και ξεκίνησε η «ερευνητική» δημοσιογραφία, γνωστή στο παρελθόν ως Αυριανισμός, για τους συγγενείς του προέδρου της ΝΔ. Μεγάλες στιγμές της δημοσιογραφίας, αρκεί να θυμηθούμε τα πρωτοσέλιδα της Αυριανής που εμφάνιζαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με τους ναζί. Στην σύγχρονη εκδοχή τους ξεκίνησαν με τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεχίζουν με τον ανηψιό του. Και όλα αυτά όχι απλώς με την ανοχή του Μαξίμου, αλλά και με την αμέριστη συμπαράστασή του, όπως επιβεβαιώνουν και οι ανακοινώσεις του Μεγάρου. Η εντολή είναι σαφής: Να τον «τελειώσουμε» πριν μας τελειώσει.

Τι κι αν μετά από λίγες ώρες οι «αποκαλύψεις» αποδεικνύονται «ξεχασιάρικες», όπως στην περίπτωση του Δημητριάδη που εκτός του ότι είχε παραιτηθεί από δικηγόρος του Φλώρου ήταν και μάρτυρας κατηγορίας του, τι κι αν η Μαρέβα έχει απαντήσει με αδιάσειστα στοιχεία και αποδείξεις σε όλες τις συκοφαντίες, το μοντέλο που εφαρμόζει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης λειτουργεί ακατάπαυστα. Και λειτουργεί ακατάπαυστα γιατί αποδίδει σ’ ένα μέρος της κοινής γνώμης. Πολύ απλά γιατί τα ψέματα είναι τόσο αυταρχικά και τόσο χονδροειδή που αψηφούν την εξήγηση. Αυτό το μοντέλο που εφαρμόζει ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός ονομάζεται: «Firehose of Falsehood».

Πρόκειται για μια στρατηγική όπου τα ΜΜΕ που αναλαμβάνουν να την υλοποιήσουν κατακλύουν τη κοινή γνώμη δημιουργώντας μια ατέλειωτη ροή παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων. Κι ενώ κανονικά τα ψέματα που γίνονται πρωτοσέλιδα δεν θα έπρεπε να παίρνουν τη μορφή πολιτικών γεγονότων, η συχνότητα με την οποία επαναλαμβάνονται λειτουργεί αποτελεσματικά υπέρ των προπαγανδιστών. Κι αυτό γιατί επί της ουσίας ενώ όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ψέματα, η συχνότητα με την οποία επαναλαμβάνονται εξουδετερώνει τις όποιες αντιστάσεις της κοινής γνώμης.

Εν ολίγοις η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα προκειμένου να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους- ρίχνοντας στην πολιτική αρένα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος των αντιπάλων της( περίπτωση συζύγου Μητσοτάκη και γιού Σαμαρά)- καθιστά εκ των πραγμάτων τον εθνολαϊκισμό στρατηγικό εταίρο της ακροδεξιάς. Και όλοι αυτοί μαζί εναντίον όλων όσοι αρνούνται να συμμετάσχουν στον νέο «ενάρετο» κύκλο που ανοίγει ο Αλέξης Τσίπρας. Επικίνδυνο το παιχνίδι και ιδιαιτέρως χυδαίο για όσους το ανέχονται καλυπτόμενοι πίσω από τις θεσμικές τους αρμοδιότητες. Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους χτυπήματα πρέπει να σταματήσουν πριν είναι αργά. Κι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όσους από την κυβέρνηση έχουν υποστεί το μαρτύριο του Αυριανισμού στο πετσί τους. Φτάνει πια ο εκχυδαϊσμός της πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα