Οι 9,5 μονάδες που απενεχοποίησαν τα πολιτικά φετίχ

Οι 9,5 μονάδες που απενεχοποίησαν τα πολιτικά φετίχ
Φωτό αρχείου: Τσίπρας, Μητσοτάκης στη Βουλή Eurokinissi

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει να βρει τις αιτίες της βαριάς ήττας στους άλλους, καταφεύγοντας σε πολυφορεμένες έννοιες(πχ «προοδευτικός»- «συντηρητικός») ώστε να θολώσει την εικόνα, αποκαλύπτει ότι δεν βλέπουν τις αλλαγές που συντελούνται στη κοινωνία.

Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση ελάχιστοι έχουν καταλάβει τι ακριβώς συνέβη το βράδυ της 26ης Μαΐου. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι δεν κατάλαβαν ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν τις παροχές, και ως εκ τούτου ελπίζουν ότι στις επόμενες εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, θα πάνε στις κάλπες και θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ- «παροχές» ως μια εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ- «Προοδευτική Συμμαχία». Δηλαδή, η βαριά ήττα δεν οφείλεται, κατ’ αυτούς πάντα, στο ότι ο κόσμος θέλει να φύγουν, αλλά την αποδίδουν στη… μειωμένη αντιληπτικότητα του κόσμου για τα μέτρα. Πολύ απλά όσοι παρέσυραν τον πρωθυπουργό και τον έπεισαν ότι θα χάσει με μικρή διαφορά, επιμένουν να τον διαβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα δεν το έχει ο ίδιος, αλλά ο κόσμος που δεν αντιλαμβάνεται το… συμφέρον του.

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι αυτό το έργο θυμίζει τις «9,5 βδομάδες». Σ’ εκείνη την ταινία απενεχοποιήθηκαν όλα τα ερωτικά φετίχ. Στις 9,5 μονάδες απενεχοποιήθηκαν τα πολιτικά φετίχ. Περί αυτού πρόκειται. Τόσο απλά, ώστε να καταλαβαίνουν και όσοι δεν… κατάλαβαν τα μέτρα της κυβέρνησης, τι ακριβώς έγινε ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το βράδυ.   Και όσο αυτό δεν γίνεται αντιληπτό στην απερχόμενη κυβέρνηση, όσο δηλαδή δεν έχουν συνείδηση της ιστορικής ανατροπής που συντελέστηκε στις 26 Μαΐου, τόσο το νόημα της ψήφου θα χάνεται στις πολύωρες συσκέψεις στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει να βρει τις αιτίες της βαριάς ήττας στους άλλους, καταφεύγοντας σε πολυφορεμένες έννοιες(πχ «προοδευτικός»- «συντηρητικός») ώστε να θολώσει την εικόνα, αποκαλύπτει ότι δεν βλέπουν τις αλλαγές που συντελούνται στη κοινωνία.

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία υπερέβη τις δημοσκοπικές προβλέψεις, οφείλεται και στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τ’ αυτιά του. Άνοιξε το κόμμα του. Και εμφανιζόμενος ως εκφραστής μιας ρεαλιστικής επανάστασης μέσα στο ίδιο του το κόμμα, παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, και αφού αντέστρεψε σταδιακά το αρνητικό κλίμα στη κοινωνία για τη Νέα Δημοκρατία, στη συνέχεια έθεσε το διακύβευμα με πρόσημο την εθνική προσπάθεια. Προτάσσοντας την πολιτική αλλαγή όχι απλά ως σύνθημα προς εκλογική χρήση, αλλά ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία μιας νέας ιδέας για τη χώρα, κατάφερε να κινήσει το ενδιαφέρον ηλικιακών ομάδων που παραδοσιακά δεν ανήκουν στον πολιτικό του χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι νέοι ψηφοφόροι, στους οποίους η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξανάδωσε το θάρρος σε μια παράταξη που αντιμετώπιζε ως φετίχ τον Αλέξη Τσίπρα, και απέδειξε ότι περιθωριοποιώντας την ακροδεξιά και διερύνοντας τα όρια της Νέας Δημοκρατίας προς το κέντρο, απεκδύεται του στερεοτύπου «συντηρητικός», τον οποίο η Αριστερά χρησιμοποιεί ώστε να αποσπάσει τις δυνάμεις του κέντρου από τον φυσικό τους πολιτικό χώρο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματός του, έδωσε το στίγμα του στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές. Κυρίως, όμως, έδειξε ότι η πολιτική αλλαγή για να εδραιωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης και να αποκτήσει ιδεολογικά χαρακτηριστικά, απαιτεί δείγμα γραφής. «Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν όχι μόνο για τις βασικές μας δεσμεύσεις, μειώσεις φόρων, πολλές καλές δουλειές και ασφάλεια για όλους αλλά και για ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας. Ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις».

Με τη τελευταία φράση, στο «ακόμα κι αν έχουμε αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε το διακύβευμα ώστε με την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατική κανονικότητα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα που θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την ιστορική ανατροπή της 26ης Μαΐου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα