Ποια είναι η δίκαιη λύση για τους συμβασιούχους

Ποια είναι η δίκαιη λύση για τους συμβασιούχους

Οι επιλογές και οι κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα της μονιμοποίησης των περίπου 10.000 συμβασιούχων των δήμων

Πριν από  σχεδόν ένα μήνα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr είχε ανοίξει το θέμα της μονιμοποίησης των περίπου 10.000 συμβασιούχων των δήμων. Μάλιστα, είχε περιγράψει και τη διαδικασία που σχεδίαζε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι θα γίνει μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Η συγκεκριμένη αναφορά σήκωσε πολλή σκόνη κυρίως από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έτυχε και ιδιαίτερης προβολής από πολλά ΜΜΕ που έκαναν λόγο για «άρωμα εκλογών».

Παράλληλα ανέδειξε και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν εντός της κυβέρνησης για το θέμα, με τη σκυτάλη να παίρνουν αρχικά «πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης» και στη συνέχεια η ίδια η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, για να τονίσει ότι δεν υπάρχει θέμα μονιμοποίησης των συμβασιούχων και ότι θα βρεθούν «εκτός Δημοσίου στις 31.12.2017» . 

Επιφυλακτικός, όμως, εμφανίστηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησής του με συνδικαλιστές, όταν του τέθηκε το θέμα, απάντησε ( φράση που δημοσιεύτηκε και δεν διαψεύσθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών) ότι  «ο Υπουργός Επικρατείας είπε φωναχτά τη σκέψη του».

Όλα αυτά και, κυρίως, η στάση του, καθ’ ύλην αρμόδιου, υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που εμφανίστηκε να κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν του υπουργού Επικρατείας, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των ίδιων των συμβασιούχων, οι οποίες συνοψίστηκαν στην εξής φράση: «Μας δουλεύουν κανονικά!».

Τώρα, που η σκόνη φαίνεται να κάθισε και καθώς το «μπαλάκι» από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης πετάχτηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, τη σκυτάλη ξαναέπιασε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος, άλλωστε, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, ήταν αυτός που κατέθεσε την ρύθμιση για τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων στη Βουλή.

Εξάλλου, αυτή ήταν και η αφορμή για να ανοίξει, ο ίδιος αυτή τη φορά, ξανά το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Μόνο που ο Π. Σκουρλέτης, μάλλον, μείωσε τις προσδοκίες που είχαν, τουλάχιστον οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν από το 2015 και μετά.

Κι αυτό γιατί, αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση ξεπεράσει την πρώτη προϋπόθεση που έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, δηλαδή, τη διακομματική συναίνεση, μιας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι, τουλάχιστον από τη ΝΔ, δεν θα την έχει, τη δεύτερη, που φαίνεται ότι θέτει ο ίδιος, δύσκολα θα μπορέσει να υπερβεί: «Όταν, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος δουλεύει στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, τους παιδικούς σταθμούς, τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του, αυτό κάτι σημαίνει. Τι είδους σχέση εργασίας είναι αυτή; Να την αποτυπώσουμε και να βάλουμε το ΑΣΕΠ να κάνει αυτήν τη δουλειά…. Δεν μιλάμε για μετατροπή συμβασιούχων σε αορίστου. Να δούμε αν κάτω από την κατ’ όνομα σχέση εργασίας, η οποία δηλώνεται ως “συμβασιούχοι” καλύπτεται μία πάγια και διαρκής ανάγκη, η οποία, μάλιστα, για τα συγκεκριμένα πρόσωπα αφορά σε συμβάσεις τα τελευταία 8-10-12-13 χρόνια», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών στον real fm.

Άρα; Άρα, η λογική λέει ότι όταν βάζεις τον πήχη ψηλά (σ.σ. στα 8 χρόνια και πάνω;) για να μην κατηγορηθείς ότι πας να μονιμοποιήσεις αυτούς στους οποίους παρέτεινες τις συμβάσεις, είναι δύσκολο να τον χαμηλώσεις στη συνέχεια στη διετία ή τριετία, διάστημα, δηλαδή, που εργάζονται κατ’ ανώτατο όριο οι σημερινοί συμβασιούχοι στην καθαριότητα. 

Εκτός κι αν, αφού πρώτα λυθούν τα όποια προβλήματα αντισυνταγματικότητας, πιθανότατα, προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία, ακολουθηθούν και οι δύο λύσεις που φαίνεται να έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση: Και η «μέθοδος ΚΕΠ» μέσω κλειστού διαγωνισμού για όσους εργάζονται, για παράδειγμα, άνω των οκτώ ετών και η μέθοδος της αυξημένης μοριοδότησης για όσους εργάζονται λιγότερα.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί ότι αφενός έβαλε μία τάξη στην αναρχία των εργασιακών σχέσεων που, δυστυχώς, επικρατούν και στο Δημόσιο και αφετέρου ότι έδωσε δίκαιη λύση στο θέμα των συμβασιούχων.

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα