Αλλάζοντας το ψηφιακό μας πεπρωμένο

Αλλάζοντας το ψηφιακό μας πεπρωμένο
INTIME NEWS

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης συμμετέχοντας στο αφιέρωμα "Η Ελλάδα στο μέλλον" γράφει στο NEWS 24/7 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και τις προκλήσεις για τη "digital" νέα χρονιά.

Οι επιδόσεις κάθε χώρας στην ψηφιοποίηση είναι μέγεθος μετρήσιμο. Και ένας από τους δείκτες που αποτυπώνουν καλύτερα την πρόοδο αυτή είναι οι ψηφιακές συναλλαγές – το άθροισμα, δηλαδή, των περιπτώσεων που οι πολίτες διεκπεραίωσαν μια υπόθεσή τους ηλεκτρονικά και των περιπτώσεων που τα μητρώα του κράτους «συνομίλησαν» μεταξύ τους για να ανταλλάξουν μια πληροφορία για τον πολίτη.

Μπορούμε να πούμε ότι το 2021 αποτέλεσε μια χρονιά – σταθμό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα: από τις 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές του 2018 και τις 34 εκατομμύρια του 2019, πέρυσι φτάσαμε στις 94 εκατομμύρια και φέτος θα ξεπεράσουμε τις 500 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός έχει συγκεκριμένο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών: μεταφράζεται σε περίπου 55 ουρές που δεν χρειάστηκε να περιμένει κάθε ενήλικας.

Η πρόοδος αυτή συνιστά αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποιεί καθημερινά η Κυβέρνηση, μέσα από μικρές αλλαγές που είναι σχεδιασμένες πολιτοκεντρικά, δηλαδή με σκοπό να διευκολύνει πρώτα από όλα τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Την πολιτική αυτή είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και την επόμενη χρονιά.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, η ατομική επιχείρηση θα ιδρύεται αμιγώς ψηφιακά, μέσα σε λίγα λεπτά, με λίγα μόνο κλικ. Το ίδιο θα ισχύει και για τα διπλώματα οδήγησης, ενισχύοντας επιπλέον σημαντικά τη διαφάνεια και την οδική ασφάλεια. Το ίδιο θα ισχύει για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, μειώνοντας σημαντικά, μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου, τον χρόνο πραγματοποίησης μιας αγοραπωλησίας. Φιλοσοφία μας είναι να ψηφιοποιούμε υπηρεσίες μέσω του gov.gr, ώστε οι πολίτες να κερδίζουν χρόνο, χρήμα και ενέργεια, τη στιγμή που το Δημόσιο εξοικονομεί ανθρώπινους και υλικούς πόρους.

Ταυτόχρονα με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, δίνουμε εξίσου μεγάλη έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών. Ήδη ο πολίτης βλέπει σημαντική βελτίωση στη δήλωση των «γεγονότων ζωής» (όπως για παράδειγμα στη νέα διαδικασία δήλωσης γέννησης, η οποία ξεκινά και τελειώνει για τον γονέα μέσα στο μαιευτήριο). Το 2022 σκοπεύουμε και αυτή η βελτίωση να είναι εκθετική – και σε αυτό θα συμβάλει καθοριστικά το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, μέσω του οποίου όλοι θα γνωρίζουν επακριβώς όλα τα βήματα και όλα τα δικαιολογητικά για κάθε συναλλαγή τους με το Δημόσιο, φυσική ή ψηφιακή.

Ένα ακόμα στοιχείο που καταδεικνύει την πρόοδο της χώρας είναι η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων σε τομείς που είχαμε σημαντικές εκκρεμότητες με το παρελθόν. Οι επενδύσεις που έχουν εξαγγελθεί και ήδη υλοποιούνται στον τομέα των data centers αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Και, ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και ιδίως των οπτικών ινών δημιουργούν την προοπτική για σταθερότερες και ταχύτερες συνδέσεις στο ίντερνετ για όλους.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες και η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων δημιουργούν μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα. Μια συγκυρία που γίνεται ακόμα ευνοϊκότερη χάρη στο Ταμείο Ανάπτυξης, ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» που μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το σύνολο της ψηφιακής μας στρατηγικής, όπως αυτή αναλύεται στα περισσότερα από 450 έργα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Ήδη περίπου το 25% βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης και στόχος μας είναι μέσα στο 2022 να έχουμε δημοπρατήσει το 90%, ώστε μέχρι το 2025 η Ελλάδα να έχει αλλάξει ριζικά τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, όσο και σε ό,τι αφορά στις υποδομές της.

Αν συγκρίνει κανείς τις τελευταίες ημέρες του 2020 με αυτές του 2021, θα διαπιστώσει την πρόοδο της χώρας ως προς τις δυνατότητές της. Πριν από έναν χρόνο, το ερώτημα ήταν αν η χώρα μπορεί να δώσει ψηφιακές λύσεις σε σύνθετες προκλήσεις όπως ο εμβολιασμός. Σήμερα η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ξεκάθαρη και είναι καταφατική: μέσα από το emvolio.gov.gr η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί πρωτοβουλίες αξιοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες.

Η Ελλάδα περνά στο 2022 με την αισιοδοξία που πηγάζει από την αυτοπεποίθηση ότι έχει ξεκινήσει να αλλάζει το ψηφιακό της πεπρωμένο. Και αυτή ακριβώς η αισιοδοξία θέλουμε να λειτουργήσει ως καταλύτης, ώστε να υλοποιήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τον σχεδιασμό μας.

*Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

27 άρθρα σημαντικών προσωπικοτήτων που μοιράζονται σκέψεις και απόψεις για την Ελλάδα και τη θέση της στο μέλλον. Ανακαλύψτε περισσότερα στο αφιέρωμα “2022: Η Ελλάδα Στο Μέλλον”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα