Λουκάς Τριάντης: Προοπτικές σχεδιασμού και ανάπτυξης του χώρου πέρα από τον κατ’ εξαίρεση σχεδιασμό

Λουκάς Τριάντης: Προοπτικές σχεδιασμού και ανάπτυξης του χώρου πέρα από τον κατ’ εξαίρεση σχεδιασμό

Η ομιλία του Λουκά Τριάντη στο συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Το συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώθηκε από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή) μέχρι την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Σημεία από την παρέμβαση του του Λουκά Τριάντη επίκουρου καθηγητή πολεοδομίας και χωρικού σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

Ο κ. Τριάντης αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του χώρου πέρα από τον κατ’ εξαίρεση σχεδιασμό και τις εξαρτήσεις από το παρελθόν, δίνοντας έμφαση στον κατανεμητικό ρόλο που μπορεί να έχει ο σχεδιασμός και προγραμματισμός του χώρου.

Υποστήριξε ότι η παράμετρος του χώρου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κατανόηση των ζητημάτων της ανισότητας, δείχνοντας μια σειρά από χαρτογραφήσεις ανισοτήτων στη μητροπολιτική Αθήνα. Υποστήριξε επίσης ότι ο κατ’ εξαίρεση σχεδιασμός των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ανισότητας αλλά τα εντείνει περαιτέρω, δείχνοντας παραδείγματα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα τι μπορεί να κάνει ο χωρικός σχεδιασμός για τα ζητήματα της ανισότητας και πώς θα μπορούσε να επανασυνδεθεί με το αίτημα για δικαιοσύνη στον αστικό χώρο. Κάποιες κατευθύνσεις είναι:

1. Δικαιότερες πόλεις ως διαδικασία, μέσω δημοκρατικής συμμετοχής, συμπερίληψης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και κοινωνικής νομιμοποίησης των αναπτυξιακών πολιτικών.

2. Έμφαση στον κατανεμητικό ρόλο του χωρικού σχεδιασμού και προγραμματισμού. Αφενός με τη γεωγραφική άμβλυνση της ανισότητας και την εισαγωγή χωρικών κριτηρίων και προτεραιοτήτων στις ασκούμενες πολιτικές. Αφετέρου με τη δίκαιη κατανομή ωφελειών και επιβαρύνσεων από τις διαδικασίες αστικής ανάπτυξης.

3. Ενεργητική πολεοδομική πολιτική, έμφαση σε άξονες αιχμής για στρατηγικές παρεμβάσεις και θεσμική κατοχύρωσή τους. Τα σημεία αυτά συνηγορούν υπέρ ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού πολεοδομικού και περιφερειακού επιπέδου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα