Καύσωνας: Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ – Πού θα σημειωθούν “43άρια”

Διαβάζεται σε 9'
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας,
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας, EUROKINISSI

Το πρώτο ισχυρό κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού κάνει την επέλασή του στη χώρα μας. Η επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ.

Σε κλοιό καύσωνα είναι η χώρα από σήμερα Τρίτη (11/6) και μέχρι την Παρασκευή, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου και τον πρώτο παρατεταμένο κύμα καύσωνα για φέτος να αποτελεί γεγονός.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε επικαιροποίηση για το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις για το κύμα καύσωνα, σε σχέση με το προηγούμενο.

Το έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και την Παρασκευή (14-6-2024). Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Συγκεκριμένα:

1. Την Τρίτη (11-6-2024) η θερμοκρασία θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς, τοπικά στα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τετάρτη (12-6-2024) και την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

3. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Πώς θα εξελιχθεί το κύμα καύσωνα

Τι ισχύει στο Δημόσιο

Στο μεταξύ, με την επιλογή της τηλεργασίας θα λειτουργήσει το τριήμερο (Τρίτη – Πέμπτη) το Δημόσιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπονται μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημόσιων υπαλλήλων, είτε αυτοί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε όχι.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται α) η χρήση της τηλεργασίας ή β) η χρήση ειδικής άδειας ή γ) το ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης.

Σε περιπτώσεις που η φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Σε ό,τι αφορά δε τα ραντεβού σε δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να υπάρξει νέος προγραμματισμός με μέριμνα των υπηρεσιών.

Καύσωνας: Σε ποιους Δήμους θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Στο μεταξύ, κλειστές θα παραμείνουν αρκετές σχολικές μονάδες, ενώ άλλες θα τροποποιήσουν το ωράριο λειτουργίας τους προκειμένου να προστατευτούν οι μαθητές από τις συνθήκες καύσωνα που αναμένεται να επικρατήσουν.

Σε αλλαγές προχωρούν σχολεία σε περιοχές της Εύβοιας, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία προτείνει σειρά μέτρων για την προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

Μαρκόπουλο

Μέχρι τις 11:30 π.μ. θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία στο Μαρκόπουλο, όπως γνωστοποίησε ο δήμος.

Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για την λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών τις επόμενες ημέρες.

Εύβοια
Αποφάσεις για κλείσιμο των σχολείων έχουν λάβει οι αυτοδιοικητικές Αρχές στους δήμους Χαλκιδέων, Ερέτριας, Διρφύων – Μεσσαπίων και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας.

Στη Χαλκίδα, με απόφαση της δημάρχου Ελενας Βάκα, αναστέλλεται η λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων από την Τρίτη έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Κ.Δ.Α.Π και Κ.Δ.Α.Π.Με.Α, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των μαθητών είναι προαιρετική. Ανοικτά θα είναι τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς σε αυτά διεξάγονται πανελλήνιες και ενδοσχολικές εξετάσεις και δεν προβλέπεται πλήρες διδακτικό ωράριο.

Αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά Σχολεία & Νηπιαγωγεία) αποφάσισε και ο δήμος Ερέτριας λόγω του καύσωνα, από την Τρίτη έως και την Πέμπτη.

Με ανακοίνωση του, ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας ενημερώνει ότι διακόπτεται η λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και του Παιδικού Σταθμού από την Τρίτη 11 Ιουνίου έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Παρόμοια απόφαση έλαβε και η Δημοτική Αρχή Διρφύων – Μεσσαπίων.

Φθιώτιδα
Με ανακοίνωσή του ο δήμος Λαμιέων, γνωστοποιεί ότι τροποποιείται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και όλων των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για το διάστημα από Τρίτη 11 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, η ώρα αποχώρησης ορίζεται στις 11:30 π.μ.

Παρόμοια απόφαση έλαβε και ο δήμαρχος Στυλίδας, Γιάννης Αποστόλου, καθώς για το ίδιο χρονικό διάστημα (Τρίτη έως Πέμπτη) οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων θα σχολάνε νωρίτερα, στις 11:30 π.μ.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Λοκρών, Αθανάσιος Ζεκεντές, ανακοίνωσε την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία) την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ δεν θα λειτουργήσουν καθόλου τα Ολοήμερα.

«Οι σχολικές γιορτές που έχουν προγραμματιστεί από τις ανωτέρω Σχολικές Μονάδες με αφορμή τη λήξη του σχολικού έτους θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη των Διευθυντών τους. Συστήνεται να προτιμηθούν ώρες και σημεία που οι καιρικές συνθήκες θα είναι πρόσφορες για το σκοπό αυτό», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, στον δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, η αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από την Τρίτη έως την Πέμπτη, τροποποιείται ως εξής: 11:30 π.μ. από όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, 11:30 π.μ. από τα Νηπιαγωγεία Αμφίκλειας και Ελάτειας, 12:00 μ.μ. από το Νηπιαγωγείο Κάτω Τιθορέας και 12:00 μ.μ. από όλους τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου.

Θήβα – Λιβαδειά – Αράχωβα – Δελφοί
Διακοπή μαθημάτων στις 11:30 π.μ, σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από την Τρίτη έως την Πέμπτη, αποφάσισε ο δήμος Θηβαίων.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 11:30 π.μ. θα αποχωρήσουν από τα σχολεία τους και οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Λιβαδειάς, κάτι που θα ισχύσει και στους δήμους Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Ορχομενού και Δελφών.

Θεσσαλία
Μέτρα για τον επερχόμενο καύσωνα έλαβε και ο δήμος Τρικκαίων, με σκοπό την προστασία παιδιών και εκπαιδευτικών. Ειδικότερα, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά – Νηπιαγωγεία) θα λειτουργούν μέχρι τις 11:30, από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου. Παρόμοια απόφαση έλαβε και ο δήμος Μετεώρων, όπου η λειτουργία των σχολείων μέχρι την Πέμπτη θα τερματίζεται στις 11:30 π.μ.

«Από τον Δήμο Τυρνάβου ανακοινώνεται ότι λόγω του επερχόμενου καύσωνα, τα σχολεία Α/θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Τυρνάβου (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) θα λειτουργήσουν από την Τρίτη, 11/06/2024, έως και την Πέμπτη, 13/06/2024, μεχρι τις 11:30 π.μ», αναφέρει η δημοτική Αρχή Τυρνάβου.

Κόρινθος
Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία στον δήμο Κορινθίων, έπειτα από απόφαση του δημάρχου, Νίκου Σταυρέλη.

«Σας γνωρίζουμε ότι λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται να επικρατήσουν στην χώρα τα σχολεία όλων των βαθμίδων του δήμου Κορινθίων θα παραμείνουν κλειστά», σημειώνεται.

Ερμιονίδα
«Λόγω της αναμενόμενης επέλασης του κύματος καύσωνα και έπειτα από συνεννόηση με τον Διευθυντή της Α/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, όλες οι Σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία) θα λειτουργήσουν με ειδικό ωράριο αυστηρά έως τις 11:30 π.μ. Θα πραγματοποιηθεί αναστολή της λειτουργίας τους την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου», αναφέρει ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Ιωάννης Γεωργόπουλος.

Νάουσα
Στις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν την Τρίτη, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά στον δήμο Νάουσας, λόγω του επερχόμενου κύμα καύσωνα. Την σχετική απόφαση έλαβε ο δήμαρχος, Νίκος Κουτσογιάννης.

Σέρρες
«Ο δήμος Σιντικής, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες, αποφασίζει τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικών και Νηπιαγωγείων) μέχρι τις 13:15».
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα