Καιρός: Εβδομάδα έντονης αστάθειας – Πού θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Καιρός: Εβδομάδα έντονης αστάθειας – Πού θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Βροχή στο κέντρο της Αθήνας intime

Έντονη αστάθεια θα ακολουθήσει το επόμενο πενθήμερο στη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Οδηγίες για την προστασία από τα έντονα φαινόμενα και τους κεραυνούς.

Ξεκινά ένα πενθήμερο έντονης κατά περιόδους αστάθειας στη χώρα μας, καθώς ένα ανώτερο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα σε ύψος 5500 μέτρων από το έδαφος (στα 500 hPa) διατηρείται μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή και προβλέπεται να προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Αναλύοντας το παραπάνω βίντεο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα έντονα φαινόμενα που θα εκδηλώνονται θα βρίσκονται ακόμη και εκτός των ωρών της κλασικής αστάθειας, δηλαδή το μεσημέρι και το απόγευμα και θα διατηρούνται με μεγάλες εντάσεις ακόμη και τις νυχτερινές αλλά και τις πρωινές ώρες. Οι περιοχές με τα εντονότερα φαινόμενα παρουσιάζεται παρακάτω όπου είναι εμφανές ότι θα βρέξει με μεγάλες εντάσεις και στα νησιά (κυρίως στις Σποράδες και το Βόρεια Αιγαίο . Βροχές και μπόρες προβλέπονται κυρίως την Τρίτη και Τετάρτη σε Κρήτη και Κυκλάδες και όσοι βρίσκονται σε διαδικασία τρύγου ας λάβουν κάποια μέτρα. Πάντως, προέχει η προσωπική μας ασφάλεια και γιαυτό παρακάτω θα αναπτύξουμε και θα ξαναθυμηθούμε κανόνες προστασίας από κεραυνούς.

Επειδή αυτή την εποχή βρίσκεται πολύς κόσμος για διακοπές στη θάλασσα ας διαβάσουν αναλυτικά κάποιες οδηγίες για την προστασία από τους κερανούς στη θάλασσα. Οι πιθανότητες ένα φουσκωτό να χτυπηθεί από κεραυνό στην θάλασσα είναι πάρα πολύ μικρές διότι πολλές φορές υπάρχει κάτι υψηλότερο ξεκινώντας από βράχους και βραχονησίδες ( γι αυτό καλό είναι να ταξιδεύουμε σχετικά κοντά στην ξηρά), αλλά και από τα κύματα που μας περιβάλουν. Σε περίπτωση που κάνετε αμέριμνοι το μπάνιο σας και ξαφνικά διαπιστώσετε ότι μία σφοδρή καταιγίδα έρχεται προς το μέρος σας, τότε υπάρχουν δύο τρόποι να προστατευτείτε. Ο ένας είναι να βγείτε γρήγορα στη στεριά και να βρείτε ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να περάσει και ο δεύτερος είναι να κολυμπήσετε πιο βαθιά ( δεν είναι και τόσο ενδεδειγμένος) .

Σχεδόν ενστικτωδώς, ο άνθρωπος βλέποντας μία καταιγίδα ή ακούγοντας έναν κεραυνό, προσπαθεί να βρει κάποιου είδους κατάλυμα. Για να θεωρηθεί ένα κατάλυμα ικανό να προστατεύσει τον άνθρωπο, πρέπει να είναι ένα κτίριο που έχει οπλισμένο σκυρόδεμα, δίκτυο ύδρευσης ή αποχέτευσης, κάποιο χαρακτηριστικό δηλαδή που να μπορεί να γειώσει την τεράστια ενέργεια του κεραυνού. Συνεπώς, διάφορα σκέπαστρα, δέντρα, στάσεις λεωφορείου κτλ. δεν παρέχουν προστασία από τους κεραυνούς – κάποιες φορές τους έλκουν μάλιστα. Επίσης τα λαστιχένια υποδήματα και τα λάστιχα των οχημάτων δεν προστατεύουν από τους κεραυνούς. Αρκετά θύματα κεραυνών μάλιστα, ήταν αγρότες που βρέθηκαν επάνω στο τρακτέρ τους. Επίσης υπάρχουν πολλά θύματα που ήταν βοσκοί και χτυπήθηκαν μαζί με το κοπάδι τους. Προφανώς κάποιος που θέλει να προστατευτεί από μία καταιγίδα και βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, πρέπει να βγει στη στεριά , για να γλιτώσει τόσο από πνιγμό, όσο και από κεραυνό. Η στεριά είναι πολύ λιγότερο αγώγιμη και ο άνθρωπος κινδυνεύει πιο λίγο από κεραυνό που θα πέσει κοντά του. Τα στατιστικά στοιχεία έχουν δείξει ότι τα ανοιχτά πλεούμενα, όπως οι βάρκες ψαρέματος δεν προστατεύουν τους επιβαίνοντες από κεραυνικό πλήγμα (διαβάστε εδώ).

Αν κάποιος βρεθεί εν μέσω καταιγίδας μέσα στο αυτοκίνητο του, αυτό του παρέχει μία κάποια προστασία , αρκεί να μην αγγίζει μεταλλικά μέρη του αυτοκινήτου. Εάν κάποιος βρεθεί σε δάσος, μακριά από ασφαλή κτήρια ή οχήματα, καλό είναι να προστατευτεί κάτω από πυκνή και χαμηλή βλάστηση, όπως θάμνοι. Γενικά είναι καλό αν πέφτουν κοντά του κεραυνοί, να προστατεύσει την ακοή, κλείνοντας τα αυτιά, και να μειώσει την επιφάνεια επαφής με το έδαφος πχ. να μην ξαπλώσει σε αυτό. Το υγρό έδαφος είναι σημαντικά πιο αγώγιμο, από ότι το στεγνό και συνεπώς διευκολύνει την ανάπτυξη βηματικής τάσης. Όπως έχουμε μάθει από την Φυσική του σχολείου ο ηλεκτρισμός επιλέγει τον δρόμο της ελάχιστης αντίστασης και αυτό συμβαίνει όταν ο κεραυνός τελικά «επιλέγει» να κινηθεί γύρω από το όχημα και όχι μέσα από αυτό. Σημειώνουμε επίσης ότι το τζάμι του παρμπρίζ και των παραθύρων είναι μονωτήρας, οπότε και παρέχει κάποια προστασία. Ωστόσο, η προστασία μειώνεται αν έχουμε κατεβασμένο ένα παράθυρο , καθώς αυξάνουμε την πιθανότητα να περάσει ο κεραυνός στο εσωτερικό και να κάψει τα ηλεκτρονικά, ή να δημιουργήσει συνθήκες βραχυκυκλώματος που θα ανοίξουν οι αερόσακοι του οχήματος.

H εφαρμογή αυτή υπάρχει διαθέσιμη για κάθε κινητό andoid ή ios

Ακολουθούν βασικές οδηγίες προστασίας


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα