Καιρός: Γιατί διατηρείται η συννεφιά – Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος και η διαιρεμένη μας ατμόσφαιρα

Καιρός: Γιατί διατηρείται η συννεφιά – Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος και η διαιρεμένη μας ατμόσφαιρα
Βροχερός καιρός Eurokinissi

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναλύει τα δεδομένα για τον καιρό και εξηγεί γιατί παραμένει άστατο το σκηνικό, ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα από το καλοκαίρι.

Από τις αρχές του μήνα έχουμε αναφερθεί στην διατήρηση του άστατου καιρού περίπου μέχρι τα μέσα Μαΐου, με αυξημένη συννεφιά κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια και τα προγνωστικά δεδομένα μέχρι στιγμής επιβεβαιώνονται.

Οι βροχές δεν επηρεάζουν όμως όλες τις περιοχές και εκδηλώνονται κυρίως στην Ήπειρο τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Η αυξημένη και βαριά συννεφιά στην βορειοδυτική Ελλάδα φαίνεται ότι έχει “κουράσει” τους καλούς μας φίλους.

Η κατάσταση διατηρείται και έτσι αυξημένη συννεφιά θα έχουμε και την ερχόμενη εβδομάδα, μέχρι και την Παρασκευή με ένα μικρό διάλειμμα αύριο και το Σάββατο. Από πλευράς φαινομένων ηρεμούν τα πράγματα και έτσι οι μετακινήσεις των ετεροδημοτών οδικώς και ακτοπλοϊκώς στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνουν χωρίς προβλήματα. Η αστάθεια θα περιοριστεί και οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ στα πελάγη.

Όπως θα παρατηρήσατε στο παραπάνω βίντεο η αυξημένη συννεφιά δεν οφείλεται μόνο στην κλασική αστάθεια , αλλά και στην παράλληλη διέλευση συστημάτων πάνω από την χώρα μας που έρχονται είτε από την κεντρική Ευρώπη , είτε από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.

Η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή μας είναι τέτοια ώστε ο υποτροπικός αεροχείμαρρος με αυτή τη δυτική ροή (ζωνική κυκλοφορία) βοηθά τα συστήματα αυτά να περνάνε πάνω τη χώρα μας. Λόγω αυτής της Νοτιοδυτικής ροής δεν λείπει και η μεταφορά σκόνης προς την χώρα μας.


Πάντως την άνοιξη η ατμόσφαιρα της Ελλάδος είναι ξεκάθαρα διαιρεμένη σε δύο τμήματα, το ηπειρωτικό και το θαλάσσιο. Το ηπειρωτικό τμήμα περιλαμβάνει την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Κεντρική Ελλάδα μέχρι τη Βοιωτία και την Πελοπόννησο. Αυξημένη νεφοκάλυψη εντοπίζεται στις ηπειρωτικές περιοχές που προαναφέραμε για τουλάχιστον 55 ημέρες κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Αντίθετα, ένα ημερολογιακό ελάχιστο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο με επίκεντρο τη νήσο Σύρο (42 ημέρες με νεφοκάλυψη.

Συννεφιά ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικός είναι ο παραπάνω χάρτης που απεικονίζει τη χωρική κατανομή της μέσης ανοιξιάτικης νέφωσης (σε όγδοα) στον Ελλαδικό χώρο. Στον χάρτη αυτόν φαίνεται η μεταβολή της νεφοκάλυψης η οποία κυμαίνεται μεταξύ 3.2 και 4.5 ογδόων με ελάχιστες τιμές στην ΝΑ Ελλάδα και μέγιστες στη Β∆, Β και ΒΑ Ελλάδα.

Παρότι στατιστικά δεν έχουμε φτάσει σε κάποιες ακραίες καταστάσεις από πλευράς νεφοκάλυψης, για την φετινή άνοιξη , γεγονός είναι ότι είναι ότι αυτές οι συνεχόμενες ημέρες συνεχούς συννεφιάς έχουν κουράσει ακόμη και τους κατοίκους της ΒΔ Ελλάδος που είναι αρκετά συνηθισμένοι σε αυτόν το άστατο καιρό.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα