Καιρός: Στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος την Τρίτη – Υψηλός κίνδυνος φωτιάς

Καιρός: Στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος την Τρίτη – Υψηλός κίνδυνος φωτιάς
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μας δίνει την πρόγνωση του καιρού.

Βελτιωμένος θα είναι την Τρίτη ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας με τη θερμοκρασία τοπικά να φτάνει και τους 36 βαθμούς, ενώ θα έχουμε λίγα φαινόμενα αστάθειας στα βόρεια και κυρίως στα βορειοανατολικά όπου υπάρχει κίτρινη προειδοποίηση Meteoalarm στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από πλευράς επικινδυνότητας πυρκαγιών θα έχουμε Υψηλό Κίνδυνο Πυρκαγιάς για Ανατολική Πελοπόννησο, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρο, Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη και Κύθηρα σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

Στον γενικό χάρτη της Ευρώπης διακρίνονται τα χαμηλά που επηρεάζουν τη Βορειοδυτική και Βορειοανατολική Ευρώπη. To ισχυρό Νοτιοδυτικό ρεύμα στη Δυτική Ευρώπη προκαλεί έντονη θερμή μεταφορά με αποτέλεσμα να έχουμε το επόμενο τετραήμερο ένα ισχυρότατο κύμα ζέστης στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της Ευρώπης.

 

Η έντονη θερμή μεταφορά στη Δυτική Ευρώπη είχε αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο τρέξιμο του προγνωστικού κλιματικού μοντέλου του ECMWF με μέσες θερμοκρασίες έως και 5 βαθμούς πάνω από την μέση κλιματική τιμή για το χρονικό διάστημα από 22 εως 28 Ιουλίου στη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Στη χώρα μας οι τιμές της θερμοκρασίας προβλέπονται κανονικές χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από τις συνηθισμένες τιμές, θα έλεγα και ελαφρώς χαμηλότερες στα ανατολικά προσήνεμα λόγω του μελτεμιού.

 

Στο χρονικό διάστημα από 29 Ιουλίου έως και 4 Αυγούστου το κύμα ζέστης στη δυτική και κεντρική Ευρώπη υποχωρεί, αλλά παρόλα αυτά οι τιμές παραμένουν εως και 2 περίπου βαθμούς πάνω από την μέση κλιματική τιμή . Στη χώρα μας θα επικρατήσουν κανονικές τιμές για την εποχή.

Αφού δώσαμε την μακροπρόθεσμη τάση του καιρού ας δούμε τώρα πώς θα κυλήσει στο σήμερα ο καιρός στη χώρα μας.

Στον χάρτη της Βαλκανικής διακρίνεται το υψηλό στα Βόρεια Βαλκάνια που συνδυάζεται με το χαμηλό στη περιοχή της Κύπρου τα οποία προκαλούν το μελτέμι έως 7 μποφόρ  στο Αιγαίο.

 

Την Τρίτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και στα βορειοανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Αιγαίου τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.  

 

Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

 

Ξέρετε ότι: Σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου 2007 είχαμε 41 βαθμούς Κελσίου στο Θησείο και δασική πυρκαγιά στην Εύβοια με 2 νεκρούς πυροσβέστες.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version