Ψυχρό μέτωπο σήμερα – Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας

Ψυχρό μέτωπο σήμερα – Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας
Φωτό αρχείο, χιόνια στην Αττική EUROKINISSI

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Τρίτη, με χιονοπτώσεις και σημαντική πτώση θερμοκρασίας. Η πρόγνωση από τον μετεωρολόγο μας Θοδωρή Κολυδά.

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας καθώς πριν το μεσημέρι της Τρίτης θα περάσει ένα ψυχρό μέτωπο το οποίο θα κινηθεί ανατολικά και θα μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια Βαλκάνια ενώ παράλληλα θα έχουμε θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια τμήματα. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι σημαντική της τάξεως των 10 περίπου βαθμών μέσα στο επόμενο διήμερο. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στον χάρτη της Βαλκανικής που ακολουθεί παρατηρούμε ότι το μέτωπο που θα μας επηρεάσει είναι εκτεταμένο, αλλά η πτώση της θερμοκρασίας την Τρίτη δεν θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα έχουν μέγιστη ένταση τα 6 με 7 μπ.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες πιθανόν καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5-6 και τοπικά 7 μπ που αργότερα θα γίνουν βορειοανατολικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 μπ και τοπικά 6 με 7 μπ . Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Κακοκαιρία διαρκείας…

Την Τετάρτη θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Ευβοίας και από το μεσημέρι στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Αττικής) και την Εύβοια, κατά τόπους θα πυκνώσουν.

Την Πέμπτη οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική) και στα ορεινά της Κρήτης (ενδεικτικό υψόμετρο στη Θεσσαλία 200 μέτρα, στην ανατολική Στερεά 400 μέτρα). Από τις απογευματινές ώρες προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων που θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.

Στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8-9 μποφόρ), που μετά το μεσημέρι της Τετάρτης και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ. Εξασθένηση των βοριάδων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής . Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά που θα γίνει αισθητή από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες της Τετάρτης και της Πέμπτης και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, πρόσκαιρη ύφεση προβλέπεται για την Παρασκευή όμως από το Σάββατο νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην ανατολική Ελλάδα.

Δείτε την εβδομαδιαία προοπτική του καιρού σε ένα μονόλεπτο βίντεο:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα