Θυελλώδεις άνεμοι στα ανατολικά και νότια – Έντονα φαινόμενα στα νότια

Θυελλώδεις άνεμοι στα ανατολικά και νότια – Έντονα φαινόμενα στα νότια
Ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα τον απαγορευτικό απόπλου Eurokinissi

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ, καθώς η κακοκαιρία "Ξενοφών" σαρώνει τη χώρα.

Διατηρείται ο ισχυρός αντικυκλώνας στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ενώ βαρομετρικό χαμηλό που έχει δημιουργηθεί στις ακτές της Β. Αφρικής συνδυάζεται με τις χαμηλές πιέσεις της Ανατολικής Μεσογείου και προκαλεί πολύ θυελλώδεις ΒΑ ανέμους και φαινόμενα στα νοτιοδυτικά της χώρας μας. 

 

 

Το μεσημέρι της Τετάρτης από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ αναρτήσαμε ένα άρθρο το οποίο αναφερόταν στα βαρομετρικά χαμηλά που δημιουργούνται στη Μεσόγειο τους φθινοπωρινούς αλλά και τους χειμωνιάτικους μήνες, μετά από έντονες ψυχρές εισβολές. Μεταξύ άλλων αναφέραμε ότι αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά παρότι από την μια μεριά μοιάζουν με τους γνωστούς μας τροπικούς κυκλώνες και στη Μετεωρολογική Κοινότητα καλούνται Medicanes (από το Mediterranean Hurricanes), εν τούτοις παρουσιάζουν και πολλές διαφορές  σε ότι αφορά στον τρόπο σχηματισμού τους, στην έντασή και την διάρκεια ζωής τους καθώς και στην μεγάλη αβεβαιότητα για την κίνηση και την πορεία τους. Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες ημέρες υπήρχαν κάποιες ενδείξεις δημιουργίας medicane στο Τυρρηνικό πέλαγος αλλά αυτές οι προβλέψεις ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.

Σήμερα προβλέπεται ένταση των φαινομένων μετά το απόγευμα από τα νοτιοδυτικά.

 

 

Στην Αττική προβλέπεται παροδική συννεφιά με βροχές και βορειοανατολικοί άνεμοι 6 με 8 και τοπικά στα ανατολικά 9 με 10 μποφόρ που αργότερα θα εξασθενήσουν.

 

Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 23 βαθμούς.

 

Η προοπτική του καιρού

Για την εξέλιξη της πρόσφατης κακοκαιρίας και την ενημέρωση του κοινού από της ΕΜΥ δώσαμε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του προγνωστικού μοντέλου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπροθέσμων προγνώσεων (ECMWF). Εκτός από το συγκεκριμένο μοντέλο καιρού η ΕΜΥ χρησιμοποιεί όπως γνωρίζετε και το προγνωστικό μοντέλο COSMO και τα δεδομένα του υπάρχουν διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε σε σχετικό video τα προγνωστικά δεδομένα υετού μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι:

Από το ίδιο προγνωστικό μοντέλο υπάρχουν επίσης σε σχετικό βίντεο και τα δεδομένα του ανέμου, όπου μπορείτε να παρατηρήσετε ότι οι εντάσεις του πάνω από την θαλάσσια περιοχή του Ιονίου φτάνουν τους 50 κόμβους, δηλαδή και τα 10 μποφόρ.

Για να υπάρχει ένα κοινό μέτρο σύγκρισης με το προηγούμενο μοντέλο σας παρουσιάζω τα ύψη υετού μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι και μπορείτε να παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους .

Με τον ίδιο τρόπο παρουσιάζονται και τα προγνωστικά στοιχεία των ανέμων όπου εμφανίζονται εντάσεις ανέμων ακριβώς οι ίδιες με το Cosmo.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από την μέχρι στιγμής εξέταση των προγνωστικών δεδομένων των κυριοτέρων μοντέλων μέχρι και την Παρασκευή δεν προκύπτουν εντάσεις ανέμων 12 μποφόρ, ούτε ραγδαιότητες βροχής μεγαλύτερες των 20 mm/ h στον Ελληνικό χώρο.

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα