5+1 τρόποι για να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία, σε περιόδους κρίσης

5+1 τρόποι για να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία, σε περιόδους κρίσης
Ψυχική υγεία iStockphoto

Η ψυχολόγος Γεωργία Κορδώνη γράφει για το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας ώστε να εστιάζει στα θετικά και όχι στα αρνητικά μηνύματα.

Καθημερινά ο σύγχρονος άνθρωπος έχει να αντιμετωπίσει μια ζωή με πολλές προκλήσεις. Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, οι εργασιακές συνθήκες, η πανδημία, η οικονομική κρίση, τα δυσάρεστα συμβάντα που ακούμε καθημερινά, η επιθετικότητα και η βία, οι πόλεμοι και οι φυσικές καταστροφές. Ανάμεσα σε όλα αυτά είναι λογικό να δοκιμάζεται η ψυχική ηρεμία όλων μας.

Δεν είναι περίεργο να βιώνει κανείς κατάθλιψη, άγχος και γενικά αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, η ψυχική υγεία είναι εξίσου σωματική με την σωματική υγεία. Πώς μπορεί, λοιπόν, κανείς να διατηρήσει την ψυχική του υγεία ακόμα και σε περιόδους κρίσης;
 

1. Αποδεχτείτε ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι μέσα στη ζωή και μην τα πολεμάτε

Πολλές φορές προσπαθούμε να καταπιέσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και να τα καλύψουμε, γεμίζοντας τα με εξωτερικά ερεθίσματα. Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε ότι οι δυσκολίες θα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας και το άγχος, η στενοχώρια ή η θλίψη είναι συνδεδεμένα με την ανθρώπινη ύπαρξη, όπως η χαρά, η ηρεμία ή ο ενθουσιασμός. Πάρτε χρόνο, καθίστε σε ένα ήρεμο σημείο και αναπνεύστε. Η αναπνοή είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Όσο ασήμαντο και αν σας φαίνεται η αναπνοή μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστείτε σε μεγάλο βαθμό το καθημερινό άγχος.

2. Μιλήστε με τους οικείους σας

Συχνά ακόμα και με ανθρώπους που μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, δεν γνωριζόμαστε πραγματικά. Επικοινωνήστε και εκφράστε όσα νιώθετε. Οι αγαπημένοι σας άνθρωποι μπορεί να φανούν ένα πολύτιμο στήριγμα στις δύσκολες στιγμές. Μπορείτε να μοιραστείτε τις δυσκολίες σας, να ταυτιστείτε και να νιώσετε έστω και για λίγο πως δεν είστε μόνοι. Δώστε την ευκαιρία να σας πλησιάσουν και να σας γνωρίσουν και επενδύστε και εσείς χρόνο και ενέργεια, ώστε να πλησιάσετε τους άλλους.

3. Δώστε προσοχή στον ύπνο, την διατροφή και την σωματική υγεία σας

Η διατροφή και ο καλός ύπνος παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας σας. Πιείτε περισσότερο νερό και βάλτε στα γεύματα σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα επιτρέψτε στον εαυτό σας, να τρώει γεύματα και φαγητά που του αρέσουν, αλλά βάλτε ένα μέτρο που νιώθετε ότι σας ταιριάζει. Κοιμηθείτε καλά, απομακρύνοντας τις συσκευές από το δωμάτιο. Αποφύγετε να διαβάζετε ειδήσεις πριν κοιμηθείτε. Αν νιώθετε ότι σας βοηθάει πάρτε ένα σύντομο ύπνο και το μεσημέρι, αλλά χωρίς να κοιμηθείτε τόσο που να σας εμποδίσει στο να κοιμηθείτε το βράδυ. Ακόμη, η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει στο να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά και στο να κουραστείτε, ώστε να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ.

4. Κάντε μια παύση από τα social media

Η συνεχής σύγκριση με τις «τέλειες» ζωές των άλλων, μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και τα συναισθήματα θλίψης. Ίσως νιώθετε ότι δεν είστε αρκετοί και πως η ζωή σας ποτέ δεν θα είναι ικανοποιητικά καλή. Εστιάστε περισσότερα σε όσα έχετε και στο πως μπορείτε να κάνετε τη δική σας ζωή καλύτερη και μην συγκρίνεστε με άλλους. Αντί να βλέπετε μέσα από φωτογραφίες τις ζωές των άλλων, κλείστε τα social media και κάντε πράξη κάτι που σκέφτεστε καιρό και συνεχώς το αναβάλετε.

5. Βάλτε την ευγνωμοσύνη στη ζωή σας

Ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο τρόπο για να αισθανθείτε καλύτερα, όταν το έχετε ανάγκη. Γράψτε σε ένα τετράδιο κάθε μέρα τρεις λόγους για τους οποίους νιώσατε ευγνώμονες μέσα στην ημέρα σας. Το γεγονός πως είστε υγιείς, έχετε ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ να κοιμηθείτε και έναν άνθρωπο να μοιραστείτε τις σκέψεις σας είναι πολύ σημαντικοί λόγοι να νιώσετε ευγνωμοσύνη. Μετά από λίγο ο εγκέφαλός σας θα αρχίζει να εστιάζει και στα θετικά και όχι μόνο στα αρνητικά, όπως συνήθως συμβαίνει. Σε περιόδους κρίσεις ανοίξτε το ημερολόγιό σας και ανατρέξτε σε όλα όσα έχετε γράψει και έτσι ίσως νιώσετε λίγο καλύτερα.

Extra tip

Μη διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού, αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να κάνετε την καθημερινότητα σας πιο λειτουργική.

 

Γεωργία Κορδώνη είναι Ψυχολόγος, Απόφοιτος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Εκπαιδευόμενη Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα