50 έργα κρατουμένων στην Art-Athina 2016

50 έργα κρατουμένων στην Art-Athina 2016

Η έκθεση "Θέμα Χρόνου" ξεκινά στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2016 από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Έργα κρατουμένων με θέμα τον εγκλεισμό, περιλαμβάνονται στην έκθεση "Θέμα Χρόνου" που ξεκινά στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2016 από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η έκθεση  που επιμελείται ο Ιορδάνης Θεοδωρίδης, περιλαμβάνει έργα τέχνης από φυλακές της χώρας, ποιήματα, ένα βίντεο με συνεντεύξεις και ένα δρώμενο. Στόχος είναο να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και υποκινηθεί το διάλογος. "Το πέρασμα του χρόνου τόσο μέσα όσο και έξω από τη φυλακή έχει κοινά χαρακτηριστικά˙ άλλωστε, σε μονάδες χρόνου μετριέται και η ζωή του καθενός μας. Η έκθεση αυτή αποσκοπεί να συνενώσει, σε χρόνο ορισμένο, δυο κόσμους προσωρινά διαχωρισμένους, τον έξω και τον μέσα" αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης και προσθέτει: "τα προγράμματα τέχνης μέσα στη φυλακή εμπνέουν τη δημιουργία πολλών αξιοπρόσεκτων έργων τέχνης, γεγονός που ενισχύει την αισθητική και την αναμορφωτική αξία των προγραμμάτων αυτών. Πολλές φορές, τα έργα που γίνονται μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αντανακλούν την υπαρξιακή κατάσταση του καλλιτέχνη. Οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες δημιουργίας διεγείρουν, συχνά, έναν έντονοσυναισθηματισμό, τον οποίο μπορεί κανείς να αντιληφθείμέσα από τα ίδια τα έργα. Αρκετοί από τους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση αγωνίστηκαν να ολοκληρώσουν τα έργα τους εγκαίρως, καθώς κάποιοι από αυτούς είχαν ξεκινήσει μόλις πρόσφατα να ζωγραφίζουν και να σχεδιάζουν. Η αφοσίωσή τους υπήρξε αξιοσημείωτη, γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντικά είναι τα έργα τους για τους ίδιους".

50 έργα κρατουμένων στην Art-Athina 2016

Τα μέλη του προγράμματος επανένταξης του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων του Ελεώνα της Θήβας (ΚΑΤΚΕΘ) συμμετέχουν, κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας, με το δρώμενο «5 συν 1 καρέκλες», το οποίο συνδυάζει εκφάνσεις της αντίληψης για το χρώμα, αισθήσεις και προκαταλήψεις.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής θα υποδεχθεί στην επίσημη έναρξη της έκθεσης «Θέμα Χρόνου» τον ηθοποιό Αργύρη Πανταζάρα. Ο Αργύρης Πανταζάρας θα απαγγείλει ποιήματα από τα «Κλειδιά Ελευθερίας», μια συλλογή πεζών/ποιημάτων από εκπαιδευομένους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Φυλακής των Διαβατών.

50 έργα κρατουμένων στην Art-Athina 2016

Στην έκθεση «Θέμα Χρόνου» θα εκτεθούν πάνω από πενήντα έργα. Τα περισσότερα είναι διαθέσιμα προς πώληση, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στους καλλιτέχνες. Μια πλήρης λίστα των έργων αυτών θα βρίσκεται αναρτημένη και θα προσφέρεται για αγορές, λίγο πριν από την έκθεση, στον ιστότοπο: www.sofron.gov.gr.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής προετοιμάζει μια ευρύτερη έκθεση έργων τέχνης αλλά και προϊόντων που παράγονται στις φυλακές που θα πραγματοποιηθεί  το Φθινόπωρο, μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου 2016, στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στο Θησείο.

50 έργα κρατουμένων στην Art-Athina 2016

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ @ Art-Athina 2016

Διάρκεια

26-29 Μαΐου 2016

Τοποθεσία

Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo)

Παλαιό Φάληρο, Αθήνα

1ος Όροφος / «Πλατφόρμες»

Εκδηλώσεις

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, ώρα 19.00

Περφόρμανς με τίτλο «5 συν 1 καρέκλες» της Ομάδας ΕΠΙΛΟΓΗ (Επανένταξη Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων του Ελεώνα της Θήβας / ΚΑΤΚΕΘ)

Σάββατο 28 Μαΐου, ώρα 17.00

Συζήτηση με θέμα «Τέχνη και Φυλακή»: Συντονιστής ο Αλέξης Κανιάρης, Γενικός Διευθυντής της Art-Athina

Σάββατο 28 Μαΐου, ώρα 19.00

Επίσημη έναρξη της Έκθεσης «ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ»: Χαιρετισμός από τον Γενικό Γραμματέα ΑντεγκληματικήςΠολιτικής, Ευτύχη Φυτράκη, Ποιητικό Αναλόγιο με έργα κρατουμένων από τον ηθοποιό, Αργύρη Πανταζάρα

SHARE:

24Media Network