ΑΕΠΙ με ή χωρίς Ξανθόπουλους

ΑΕΠΙ με ή χωρίς Ξανθόπουλους
ΜΑΡΟΥΣΙ- 'Εφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΑΕΠΙ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Αυτό είναι το ζήτημα που διχάζει τους δημιουργούς, καθώς δύο από τα τέσσερα σωματεία τους συλλέγουν υπογραφές υπέρ ενός μνημονίου συνεργασίας το οποίο φέρνει στο φως το «Εθνος»

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΟΥΚΑ

Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για το μέλλον της πνευματικής ιδιοκτησίας έφθασε. Επειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις, προσπάθειες σύγκλισης, αλλά και έντονες διαφωνίες, καταγγελίες, συλλήψεις και εισαγγελικές έρευνες, το υπουργείο Πολιτισμού και οι δημιουργοί καλούνται να καταλήξουν σε μια απόφαση που θα εξασφαλίζει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και την έγκαιρη καταβολή των πληρωμών των δικαιούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, κάλεσε, προχθές το απόγευμα, σε συνάντηση τους εκπροσώπους και των τεσσάρων σωματείων των δημιουργών, προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις τους. «Θα λάβω τις προτάσεις σας σοβαρά υπ’ όψιν μου» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, εκδηλώνοντας -εμμέσως πλην σαφώς- την πρόθεσή της να δώσει οριστική λύση στο καυτό αυτό ζήτημα.

Δυστυχώς, παρά το ότι η συνάντηση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, οι δημιουργοί δεν συμφώνησαν για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουν από δω και πέρα. Από τη μια πλευρά, τα σωματεία «Το Μέτρον» και «ΣΩΜΣΕ» καλούν τα μέλη τους να υπογράψουν με τη διοίκηση της ΑΕΠΙ -η οποία ελέγχεται από τον εισαγγελέα για κακουργηματικές πράξεις- ένα μνημόνιο συνεργασίας που έχει ήδη συνταχθεί και συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, ενώ τα σωματεία «Ασμα» και «Υπέρβαση» εμμένουν στην αρχική τους στάση για την άμεση και οριστική αποχώρηση της οικογένειας Ξανθόπουλου και τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων «Το Μέτρον» και «ΣΩΜΣΕ» προχώρησαν σε συμφωνία με τη διοίκηση της ΑΕΠΙ μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας και καλούν τα μέλη τους να το υπογράψουν άμεσα

Το «Εθνος» φέρνει σήμερα στο φως το τελικό κείμενο του προτεινόμενου μνημονίου συνεργασίας, το οποίο έχει ήδη υπογραφεί από τα δύο βασικά μέλη της διοίκησης της ΑΕΠΙ, Πέτρο και Δημήτρη Ξανθόπουλο, και τους εκπροσώπους των δύο σωματείων, Μανώλη Φάμελλο και Γιώργο Θεοφάνους αντίστοιχα. Ερωτήματα, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι το έγγραφο αυτό δεν παραδόθηκε προχθές στην υπουργό Πολιτισμού, παρότι η ίδια το ζήτησε, ενώ τις τελευταίες ημέρες διακινείται μεταξύ συγκεκριμένων δημιουργών προκειμένου να συγκεντρωθούν -και μάλιστα γρήγορα- οι απαραίτητες υπογραφές, αρχικά από ένα 20%, προκειμένου το σχέδιο να μπορέσει να προχωρήσει στην επόμενη φάση. Το τελικό κείμενο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, προέκυψε έπειτα από πολλές αλλαγές και διορθώσεις, δεν έχει κοινοποιηθεί ούτε στους δημιουργούς που εκπροσωπούνται από τα άλλα δύο σωματεία.

Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας γίνεται λόγος για «κούρεμα» χρεών, επιμήκυνση χρόνου εξόφλησης, αλλά και για πληρωμή με μετοχές μηδενικής αξίας της καταχρεωμένης ΑΕΠΙ

Η άρνηση των δημιουργών των σωματείων «Ασμα» και «Υπέρβαση» να δώσουν την έγκρισή τους προκύπτει από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έγγραφο αφενός δεν είναι δεσμευτικό και δίνει τη δυνατότητα στις συμβαλλόμενες πλευρές να υπαναχωρήσουν ανά πάσα στιγμή από τις αρχικές δεσμεύσεις τους, αφετέρου περιέχει πολλές ασάφειες, μιας και δεν διευκρινίζεται ο χρόνος αποχώρησης της οικογένειας Ξανθόπουλου, ούτε ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύει να εξοφλήσει τα χρήματα που οφείλει στους δικαιούχους.

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι το κείμενο δεν παραδόθηκε στην υπουργό Πολιτισμού, ούτε σε μέλη των άλλων σωματείων, αλλά διακινείται μεταξύ συγκεκριμένων δημιουργών οι οποίοι καλούνται να το υπογράψουν άμεσα

Σε κάποιο σημείο του κειμένου, μάλιστα, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για «κούρεμα» οφειλών και πληρωμή με μετοχές της εταιρείας, οι οποίες όμως έχουν μηδενική αξία καθώς η ΑΕΠΙ είναι καταχρεωμένη! Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίμαχη παράγραφο, «το εν λόγω σχέδιο θα έχει ως αντικείμενο, μεταξύ άλλων, και με τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των πιστωτών, την κεφαλαιοποίηση των υποχρεώσεων της εταιρείας έναντι ορισμένων δημιουργών και λοιπών δικαιούχων, με σκοπό την ικανοποίησή τους μέσω της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, τη μείωση των οφειλών προς τους πιστωτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα