Αγόρια στο ντους, δασκάλες στην πυρά

Αγόρια στο ντους, δασκάλες στην πυρά

Σχολείο, φύλο και νεοσυντηρητισμός, μια επίκαιρη εκδήλωση με αφορμή την ταινία "Αγόρια στο ντους".

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την προβολή της παιδικής ταινίας μικρού μήκους «Αγόρια στο ντους» σε τάξη δημοτικού σχολείου, καλλιεργείται κλίμα ηθικού πανικού. Λέγονται αδιανόητα πράγματα από δημοσιογράφους, γίνεται λόγος ακόμα και για… «παιδικό πορνό» ή «ανήλικους ομοφυλόφιλους». Η δασκάλα στοχοποιήθηκε από μερίδα του Τύπου, στις οθόνες στήθηκαν τηλεδίκες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φεστιβάλ άγνοιας και μισαλλοδοξίας. Όποιος έχει δει την ταινία και έχει διαβάσει τις δηλώσεις του σκηνοθέτη αντιλαμβάνεται ότι όλα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα παρακολουθούμε τη διάχυση ιδεών της Alt-right με τον μανδύα της «προστασίας» τάχα της προσωπικότητας των παιδιών και της διαφύλαξης του «κύρους του σχολείου». Ομοφοβία, ηθικολογία και σκοταδισμός. Ένας ιδιότυπος φονταμενταλισμός με τρόμο της εφηβείας. Ακροδεξιοί δικηγόροι και τηλεψυχολόγοι βρίσκουν βήμα στα κανάλια και διαχέουν θεωρίες για την «προστασία του αγέννητου παιδιού».

Τι είναι όμως στ’ αλήθεια αυτό που μπορεί να τραυματίσει τα παιδιά; Μια βραβευμένη παιδική ταινία με θέμα την ισότητα, την αλληλεγγύη, τη συμπεριληπτικότητα; Μια ταινία που προβάλλεται σε πολλά σχολεία στον κόσμο και είναι αναρτημένη σε πλατφόρμα εκπαιδευτικών ταινιών; Ή η διαπόμπευση και το λιντσάρισμα της δασκάλας τους; Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά μας τραυματίζονται καθημερινά από τον πουριτανισμό, τη μισαλλοδοξία, τον σεξισμό και την τοξική αρρενωπότητα. Και συνάμα από την εκκωφαντική απουσία μιας οργανωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία μας, στη βάση της συμπερίληψης, του έμφυλου σεβασμού, της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων.

Παράλληλα η πολιτεία κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Θεσμικοί φορείς που διοργανώνουν επιμορφώσεις δασκάλων για τη χρήση της πλατφόρμας cinedu (όπου βρίσκεται και η ταινία) δηλώνουν τάχα αναρμόδιοι δε βρήκαν μια λέξη να πουν για να στηρίξουν τη σχολική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς που βάλλονται.

Όμως τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολύ σοβαρά. Υπάρχει χώρος στο σημερινό σχολείο για συζητήσεις και επεξεργασίες σχετικές με θέματα έμφυλης ισότητας και συμπερίληψης; Μπορεί ο/η εκπαιδευτικός του 21ου αιώνα να χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα και εργαλεία στην παιδαγωγική πράξη; Είναι οι δημιουργίες της τέχνης και του πολιτισμού μέρος της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και ζωής; Τι ρόλο παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα ζητήματα της έμφυλης δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Βρισκόμαστε –με αφορμή και τα θέματα έμφυλης δημοκρατίας– μπροστά σε ένα νέο αφήγημα και μια νέα στρατηγική της νέας Αlt-right και στη χώρα μας;

Με αυτά τα ερωτήματα στο επίκεντρο, το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και η Συμμαχία των Φύλων οργανώνουν δημόσια προβολή της ταινίας και συζήτηση την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023, στις 6.30 μ.μ. στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια.

Συζητούν ο Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος, υπεύθυνος επιστημονικού έργου Συμμαχίας των Φύλων, ο Παντελής Παντελόγλου, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ο Χάρης Παπαδόπουλος, πρώην σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέλος «Σκασιαρχείου», ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, διευθυντής του Σημείου, η Ναταλί Χατζηαντωνίου, δημοσιογράφος. Την εισαγωγή στην προβληματική της συζήτησης θα κάνει η Ιωάννα Μεϊτάνη, συντονίστρια του Σημείου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα