Αναγκαστική συνεπιμέλεια: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές μετά τις γαλάζιες τροπολογίες

Αναγκαστική συνεπιμέλεια: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές μετά τις γαλάζιες τροπολογίες
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη eurokinissi

Η κυβέρνηση θα εξετάσει τις τροπολογίες Γιαννάκου-Κεφαλογιάννη για την αναγκαστική συνεπιμέλεια, η οποία προκαλεί αντιδράσεις γυναικών και γυναικείων οργανώσεων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο νομοσχέδιο για την αναγκαστική συνεπιμέλεια αφήνει η κυβέρνηση μετά τις γαλάζιες τροπολογίεςκαι το κύμα αντιδράσεων.

Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα σχετικά από το NEWS 24/7: “Όλες οι βουλευτικές τροπολογίες μελετώνται και εξετάζονται. Η διαβούλευση, η σύνθεση απόψεων, το να ακούσει ή κυβέρνηση ή να διορθώσει όπου μπορεί ζητήματα, είναι και ο λόγος που γίνεται συζήτηση στις επιτροπές”.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει πάντως εάν θα γίνουν δεκτές όλες ή κάποιες από τις τροπολογίες οπότε θα πρόκειται ουσιαστικά για απόσυρση του νομοσχεδίου ή εάν θα γίνουν κάποιες επιμέρους διορθώσεις, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώην υπουργοί Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, που είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιοκατέθεσαν δέκα τροπολογίες.

Η κ. Κεφαλογιάννη και η κ. Γιαννάκου με τις δέκα τροπολογίες που κατέθεσαν αποδόμησαν περαιτέρω πλήρως το νομοσχέδιο, απογυμνώνοντας τη γονεοκεντρική του λογική, καθώς έδειξαν ότι οι διατάξεις του δεν έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα και επίκεντρο το παιδί, αλλά τις επιθυμίες των γονέων. Μεταξύ άλλων πρότειναν να αποσυρθούν οι αναφορές στην οικογένεια του άλλου γονέα (το νομοσχέδιο έχει γίνει γνωστό και ως “νομοσχέδιο της πεθεράς” για το λόγο αυτό), αλλά και να επιτρέπεται η μετακόμιση του γονέα με τον οποίο διαμένει το τέκνο (συνήθως της μητέρας) χωρίς την έγκριση του συζύγου, και να μην απαιτείται ούτε καν πρωτόδικη καταδίκη σε περίπτωση οικογενειακής βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά να αρκεί η διαπιστωμένη από τις αρχές πράξη.

Σημειωτέον ότι αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι για να χάσει τη συνεπιμέλεια ο ένας από τις δύο γονείς σε περίπτωση οικογενειακής βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης, θα χρειαζόταν τελεσίδικη καταδίκη. Μετά τις αντιδράσεις και άλλων βουλευτίνων της ΝΔ όπως η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής Σοφία Βούλτεψη (εν τω μεταξύ τη θεση της εχει πάρει η Άννα Καραμανλή, που υποστηριζει ενθέρμως το νομοσχέδιο), η διάταξη αυτή τροποποιήθηκε και ορίστηκε ότι αρκεί η πρωτόδικη καταδίκη. Αλλά όπως επισημαίνουν Γιαννάκου- Κεφαλογιάννη και σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να έχει συνεπιμέλεια ένας κακοποιητής/ βιαστής για δύο με τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα