Συνελήφθη ο τούρκος αξιωματικός μετά την προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου

Συνελήφθη ο τούρκος αξιωματικός μετά την προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου

Δεκτό έγινε το αίτημα της κυβέρνησης από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών - Στο Ολυμπιακό Χωριό οδηγείται ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, μετά από απόφαση του αστυνομικού διευθυντή

Ρεπορτάζ: Μάνος Φραγκιουδάκης

Στο Ολυμπιακό χωριό όπου κρατούνται και οι άλλοι 7 τούρκοι αξιωματικοί θα μεταφερθεί ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, μετά από απόφαση του αστυνομικού διευθυντή, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους δημόσιας ασφάλειας.

ADVERTISING

Νωρίτερα είχε οδηγηθεί στη διεύθυνση Αλλοδαπών μετά τη σύλληψή του, ενώ βρισκόταν στην Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να παραλάβει το δελτίο αιτούντος άσυλο, μετά την  απόφαση αναστολής της χορήγησης ασύλου, από το Διοικητικό Εφετείο.

Οι δικηγόροι του έκαναν λόγο για παράνομη σύλληψή και μεταγωγή.

Όπως διευκρίνισε ο συντονιστής της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες (ΕΣΠ) Βασίλης Παπαδόπουλος, «ο τούρκος στρατιωτικός προσήλθε σήμερα για να παραλάβει δελτίο αιτούντος άσυλο και να δηλώσει και τη διεύθυνση κατοικίας του και συνελήφθη εντός της Υπηρεσίας Ασύλου με απόφαση κράτησης που κατά την άποψή μας είναι τελείως παράνομη».

Ο ίδιος έκανε λόγο επίσης για «ποινικές ευθύνες» και σχολίασε ότι «είναι αμαρτία να παίρνει η ελληνική αστυνομία αυτό το μερίδιο πάνω της». «Μάλλον αναλογεί σε ανώτερούς της» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η κράτηση του τούρκου στρατιωτικού απάντησε ότι δεν το γνωρίζει και πως «ακόμα δεν του έχει επιδοθεί η κράτηση».

Σχετικά με το πού θα μεταχθεί ο κρατούμενος ο συντονιστής νομικών του ΕΣΠ εκτίμησε ότι πιθανότατα θα οδηγηθεί στην Πέτρου Ράλλη ή στην Αμυγδαλέζα, ενώ σημείωσε ότι της υπόθεσης θα επιληφθεί ο διοικητικός πρωτοδίκης προκειμένου να αποφανθεί επί της νομιμότητας της κράτησής του.

Η χορήγηση ασύλου του ανεστάλη νωρίτερα σήμερα, με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας. 'Ηδη ο αξιωματικός έχει συλληφθεί και οδηγηθεί στο τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου και να κρατηθεί έως την εκδίκαση της προσφυγής της κυβέρνησης στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Συνελήφθη ο τούρκος αξιωματικός μετά την προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Δεκεμβρίου η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση χορήγησης ασύλου στον τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου κρίνοντας ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν στο μεταξύ στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.

Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο, καθώς τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ίδιος ο τούρκος στρατιωτικός, μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της όποιας απόφασης εκδοθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση για την αίτηση ακύρωσης του ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό

Πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων ζητούν σεβασμό στο άσυλο

24Media Network