Ανησυχητική η αύξηση των προσφυγικών ροών. Κέντρα φιλοξενίας και στην Κρήτη

Ανησυχητική η αύξηση των προσφυγικών ροών. Κέντρα φιλοξενίας και στην Κρήτη
Άφιξη προσφύγων στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας των Τρικάλων την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016, σε χώρο του τέως σούπερ μάρκετ "Ατλάντικ", που πλέον έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Η δομή, στήθηκε με την ευθύνη της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών που εδρεύει στα Τρίκαλα, υπό την επίβλεψη του διοικητή της, Ταξίαρχου Γιώργου Λιάκου. Eurokinissi

Σε σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων προχωρά η ελληνική πολιτεία, καθώς αυξάνονται οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία. Τι δήλωσε από την Κρήτη ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας

Στην Κρήτη βρέθηκε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προκειμένου να δώσει το παρών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο και στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης, τοπικοί βουλευτές και δήμαρχοι του νησιού.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο σχεδιασμός για την φιλοξενία αριθμού προσφύγων σε οργανωμένες δομές. Ο κ. Μουζάλας εξήγησε στον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους την ακριβή εικόνα του προσφυγικού ζητήματος και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

“Θα θέλαμε να ζητήσουμε, η Κρήτη να δεχθεί περίπου 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες, οι οποίοι θα μοιρασθούν στο νησί. Το πώς θα γίνει η μοιρασιά, η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα να το δουλέψουν μόνοι τους και εμείς να σεβαστούμε τις προτάσεις που θα κάνουν” ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρινίζοντας πως θα δημιουργηθούν τέσσερις συνολικά χώροι φιλοξενίας, ένας σε κάθε νομό της Κρήτης και θα πρέπει οι συνθήκες διαβίωσης να είναι σε υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κύριο Μουζάλα, οι χώροι αυτοί θα είναι απόλυτα οργανωμένα και οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε σπίτια και όχι σκηνές, ενώ θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στοιχειώδης εκπαίδευση και απασχόληση των παιδιών. Επιπλέον, θα υπάρξει ειδική μελέτη για την φύλαξη των χώρων.

ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως τα δικαιώματα των μεταναστών θα πρέπει να ισορροπούν με τα δικαιώματα του ντόπιου πληθυσμού, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μια τέτοια επιβάρυνση που θα διασαλεύει τα βασικά δικαιώματα του ντόπιου πληθυσμού. Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε και η ομοιογένεια του πληθυσμού που θα φιλοξενηθεί στα νέα αυτά κέντρα, που κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να μην εκδηλωθούν συγκρούσεις μεταξύ τους.

Από πλευράς του ο περιφερειάρχης Κρήτης  κύριος Αρναουτάκης ανέφερε ότι οι προτάσεις για τους χώρους φιλοξενίας θα έχουν κατατεθεί ως τέλη Σεπτέμβρη με τον Αναπληρωτή Υπουργό να δεσμεύεται ότι η μεταφορά των προσφύγων θα γίνει μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προσπάθεια όλων των φορέων της Κρήτης για την καλύτερη δυνατή επιτυχία της περιόδου αυτής.

Άφιξη προσφύγων στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας των Τρικάλων την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016, σε χώρο του τέως σούπερ μάρκετ "Ατλάντικ", που πλέον έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Η δομή, στήθηκε με την ευθύνη της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών που εδρεύει στα Τρίκαλα, υπό την επίβλεψη του διοικητή της, Ταξίαρχου Γιώργου Λιάκου. Eurokinissi

Ξεπέρασαν τους 10.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά

Αυξητική εξακολουθεί να είναι η τάση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται πλέον στους 10.204.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την πέμπτη το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, 169 άτομα κατέφθασαν στα νησιά μόνο το τελευταίο 24ωρο.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια ανέρχεται σε 57.039 άτομα, εκ των οποίων 9900 στην Αττική, 20545 στη Βόρεια Ελλάδα, 2450 στην Κεντρική, και 242 στη Νότια. Σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα και δομές που συντονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκονται 7862 άτομα, ενώ σε 2786 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε σε μη οργανωμένες δομές.

Στο νοσοκομείο οχτώ προσφυγόπουλα με ηπατίτιδα Α’

Εν τω μεταξύ, οχτώ προσφυγόπουλα ηλικίας 2 έως 18 ετών νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Κιλκίς με κρούσματα ηπατίτιδας Α’. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται για παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο Προσφύγων και Μεταναστών της Νέας Καβάλας.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, Στρατής Πλωμαρίτης, έχουν ήδη ενημερωθεί για τα κρούσματα το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχει κινηθεί όλος ο απαραίτητος μηχανισμός: “Ο ιός μεταδίδεται από το στόμα, από τρόφιμα, από χέρια, από μολυσμένο νερό. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι και έχει κινηθεί ο μηχανισμός, έτσι όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ έχει κινηθεί και η διαδικασία εμβολισμού των προσφύγων στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας”.

Για “σοβαρή κατάσταση” έκανε λόγο από πλευράς του ο αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, Αχιλλέας Καλεμκερίδης. “Είναι μια σοβαρή κατάσταση διότι το 2015 τα δηλωθέντα κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα ήταν 62, ενώ μέσα μέσα σε ένα δεκαήμερο είναι οχτώ”. Σύμφωνα με τον κ. Καλεμκερίδη, οι “εργαζόμενοι ανησυχούν, αλλά η διοίκηση του νοσοκομείου με τις αρμόδιες επιτροπές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα