ΑΠΘ: «Δίπλα στους χρήστες, απέναντι στους διακινητές»

ΑΠΘ: «Δίπλα στους χρήστες, απέναντι στους διακινητές»
Συνάντηση με θέμα τα Ναρκωτικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθηνών tsouflidis

Η μετατροπή της μονάδας του ΟΚΑΝΑ που λειτουργεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ σε Μονάδα Εντατικής Ψυχοθεραπευτικής Στήριξης ατόμων, ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη τύπου των διοικήσεων του ΑΠΘ και του ΟΚΑΝΑ

Τη συνεργασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και συγκεκριμένα τις κοινές ενέργειες που θα υιοθετηθούν για την ανάπτυξη και τον επανασχεδιασμό αυτής της συνεργασίας, που έχει ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο, συζήτησαν οι πρυτανικές αρχές με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αλλαγή της φυσιογνωμίας της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ που λειτουργεί εντός της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, και η μετατροπή της στην πρώτη Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι τα περίπου 30 άτομα που αναμένεται να ωφεληθούν από τη δράση του Κέντρου, θα παρακολουθούν ένα πρόγραμμα διακοπής των υποκατάστατων ουσιών, που θα χορηγούνται επιλεκτικά και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.

Ενόψει του νέου προσανατολισμού και των στόχων του ΟΚΑΝΑ για το θέμα της κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, συζητήθηκαν οι ενέργειες που ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση, οι ενέργειες της Διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων κατά των Ναρκωτικών του ΑΠΘ, καθώς και η ανάπτυξη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση νέων δράσεων που μπορούν άμεσα να ενταχθούν στο έργο της Επιτροπής για να υποστηρίξουν εντατικότερα την αλλαγή της φυσιογνωμίας της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ που λειτουργεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, και οι οποίες θα απευθύνονται όχι μόνο στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας.

Μεταξύ αυτών, εντάσσονται η δυνατότητα απασχόλησης των θεραπευόμενων σε Σχολές ή ειδικά προγράμματα του ΑΠΘ, η διατήρηση και εντατικοποίηση των προγραμμάτων «streetwork» που πραγματοποιούν στελέχη του ΟΚΑΝΑ εντός του πανεπιστημιακού χώρου, η συμμετοχή των φορέων όπως ο ΟΚΑΝΑ σε φοιτητικές δράσεις, η αξιοποίηση των φοιτητικών ομάδων των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Ιατρικής και η λειτουργία ενός διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος που θα προσεγγίζει, μέσα από διαφορετικές οπτικές, το θέμα της εξάρτησης.

Με τη χαρακτηριστική φράση «Συμπαραστεκόμαστε στους χρήστες και είμαστε απέναντι στους διακινητές», ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων και εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα τόσο από αυτή όσο και από το έργο της Διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων κατά των Ναρκωτικών του ΑΠΘ είναι ήδη ορατά εντός της Πανεπιστημιακής κοινότητας. «Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι μπορούμε να έχουμε δράσεις που να είναι υποστηρικτικές της λειτουργίας του Πανεπιστημίου –των προβλημάτων που αντιμετωπίζει– αλλά και της διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών στην κοινωνία συνολικότερα».

Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε ότι η κατάσταση της διακίνησης ναρκωτικών εντός του ΑΠΘ σε σχέση με το παρελθόν έχει βελτιωθεί, αλλά «εξακολουθεί να υπάρχει διακίνηση και δεν είμαστε ευχαριστημένοι», ενώ τόνισε ότι «η αστυνομία έχει διαρκή και συνεχή άδεια από τις πρυτανικές αρχές να επεμβαίνει στους χώρους του πανεπιστημίου». Μάλιστα ο κ.Λαόπουλος εξήγησε πως «οι διακινητές είναι διακριτικοί όσο υπάρχουν οι φύλακες στους χώρους του ΑΠΘ», αλλά το πρόβλημα εντείνεται το βράδυ, λόγω της οικονομικής αδυναμίας να υπάρξει φύλαξη.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος, τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη, η οποία ξεκίνησε με αφορμή τη συνεργασία με το ΑΠΘ, και στη συνέχεια, εξήγησε την αλλαγή στη φυσιογνωμία και στον τρόπο λειτουργίας της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ που λειτουργεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. «Από μία μονάδα κλασικής θεραπείας, μετατρέπεται στην πρώτη μονάδα κοινωνικής επανένταξης που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη», προσθέτοντας ότι «η Μονάδα αυτή υποδέχεται άτομα που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση της θεραπείας, έχουν σταματήσει ή θα σταματήσουν πολύ σύντομα τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής και μπαίνουν πια σε μία περίοδο έντονης ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν και αυτή την τελευταία φάση και να επανακοινωνικοποιηθούν, αποφοιτώντας ουσιαστικά από τον ΟΚΑΝΑ καθαροί. Η Μονάδα αυτή θα είναι ο πυρήνας του δικτύου κοινωνικής επανένταξης».

Η Πρόεδρος της Διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων κατά των Ναρκωτικών του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, υπογράμμισε τη στενή και ουσιαστική συνεργασία της Επιτροπής με τον ΟΚΑΝΑ και αναφέρθηκε στη σημασία της αλλαγής της φυσιογνωμίας και του τρόπου λειτουργίας της Μονάδας του ΑΧΕΠΑ. «Η συνεργασία μας, θέλω να πιστεύω -και υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές- να συνεχιστεί με πολύ εντατικούς ρυθμούς και σε άλλα επίπεδα, πέραν αυτών που ήδη έχουν αναπτυχθεί. Υπάρχει ένα πολύ γόνιμο έδαφος για την επέκταση των δραστηριοτήτων μας στα επόμενα έτη».

Στη Θεσσαλονίκη οι χρήστες ανέρχονται περίπου σε 2.500 σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, ενώ εκτός από το ΑΠΘ αυξημένο είναι το πρόβλημα της διακίνησης σε περιοχές γύρω από το campus και κυρίως στην πλατεία της Ροτόντας, παρά τις καθημερινές αστυνομικές επιχειρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα