Άρση Μέτρων: Με επιφυλάξεις η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων

Άρση Μέτρων: Με επιφυλάξεις η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων
Γυναίκα με μάσκα εισέρχεται σε σχολείο. AP

Άτυπη σύσταση να μην πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά που έχουν στον περίγυρό τους άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Σε συνεχή παρακολούθηση η επαναλειτουργία.

Έντονες σκέψεις και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το άνοιγμα των σχολείων στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων, γεγονός το οποίο μάλιστα προκάλεσε -μαζί με το ζήτημα των μασκών- το ξέσπασμα του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι το άνοιγμα δε γίνεται αυθαίρετα και η εξέλιξη της επιδημία του κορονοϊού σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα παρακολουθείται στενά. Μάλιστα σημείωσε ότι επειδή τα επιστημονικά δεδομένα για τη μεταδοτικότητα του ιού από παιδιά σε ενήλικες, δεν είναι πάρα πολλά, θα πρέπει οι γονείς να εκτιμούν και να αποφασίζουν αν το παιδί θα πρέπει να πάει σχολείο, στην περίπτωση που στον περίγυρό του υπάρχει άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Αυτό που με μαθηματική βεβαιότητα ισχύει πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο, καθώς όλο και περισσότερα δεδομένα δημοσιεύονται συνέχεια από την Κίνα, χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και προηγούνται στις προσπάθειες επανόδου της κοινωνίας σε μια κανονικότητα. Σημείωσε δε ότι ήδη 14 χώρες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχουν αποφασίσει για επανένταξη των παιδιών στα σχολεία και αι κάποιες μάλιστα το κάνουν από τις πρώτες τάξεις.

Όσον αφορά στο γιατί τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον κορονοϊό, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές. Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν αυτή την άποψη αλλά υπάρχουν επίσης και δεδομένα που σημειώνουν το αντίθετο. Πάντως μελέτες της Γαλλίας και άλλων χωρών δείχνουν τα παιδιά να συμμετέχουν λιγότερο στην διασπορά της νόσου. Επίσης δεδομένα από την Κίνα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, διαπιστώνουν το ίδιο. Όμως το θέμα είναι υπό στενή παρακολούθηση.

“Νομίζω ότι εμείς κάνουμε το άνοιγμα αυτό, γιατί κινδυνεύουν λιγότερο τα παιδιά, μπορεί να μεταδίδουν και λιγότερο, δεν είναι ακόμα σίγουρο επιστημονικά. Θα περιμένουμε περισσότερη έρευνα επ’ αυτού. Και θεωρώ ότι θα παρακολουθήσουμε την επίπτωση που έχει το άνοιγμα αυτό, στην πορεία της επιδημίας. Έτσι, όπως και τα άλλα μέτρα. Δεν είναι μόνο τα παιδιά. Επίσης δεν είναι η εύκολη λύση, το όπως τα κλείσαμε τα ξανανοίγουμε, με την ανάποδη σειρά” ανέφερε ο καθηγητής.

Αυτό που τόνισε ακόμη ως το πιο σημαντικό είναι η επαφή των παιδιών, με ευπαθείς ομάδες στον οικογενειακό τους περίγυρο. “Mια ασθένεια που μεταδίδεται στο σχολείο, μας ενδιαφέρει να μην μεταδοθεί στον παππού και στην γιαγιά του παιδιού. Άρα η επαγρύπνηση, είναι ακόμα πιο σοβαρή, ακόμα πιο ισχυρή σύσταση εκεί. Και έχουμε πει μάλιστα, ότι εάν ένα παιδάκι έχει στον κοινωνικό του περίγυρο άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, να έχει δικαίωμα ο μπαμπάς του ή η μαμά του να υπογράφει μια δήλωση και να λένε, έχουμε ευπαθή ομάδα στον κοινωνικό μας περίγυρο, χωρίς να λένε ποια είναι αυτή, χωρίς να λένε ποιο είναι αυτό το άτομο. Με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα. Και να έχει την επιλογή να μην πάει στο σχολείο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα