Άρθρο κόλαφος στον Guardian για τη Μόρια

Άρθρο κόλαφος στον Guardian για τη Μόρια
Φωτό αρχείο από τη Μόρια Eurokinissi

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης στη Μόρια αρθρογράφος του Guardian.

H κόλαση που βιώνουν οι στοιβαγμένοι στο κέντρο κράτησης στη Μόρια πρόσφυγες περιγράφεται με συγκλονιστικό τρόπο σε άρθρο που δημοσιεύει ο Guardian στη διαδικτυακή του έκδοση.

Συντάκτης του εν λόγω άρθρου είναι ο Σεμπάστιαν Λιπ ο οποίος πέρασε το καλοκαίρι του στη Μόρια βοηθώντας, σε εθελοντική βάση, τους πρόσφυγες. Τα όσα λέει προφανώς και έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Ο Λιπ λοιπόν παρατηρεί ότι το κέντρο κράτησης στη Μόρια δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα πρότυπα που ορίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους προσφυγές.

Παρατηρεί ότι μία τουαλέτα μπορεί να αντιστοιχεί ακόμα και σε 190 (!) άτομα ενώ φιλοξενεί και δήλωση του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαλινού ο οποίος ισχυρίζεται ότι στη Μόρια η ανθρώπινη αξιοπρέπεια έχει εξαφανιστεί.

Αναφέρονται επίσης και συγκινητικές ιστορίες προσφύγων όπως αυτή του Φράνσις από τον Μπουρούντι. Ο εν λόγω φυλακίστηκε στη χώρα του κατηγορούμενος ότι υποστήριζε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Οταν αποφυλακίστηκε άρχισε μία Οδύσσεια 7000 χιλιομέτρων που κατέληξε στην Ελλάδα. Εχει να δει τη σύζυγό του τρία χρόνια ενώ δεν έχει γνωρίσει ακόμα το νεότερο γιο του.

Το μεγάλο ερώτημα, όπως τονίζει ο Λιπ, είναι τι έχουν απογίνει τα χρήματα που έδωσε η ευρωπαϊκή επιτροπή στην Ελλάδα, ειδικά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι από τα 561 εκατομμύριω ευρώ που χορήγησε η Κομισιόν, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει μόλις τα 153εκ.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα