BBC: Η Ελληνική Αστυνομία κατηγορείται για ρατσιστική βία

BBC: Η Ελληνική Αστυνομία κατηγορείται για ρατσιστική βία

Τι αναφέρει το νέο άρθρο του Paul Mason για τη ρατσιστική βία στην Αθήνα και για την εμπλοκή της αστυνομίας. Δριμύ κατηγορώ κατά της ΕΛ.ΑΣ.

Με νέο δημοσίευμα, το BBC επανέρχεται στο θέμα των βασανιστηρίων συλληφθέντων αντιφασιστών από αστυνομικούς μέσα στη ΓΑΔΑ, επικαλούμενο πλέον και τις σχετικές ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Επιπλέον, με βάση σχετικές εκθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ καθώς και ΜΚΟ και δικηγόρων που ασχολούνται με το ζήτημα, θίγει το θέμα της επιρροής της Χρυσής Αυγής στην ελληνική αστυνομία και της πιθανής συμμετοχής αστυνομικών σε επεισόδια ρατσιστικής βίας, καθώς και τις διαδικασίες στις οποίες πρέπει να υποβληθούν οι μετανάστες που ζητούν άσυλο, οι οποίες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το δημοσίευμα υπογράφει ο Paul Mason, από την εκπομπή “Newsnight” (ο ίδιος είχε πάρει την συνέντευξη από τον Ηλία Παναγιώταρο στην οποία ο χρυσαυγίτης βουλευτής έκανε τις επίμαχες δηλώσεις περί “εμφυλίου” που με τη σειρά τους προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων).

Σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του δικτύου αναφέρει ότι οι δικηγόροι των 15 συλληφθέντων διαδηλωτών που είχαν καταγγείλει βασανισμό τους στη ΓΑΔΑ, του παρουσίασαν ιατροδικαστικές εκθέσεις για οκτώ εξ αυτών.

Η έκθεση για το πιο σοβαρό περιστατικό κάνει λόγο για “σοβαρή σωματική βλάβη από αιχμηρό αντικείμενο”, που αναγκάζει το θύμα σε αποχή από εργασία για διάστημα ενός μήνα. Άλλη έκθεση περιγράφει τραύμα που συνάδει με καταγγελία περί χρήσης πιστολιού ηλεκτρικής εκκένωσης (taser).

Οι 15 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά από επεισοδιακή αντιφασιστική πορεία στην οποία συμμετείχαν. Τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων από αστυνομικούς στο κτίριο της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης τις είχαν κάνει στην εφημερίδα Guardian. Όπως προσθέτει ο Πολ Μέισον, 15 διαδηλωτές ανέφεραν ότι σκοπεύουν να κινηθούν νομικά κατά της αστυνομίας.

Δύο ακόμα υποθέσεις στο φως της δημοσιότητας

Η υπόθεση συνδυάζεται με δύο ακόμα αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες εγκαλώντας την αστυνομία για παράτυπη συμπεριφορά.

Αρχικά, την έκθεση του Υπάτου Αρμοστή των ΗΕ για τους Πρόσφυγες, που αναφέρεται σε 87 επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα στην Ελλάδα, 48 εκ των οποίων αποδίδονται σε άτομα προσκείμενα “σε αναγνωρίσιμη ακροδεξιά οργάνωση”, δηλαδή άτομα φέροντα διακριτικά. Παρατίθεται η αναφορά της έκθεσης στην ανάμιξη της Χρυσής Αυγής, καθώς και στην ανάμιξη αστυνομικών που σε 15 περιπτώσεις εγκαλούνται για ρατσιστική βία.

Παραβιάζεται το πολιτικό άσυλο

Η τρίτη αναφορά έγκειται στην έκθεση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και συνασπισμού μη-κυβερνητικών οργανώσεων και δικηγόρων που εκπροσωπούν αιτούντες άσυλο στην Αττική, η οποία είναι κόλαφος για το σύστημα χορήγησης ασύλου στη χώρα.

Όπως αναφέρεται, δεν πληρούνται οι διεθνείς δεσμεύσεις περί διαδικασίας χορήγησης ασύλου παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τη σχετική Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Σημειώνεται ότι το σύστημα χορήγησης ασύλου χειρίζεται τμήμα της αστυνομίας και όχι ανεξάρτητη μεταναστευτική υπηρεσία, όπως συμβαίνει στη Βρετανία. Οι αιτούντες άσυλο υποχρεώνονται να σχηματίζουν ουρές σε απομακρυσμένο σταθμό όλη τη νύχτα κάθε Παρασκευή, με μόνο 20 εξ αυτών να επιλέγονται κάθε φορά ώστε να εξεταστεί το αίτημα τους.

Περιγράφονται περιστατικά αυθαίρετης βίας και κακομεταχείρισης ανθρώπων που στήνονται σε αυτές τις ουρές, με το συμπέρασμα της έκθεσης να είναι ότι ” η πρόσβαση στη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Αττική είναι σχεδόν αδύνατη” και ότι “οι αρχές δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για να περιορίσουν τη φυσική και νοητική εξάντληση των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι υπόκεινται σε απάνθρωπη και μειωτική ταλαιπωρία μέχρι να καταθέσουν την αίτηση τους”. Η αστυνομία εγκαλείται για την αδιαφορία που επιδεικνύει, σε αντίθεση με το ρόλο της και τις υποχρεώσεις της.

Ο Πολ Μέισον υπενθυμίζει ότι μιλώντας στο BBC ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες κακομεταχείρισης κρατουμένων και ρατσισμού και προσθέτει ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής το αίτημα για συνέντευξη στην εκπομπή Newsnight του BBC.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά της Guardian, όπως ανακοίνωσε προ ημερών από το βήμα της Βουλής ο κ. Δένδιας.

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα