Χαμός εντός και εκτός Βουλής μετά την εισβολή αντιεξουσιαστών

Χαμός εντός και εκτός Βουλής μετά την εισβολή αντιεξουσιαστών
ΑΘΗΝΑ - ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (EUROKINISSI) Eurokinissi

Μπαράζ καταλήψεων σε όλη την χώρα. Μοτοπορεία πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές, πηγαίνοντας έξω από όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύονται απεργοί πείνας και μέλη της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς"

Πρωτοφανείς εικόνες διαδραματίστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν ομάδα 20 αντιεξουσιαστών πέρασε ανενόχλητη την πύλη της Βουλής και κινήθηκε προς τον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου, φτάνοντας μέχρι λίγο πριν το περιστύλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Προεδρείο της Βουλής ζήτησε από τις αστυνομικές Αρχές να μην υπάρχει παραταγμένη διμοιρία των ΜΑΤ μπροστά από την Βουλή. Οι αντιεξουσιαστές που διαμαρτύρονταν στο σημείο, ζητούν την κατάργηση των Φυλακών τύπου Γ’, την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και των συγγενών των εγκλείστων κρατουμένων για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Μάλιστα,  έριξαν φυλλάδια και κράτησαν πανό στην είσοδο της Βουλής, το οποίο ανέγραφε «Αλληλεγγύη στους Απεργούς Πείνας-Άμεση Ικανοποίηση των Αιτημάτων τους». Εκείνη τη στιγμή επενέβησαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν αποτραβηχτεί στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας και απομάκρυναν τους διαδηλωτές από το προαύλιο της Βουλής, προχωρώντας σε 20 προσαγωγές, ενώ η Φρουρά της Βουλής κλείδωσε τις εισόδους του κτιρίου. Όλοι οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ και αρκετή ώρα μετά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δείτε βίντεο – ντοκουμέντο: Λεπτό προς λεπτό η ‘επίσκεψη’ των αντιεξουσιαστών στη Βουλή

Ολοκληρώθηκε μοτοπορεία των αντιεξουσιαστών στην Αθήνα

Μοτοπορεία πραγματοποίησαν νωρίτερα περίπου 100 αντιεξουσιαστές. Η ομάδα των νεαρών συγκεντρώθηκε έξω από τα Προπύλαια και κινήθηκε προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και στη συνέχεια στα Νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλεύονται απεργοί πείνας και μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ πριν από λίγο επέστρεψαν στα Προπύλαια καθώς οι καταληψίες έχουν προγραμματισμένη συνέλευση στις 9 το βράδυ.

 Εν τω μεταξύ, μπαράζ καταλήψεων από ομάδες αντιεξουσιαστών σημειώθηκαν και το 24ωρο που πέρασε σε Αθήνα και επαρχία.

Στην Αθήνα, πέρα από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ομάδα αντιεξουσιαστών  κατέλαβε το Δημαρχείο της Νέας Σμύρνης, ως ένδειξη συμπαράστασης στα αιτήματα των φυλακισμένων απεργών πείνας. Από το Δημαρχείο αποχώρησαν οι καταληψίες το μεσημέρι, ενώ ο δήμαρχος δεν ζήτησε την επέμβαση της Αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμα: Συμπαράσταση αντιεξουσιαστών στους απεργούς πείνας

Υπό κατάληψη βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, στην πλατεία Κορνάρου του Ηρακλείου, ενώ συνεχίζεται για τρίτη ημέρα και η κατάληψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Υπό κατάληψη τέθηκε και το δημαρχείο Ξάνθης, από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου, αφού πρώτα ζήτησαν την αποχώρηση δημοτών και εργαζομένων από το κτίριο. Ο δήμαρχος Ξάνθης δήλωσε, ότι οι καταληψίες τον ενημέρωσαν πως η δράση τους έχει συμβολικό χαρακτήρα και πως θα ολοκληρωνόταν το μεσημέρι όπως και έγινε. Επιπλέον, ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησε το πρωί της Τετάρτης και σε κατάληψη των γραφείων της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Φιλοποίμενος στη Πάτρα, αλλά αποχώρησαν τις πρώτες βραδινές ώρες.

Δείτε ακόμα βίντεο και φωτογραφίες από τη εισβολή στον προαύλιο χώρο της Βουλής

Αντιμέτωποι με τους καταληψίες ήρθαν φοιτητές και καθηγητές του ΕΚΠΑ

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη της Πρυτανείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), παρά τις εκκλήσεις των πρυτανικών Αρχών και τις εντολές της εισαγγελίας να εφαρμοστεί ο νόμος και να επέμβει η ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να έχει περιοριστεί μόνο σε συλλήψεις όσων αποχώρησαν από την κατάληψη τα πρώτα δύο 24ωρα, με την κατηγορία της διατάραξης της ειρήνης.

Το πρωί μάλιστα, είχαν προγραμματισθεί δυο συγκεντρώσεις στα Προπύλαια. Μια των αντιεξουσιαστών και μια των πρυτανικών Αρχών που τάσσονται ενάντια στην κατάληψη. Ο πρύτανης ήρθε σε επικοινωνία με τους καταληψίες ζητώντας τους να φύγουν, όμως εκείνοι αντέδρασαν και του ζήτησαν σε έντονο ύφος, με ύβρεις και συνθήματα να φύγει από τον χώρο και να μην πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση μπροστά από την Πρυτανεία, αλλά απέναντι στην πλατεία Κοραή.

Διαβάστε ακόμα: Αφού δεν μπήκαν στη Βουλή, όλα καλά για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Τελικά, 110 καθηγητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αντισυγκέντρωση, φοιτητές και πρυτανικές Αρχές, πέρασαν απέναντι την οδό Πανεπιστημίου και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή. Παρά τις όποιες αντεγκλήσεις, τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από την υποχώρηση των φοιτητών και των πρυτανικών Αρχών και έτσι δεν πήρε μεγαλύτερη έκταση η αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε, ούτε χρειάστηκε η επέμβαση των δυνάμεων της Αστυνομίας που παρακολουθούσαν διακριτικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα