Δικαστική μάχη για την κατοικία του Μητροπολίτη Σύρου

Δικαστική μάχη για την κατοικία του Μητροπολίτη Σύρου

Υπέρ του Δήμου Ερμούπολης φαίνεται να τάσσεται ο αρεοπαγίτης εισηγητής στη διαμάχη του με την Μητρόπολη Σύρου για την κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτη.

Μάχη για την κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτη Σύρου δίνει ο Δήμος Ερμούπολης με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Η διαμάχη έχει ήδη ξεκινήσει από το 2008 για το διώροφο ακίνητο 550 τετραγωνικών μέτρων στην θέση Μεταμόρφωση της Ερμούπολης, το οποίο διεκδικούν Δήμος και Μητρόπολη, φαίνεται όμως πως τα πράγματα εκτυλίσσεται θετικά για το Δήμου.

Κι αυτό γιατί ο αρεοπαγίτης εισηγητής της υπόθεσης θεωρεί αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου του 1997 που αποτελεί τον καταστατικό χάρτη της εκκλησίας και διέτασσε την αυτόματη, χωρίς έλεγχο ή άλλη διαδικασία αλλά με μόνη μια δήλωση του Μητροπολίτη μεταγραφή στις Μητροπόλεις των κατοικιών Μητροπόλεων. Αν η εισήγηση "περάσει", τότε πιθανότατα θα είναι η πρώτη απόφαση στα νεότερα χρόνια, κατά των συμφερόντων της εκκλησίας, από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα θα ανοίξει θέμα τεραστίων διαστάσεων με τα ακίνητα της εκκλησίας και τον τρόπο με τον οποίο πέρασαν στην κυριότητα των Μητροπόλεων.

Εν προκειμένω το εν λόγω οίκημα το παραχώρησε το 1927 ο Δήμος Ερμούπολης  με σύμβαση χρησιδανείου στην Μητρόπολη Σύρου για κατοικία του τοπικού Μητροπολίτη. Το 2003 ο Δήμος ζήτησε το ακίνητο από την Μητρόπολη και από τότε άρχισε  η δικαστική διένεξη.

Η κατοικία ανεγέρθηκε με δαπάνες του Δήμου, ενώ στην ανέγερση της συνέβαλαν και  οι Ιεροί Ναοί της περιοχής, ενώ ο Δήμος πάντοτε την περιελάμβανε στο περιουσιολόγιο του, ενώ ανακαινίστηκε και έβαλε χρήματα και η Μητρόπολη.

SHARE:

24Media Network