Δολοφονία Τοπαλούδη: “Δεν υπήρξαν ευρήματα βιασμού του 19χρονου” ξεκαθαρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Δολοφονία Τοπαλούδη: “Δεν υπήρξαν ευρήματα βιασμού του 19χρονου” ξεκαθαρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου Eurokinissi

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το επεισόδιο σε βάρος του κατηγορούμενου για τη δολοφονία Τοπαλούδη, υπογραμμίζει πως πραγματοποιήθηκε ιατροδικαστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού.

Λεπτομέρειες ως προς το επεισόδιο που σημειώθηκε σε βάρος του 19χρονου κατηγορουμένου για τη δολοφονία Τοπαλούδη, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν ευρήματα βιασμού.

Σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι οι συγκρατούμενοί του παραβίασαν τρεις πόρτες προκειμένου να φτάσουν κοντά του, αφού είχαν ληφθεί ειδικά μέτρα για την προστασία του 19χρονου. Για το λόγο αυτό άλλωστε διενεργείται ποινική και πειθαρχική έρευνα για τους κρατούμενους, ενώ διερευνώνται και πειθαρχικές ευθύνες υπαλλήλων της φυλακής Αυλώνα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι πραγματοποιήθηκε και ιατροδικαστική εξέταση, «με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Μιχ. Καλογήρου αναφέρει:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας που εκδηλώνεται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στη φυλακή, σ’ ένα χώρο που διέπεται από κανόνες και πρέπει να επικρατούν συνθήκες ασφάλειας για όλους. Σ’ ένα κράτος δικαίου τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση. Γι’ αυτό άλλωστε ήδη με το ν. 4322/2015 θεσμοθετήσαμε την αθροιστική έκτιση ποινών που επιβάλλονται για εγκλήματα βίας τα οποία τελούνται στις φυλακές.

Ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση: Διευκρινίζεται, κατ’ αρχάς, ότι την αρχική επιλογή του τόπου φυλάκισης δεν την κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η Εισαγγελική Αρχή. Μόλις έγινε, ωστόσο, γνωστό ότι ο 19χρονος προσωρινά κρατούμενος Α.Λ. θα εισαγόταν στο Κ.Κ. Αυλώνα δόθηκαν ξεκάθαρες εντολές στους υπευθύνους για τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής και της σωματικής του ακεραιότητας. Ακολούθως τοποθετήθηκε μόνος του σε κελί σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους κρατουμένους. Ωστόσο, συγκρατούμενοί του αφού παραβίασαν τρεις πόρτες έφτασαν σ’ αυτόν και του επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά. Ο κρατούμενος εκτός του ιατρικού ελέγχου, υπεβλήθη, μετά από σχετική παραγγελία και σε ιατροδικαστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού. Για το συμβάν διεξάγεται ήδη αστυνομική προανάκριση ενώ παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Για λόγους προστασίας του κρατουμένου αποφασίστηκε ήδη η μεταγωγή του σε άλλο Κατάστημα Κράτησης».

Λάμπρου στον News 24/7 στους 88,6: Άγραφοι νόμοι στις φυλακές

Για άγραφους νόμους μέσα στα καταστήματα κράτησης, μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 το μέλος της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, Πάνος Λάμπρου κι εκτίμησε ότι μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το φαινόμενο της αυτοδικίας.

Σημείωσε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τα ΜΜΕ στην κάλυψη των γεγονότων, καθώς και διερεύνηση των ευθυνών που σαφώς υπάρχουν, για την επίθεση στον 19χρονο, ενώ μάλιστα, ήταν σε απομόνωση.

Κούγιας: Αυτές οι εικόνες δεν τιμούν το κράτος Δικαίου

Για τον ξυλοδαρμό του 19χρονου τοποθετήθηκε ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος παρίσταται ως συνήγορος πολιτικής αγωγής.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της οικογένειας της άτυχης φοιτήτριας καταδίκασε τον βίαιο ξυλοδαρμό. “Αυτές οι εικόνες δεν τιμούν το κράτος Δικαίου”, είπε. “Η κοινωνία της φυλακής είναι μια ιδιαίτερη κοινωνία. Εκεί υπάρχουν οι πραγματικά διεστραμμένες προσωπικότητες που έχουν ταυτιστεί με την παραβατικότητα και μπορεί να επαναλάβουν την παραβατικότητα όταν βγουν, αλλά είναι τα παιδιά που χρησιμοποιούν τον χρόνο της φυλακής για να γίνουν καλύτεροι. Ειδικά στις φυλακές Αυλώνος τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και επιμορφώνονται.

Άλλα παιδιά πηγαίνουν στο δημοτικό για να μάθουν ελληνικά, Έλληνες που επιμορφώνονται, σπούδασαν, τελειώνουν το Πολυτεχνείο. Ωστόσο μέσα στη φυλακή υπάρχει μια αντίληψη που είναι μια διάθεση απενεχοποίησης επειδή και οι ίδιοι έχουν κάνει σοβαρά εγκλήματα κατά της κοινωνίας. Αντιδρούν σε ακραία εγκλήματα και αυτό δεν συνηθίζεται σε ιδρύματα φυλακών ανηλίκων. Συνήθως γίνεται σε φυλακές ενηλίκων, για παράδειγμα θυμόμαστε την υπόθεση Δουρή”, είπε ο Αλέξης Κούγιας.

“Ήμουν δικηγόρος του πατέρα που σκότωσε τον δολοφόνο του παιδιού του έξω από τον ανακριτή. Μέσα στη φυλακή, αυτή η διάθεση σε ειδικά εγκλήματα που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, υπάρχει. Αλλά είναι μια πράξη που δεν μπορεί να πει κανείς καλά του κάνανε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα