ΕΕ: Διπλασιάζει τον πυροσβεστικό στόλο – Η απόφαση για την Ελλάδα

ΕΕ: Διπλασιάζει τον πυροσβεστικό στόλο – Η απόφαση για την Ελλάδα
Φωτιές στην Ελλάδα Stringer / SOOC

Η ΕΕ ενισχύει τις πυροσβεστικές δυνάμεις ενόψει δασικών πυρκαγιών, καθώς φέτος αναμένεται να έχουμε ένα πιο ξηρό και ζεστό καλοκαίρι. Πόσο αυξήθηκε ο εναέριος στόλος πυρόσβεσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει δύσκολο καλοκαίρι, όπως συνηγορούν οι ειδικοί. «Φέτος είναι ήδη πολύ πιο ξηρό από το μέσο όρο», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ Janez Lenarcic, «και αυτή η ξηρασία, σε συνδυασμό με τη ζέστη που περιμένουμε, είναι φυσικά ένας σημαντικός παράγοντας για τις δασικές πυρκαγιές».

Ο Λέναρτσιτς ανακοίνωσε ότι η ΕΕ έχει διπλασιάσει τον πυροσβεστικό στόλο της για να αντιμετωπίσει την καλοκαιρινή περίοδο που αναμένεται να είναι «έντονη».

Ο ευρωπαϊκός εναέριος στόλος πυρόσβεσης θα αυξηθεί από 13 σε 28 αεροσκάφη: 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 14 ελαφρά αμφίβια αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Σε αυτόν τον στόλο, που κατανέμεται σε δέκα χώρες, προστίθενται οι περισσότεροι από 400 πυροσβέστες που είναι διαθέσιμοι σε Ελλάδα, Γαλλία και Πορτογαλία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε τη σημασία του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος ενεργοποιήθηκε συνεχώς πέρυσι, όταν η Ευρώπη υπέστη «το πιο ζεστό καλοκαίρι στην ιστορία της».

Φωτιές: Πόσο έτοιμοι είμαστε για τους καύσωνες που έρχονται

Σε ρεπορτάζ που είχε πραγματοποιήσει το Magazine και η Νίκη Μπάκουλη, διαπιστώθηκε πως η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω στο ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών.

Σημειώνται πως συνεχίζουμε και φέτος με ενοικιάσεις εναέριων που στοιχίζουν πολλά (δεκάδες) εκατομμύρια ευρώ, ενώ ‘τρέχουν’ διαγωνισμοί για την αγορά -που αν κρίνουμε βάσει όσων μάθαμε μετά την τραγωδία στα Τέμπη, θα ‘τρέχουν’ και θα ‘τρέχουν’ πιθανότατα έως ότου ή σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια για να γίνει απευθείας ανάθεση ή θα γίνει απευθείας ‘κατ επείγουσα’ ανάθεση.

Να θυμίσουμε και ότι μια μίσθωση αφορά συγκεκριμένες ώρες πτήσης. Οτιδήποτε πάνω από τα συμφωνηθέντα, χρεώνεται με την ώρα.

Πέραν των μισθώσεων, συνεχίζουμε και με τον ίδιο γερασμένο στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων, με τις λίγες προσθήκες να αφορούν κυρίως δωρεές που κάνουν ιδιώτες. Είναι αυτοκίνητα τύπου αγροτικού που ‘κουβαλούν’ έναν τόνο νερό στη δεξαμενή τους. Ποσότητα υπεραρκετή όταν μόλις έχει ξεσπάσει μια φωτιά και ανύπαρκτη αν υπάρξει η ελάχιστη καθυστέρηση.

Κατά βάση, έχουμε όσα οχήματα είχαμε και πέρυσι, τα οποία είναι ‘μεσήλικα’.

Όταν έχεις ένα ‘γερασμένο’ στόλο, είναι λογικό κάθε χρόνο να έχεις κάποια αυτοκίνητα που ‘βγάζουν’ προβλήματα” λέει στο Magazine ο Πυραγός και πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υποαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΠΑΥΠΣ), Αντώνης Κούκουζας, στον οποίον απευθυνθήκαμε για να μας λύσει κάποιες απορίες, εν όψει του καλοκαιριού που εκτιμάται πως θα είναι από τα πιο θερμά της ιστορίας.

Προσλήψεις στο πυροσβεστικό σώμα δεν έγιναν φέτος. Όπως κάθε χρόνο, υπήρχαν συνταξιοδοτήσεις. Κι έτσι οι πυροσβέστες θα είναι φέτος λιγότεροι από πέρυσι -που ήταν λιγότεροι από πρόπερσι-, ενώ θα είναι και ένα χρόνο μεγαλύτεροι.

Εξαιτίας της υποστελέχωσης αναμένεται μεταξύ άλλων, να προκύψει και πρόβλημα στην Αττική με τη δυνατότητα χρήσης των drones που υπάρχουν στο πυροσβεστικό σώμα -με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό να τα χειρίζεται.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα