Συνελήφθη στην Αθήνα τζιχαντιστής του ISIS

Συνελήφθη στην Αθήνα τζιχαντιστής του ISIS
Μαχητές του ISIS στη Μοσούλη του Ιράκ 2021 AP

Πρόκειται για 40χρονο Ιρακινό που είχε συλληφθεί ξανά στις 7 Δεκεμβρίου για διακίνηση πλαστών εγγράφων και μεταναστών σε άλλες χώρες, όμως τότε είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Συνελήφθη στην Αθήνα απογευματινές ώρες σήμερα, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), ένας 40χρονος Ιρακινός, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS.

Σημειώνεται ότι, ο ίδιος είχε συλληφθεί την 7η Δεκεμβρίου 2021 από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου από τη χώρα, κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφίας, αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, κατ’ εξακολούθηση και νομοθεσίας περί όπλων και είχε αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί, πρωινές ώρες αύριο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχική επιχείρηση του Αλλοδαπών κατά την οποία συνελήφθη πρώτη φορά για την υπόθεση της παράνομης διακίνησης εγγράφων και μεταναστών σε άλλες χώρες, είχαν συνεργαστεί η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική, για την περίπτωσή του, όμως τα στοιχεία για την συμμετοχή του στον ISIS προέκυψαν στην πορεία και για αυτό συνελήφθη εκ νέου. Για το πρόσωπό του υπήρχε και υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών της ΕΥΠ με ξένες συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, στην Ελλάδα κατάφερε να φτάσει σε άγνωστο χρόνο και με άγνωστο τρόπο καθώς παρουσιάστηκε μόνος του στις αρμόδιες Υπηρεσίες στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2019 για να κάνει τα χαρτιά του, ενώ η οικογένειά του και συγκεκριμένα η σύζυγός του και τα δύο του παιδιά ζουν στην Ολλανδία. Από την μέχρι στιγμής έρευνα δεν έχει προκύψει στην Ελλάδα να είχε άλλη παράνομη δράση από αυτή για την οποία συνελήφθη την πρώτη φορά.

Το χρονικό της πρώτης σύλληψης

Μετά από κατάλληλη αξιοποίηση και ανάλυση πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό την κατ’ επάγγελμα διοργάνωση παράνομων διακινήσεων μεταναστών και την εμπορία – πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της οργάνωσης για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν μεταξύ τους διακριτούς ρόλους με τους δύο συλληφθέντες να έχουν αναλάβει τη συλλογή, απόκρυψη και εμπορία των ταξιδιωτικών εγγράφων. Αρχικά εξασφάλιζαν μεγάλη ποσότητα τέτοιων εγγράφων και στη συνέχεια τα διέθεταν σε άλλα δίκτυα διακίνησης μεταναστών σε ποσότητες χονδρικής.

Μάλιστα, για την πραγματοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, χρησιμοποιούσαν την μέθοδο «lookalike», η οποία συνήθως παρατηρείται στις παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικά. Συγκεκριμένα, «δειγμάτιζαν» τα προς πώληση έγγραφα σε υποψήφιους αγοραστές, μέσω ηλεκτρονικής διακίνησης, ώστε να πραγματοποιείται σύγκριση των εικονιζόμενων προσώπων με τους υπό προώθηση μετανάστες και να επιλέγονται τα κατάλληλα έγγραφα.

Η τιμή κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με το είδος του και τη χώρα προέλευσης. Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν σε οικία περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά κλπ. έγγραφα προερχόμενα κυρίως από διάφορες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Μεταξύ αυτών, από τη διενέργεια μακροσκοπικών και αρχειακών ελέγχων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και εξαρχής πλαστών εγγράφων, ενώ η αξία του συνόλου των κατασχεθέντων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 627 δελτία ταυτότητας, 111 διαβατήρια, 77 προξενικές θεωρήσεις εισόδου (visa), 48 άδειες ικανότητας οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας, 5 άδειες διαμονής και ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, 2 βεβαιώσεις εγγραφής πολίτη τρίτης χώρας, 2 δελτία αιτούντος διεθνή προστασία και δελτίο αιτούντος άσυλο, ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, GPS, 2 τάμπλετ, 7 κινητά τηλέφωνα και κάρτα SIM, 8 μαχαίρια και αναδιπλωμένο στιλέτο, 2.450 ευρώ και Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Σημειώνεται ότι, από τα ανωτέρω κατασχεθέντα έγγραφα, 216 δελτία ταυτότητας, 50 διαβατήρια, 8 άδειες ικανότητας οδήγησης και 4 άδειες διαμονής έχουν δηλωθεί ως κλαπέντα – απολεσθέντα έντυπα, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα