Υπερταμείο στον News 24/7: Δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης για αρχαιολογικούς χώρους

Υπερταμείο στον News 24/7: Δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης για αρχαιολογικούς χώρους
Ευρωπαϊκή σημαία με φόντο την Ακρόπολη Eurokinissi

Την δική της απάντηση έδωσε στον News 24/7 στους 88,6 η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στην μεταβίβαση σε αυτή αρχαιολογικών χώρων.

Όσα ακίνητα εμπίπτουν σε αρχαιολογικές διατάξεις θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε μεταβίβαση, αναφέρει γραπτή απάντηση της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας στον News 24/7 στους 88,6. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, μετά τις αποκαλύψεις για μνημεία που περνάνε στον έλεγχο του Υπερταμείου, με την συμφωνία παραχώρησης δημόσιας περιουσίας μέσω ΕΤΑΔ, είχε κάνει λόγο για “συνταγματική εκτροπή”.

Σλυμφωνα με την απάντηση της ΕΕΣΥΠ, η επιλογή των 10.119 ακινήτων έγινε από ένα χαρτοφυλάκιο 177.892 ακινήτων που στο Εθνικό Κτηματολόγιο είχαν δηλωθεί ως φορέας ιδιοκτησίας είτε το Ελληνικό Δημόσιο, είτε φορείς του. “Bάσει των διαθέσιμων πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων, όπως αυτά δόθηκαν από το Εθνικό Κτηματολόγιο μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ)”, συνεχίζει το Υπερταμείο, “καθορίστηκαν κριτήρια αποκλεισμού, προκειμένου να αποκλειστούν ακίνητα που εμφανίζουν περιορισμούς, οι οποίοι τα καθιστούν ακατάλληλα για μεταβίβαση και οποιαδήποτε αξιοποίηση”.

Για ελλιπή ή ανεπαρκώς επικαιροποιημένα κατά περιπτώσεις στοιχεία γίνεται λόγος στην απάντηση και διευκρινίζεται ότι

για τον λόγο αυτό και “τέθηκε ως προϋπόθεση να γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι επανέλεγχοι ώστε να διασφαλισθεί ποια ακίνητα μπορούν και ποια όχι να μεταβιβασθούν στην ΕΤΑΔ”.

Όπως σημειώνεται στην απάντηση “δεν έχει ολοκληρωθεί το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει διαθέσιμη η σχετική πληροφορία στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Συνεπώς, είναι πιθανό ορισμένα από αυτά τα ακίνητα κατά την προβλεπόμενη διαδικασία επανελέγχου, να εμπίπτουν σε αρχαιολογικές διατάξεις, οπότε και θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε μεταβίβαση”

“Όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο, εάν πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και για άλλες κατηγορίες που ανήκουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016, δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης. Τον σχετικό νόμο αναφέρει και το ΦΕΚ που βγήκε για την μεταβίβαση των ακινήτων”, καταλήγει η απάντηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα