ΥΠΠΟ: Διασφαλίζονται πλήρως όλα τα μνημεία

ΥΠΠΟ: Διασφαλίζονται πλήρως όλα τα μνημεία
Υπουργείο Πολιτισμού Eurokinissi

Για «προσχηματική δικαιολογία» από την πλευρά του υπ. Οικονομικών κάνει λόγο το Σωματείο των Αρχαιολόγων, ζητώντας παράλληλα την λίστα με όλα τα μνημεία που έχει το υπερταμείο

Σε νέα «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση  αναδεικνύεται, μετά τις αποκαλύψεις για τα μνημεία των Χανίων που περνάνε στο Υπερταμείο, η συμφωνία της παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας μέσω ΕΤΑΔ, μετά τις έντονες αντιδράσεις του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων, που μιλάει ξεκάθαρα για   «συνταγματική εκτροπή», την  τώρα που στις λίστες εμφανίζονται τμήματα της τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων  κι η τάφρος του Βυζαντινού τείχους.

Κι ενώ οι Αρχαιολόγοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, μετά τη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Πολιτισμού Κ.Στρατή τη Δευτέρα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών  ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθεί κανένας αρχαιολογικός χώρος, καθώς στις εξαιρέσεις της υπουργικής απόφασης συμπεριλαμβάνονται οι αρχαιολογικοί χώροι.

Επιπλέον, η υπουργική απόφαση μεταφοράς των ακινήτων, που γίνεται κατόπιν εισήγησης από την ΕΕΣΥΠ, διευκρινίζεται πως «δεν σημαίνει αυτομάτως την μεταφορά των ακινήτων αυτών από το δημόσιο στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ. Θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ποιά από αυτά τα ακίνητα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ. Οι έλεγχοι αυτοί καθίστανται απαραίτητοι λόγω και του ότι η πληροφορία που υπάρχει στις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων είναι πολύ συχνά ελλιπής, καθώς οι φορείς δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες επικαιροποιήσεις και ενημερώσεις με τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους».

Ποιος θα είναι ο εποπτεύων τους ελέγχους; Ποιος θα κρίνει ποιο ακίνητο και ποιο μνημείο θα εκχωρηθεί, αν εκχωρηθεί,τελικά; Πολλά τα ερωτηματικά και τα παραθυράκια που φαίνεται να δημιουργούνται από τη συμφωνία με τους Θεσμούς, για το υπερταμείο –το τελευταίο μαζί με την υπουργό Λυδία Κονιόρδου αποφάσισαν για τον κατάλογο των  ακινήτων και μνημείων του ΥΠΠΟΑ που θα εκχωρηθούν.

Το Σωματείο των Αρχαιολόγων θεωρεί ωστόσο ότι η «εξαίρεση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 196, παράγρ. 4 του Ν. 4389/2016, αποτελεί «προσχηματική δικαιολογία», δεδομένου ότι αναιρείται από την αμέσως επόμενη παράγραφο, την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με την οποία τα «εξαιρούμενα ακίνητα παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤΑΔ ΑΕ, μάλιστα με την “επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου εκτός του Ελληνικού Δημοσίου”».

Ο Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων  (ΣΕΑ) τη  Δευτέρα θα ζητήσει  από τον υφυπουργό  Πολιτισμού τον κατάλογο με όλα τα  μνημεία της επικράτειας που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο, για να κινηθεί αμέσως ακόμη και δια της νομικής οδού  για την επιστροφή τους. «Είναι αδιανόητο αυτό που έχει συμβεί», υποστηρίζουν μέλη του Σωματείου Αρχαιολόγων, ανάμεσά τους και η πρόεδρος του κ.Μαρκέτου.

Με την πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, 10.119 ακίνητα συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.,  κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016). Και ο υπουργός Σταθάκης έχει δηλώσει ότι «προβλέπεται ρητά και η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η πλειοψηφία των ακινήτων του Δήμου Χανίων. Στο Υπερταμείο θα παραμείνουν αποκλειστικά ακίνητα που προσφέρονται για εμπορική αξιοποίηση».

Για «δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ», κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του και ο υφυπουργός Πολιτισμού,Κωστής Στρατής, διευκρινίζοντας ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 «διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται  στην ΕΤΑΔ Α.Ε.»

Επιπλέον, διευκρινίζει, στην ίδια ανακοίνωση,  ότι για τα «ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

 Οι αποκαλύψεις όμως , για την εκχώρηση  τμημάτων του ενετικού τείχους  των Χανίων στο Υπερταμείο , θέτουν  σοβαρά ερωτήματα για το άν όντως θα εξαιρεθούν και με ποιο τρόπο τα μνημεία . Δεν έπρεπε, παρόλες τις πιέσεις των θεσμών, εξαρχής να εξαιρεθούν, ώστε να μην χρειάζεται μετά «αξιολόγηση»;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα