Υπόθεση Τσοχατζόπουλου: Άγνοια για όλα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Υπόθεση Τσοχατζόπουλου: Άγνοια για όλα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΕΘΑ ΜΑΝΟΥΣΟ ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗ Eurokinissi

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατέθεσε στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου ότι δεν εξέφραζε άποψη στο ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά. "Αν ο υπουργός έλεγε να πάμε σε πόλεμο, θα πηγαίναμε" είπε

Καμία άποψη δεν είχε να εκφράσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τις υποθέσεις των εξοπλισμών όπως των υποβρυχίων υποστήριξε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων από το 1999-2202, Μανούσος Παραγιουδάκης.

Ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου επεσήμανε πως το λόγο είχαν το αρμόδιο όπλο που εν προκειμένω ήταν το Ναυτικό, η γενική διεύθυνση εξοπλισμών και ο αρμόδιος υπουργός που εισηγείται στο ΚΥΣΕΑ.

Ο στρατηγός, που ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ την επίμαχη περίοδο, ανέφερε επίσης ότι στη συνεδρίαση υπήρχε πρόσωπο για να τηρήσει πρακτικά και να συντάξει την απόφαση όπου υπέγραψαν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με όσα κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πως δηλαδή “για λόγους μυστικότητας και ασφαλείας δεν τηρούνταν πρακτικά στο ΚΥΣΕΑ”.

“Αφού υπάρχει πρόσωπο, όπως ο κ.Κάντας που ομολογεί ότι πήρε χρήματα για τα εξοπλιστικά, για κάτι τόσο σοβαρό, δεν μπορώ να αποκλείσω δωροδοκία σε κανένα στάδιο των εξοπλιστικών. Δεν γνωρίζω για όσους δεν έχει αποφανθεί το δικαστήριο. Εμείς είμαστε στρατιωτικοί ορκισμένοι πέραν από τα καθήκον και στη συνείδησή μας” είπε.

Όπως είπε, το ΚΥΣΕΑ είχε υιοθετήσει την πρόταση του Άκη Τσοχατζοπουλου για τα υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού καθώς υπήρχε εμπιστοσύνη :” ούτε συζήτηση ότι είχαμε εμπιστοσύνη στον Υπουργό βάση του Συντάγματος ακόμα και αν μας έλεγε να πάμε σε πόλεμο”.

O τότε Αρχηγός του ΓΕΣ υποστήριξε ότι η εντολή για την προμήθεια των Tor M1 ήταν πολιτική απόφαση: “Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση πάνω στο κάθε σύστημα και τα 12μέλη του ΚΥΣΕΑ αποφάσιζαν βάση αυτής”.

Το σχόλιο της πολιτικής αγωγής ότι “ο υπουργός αποφασίζει”, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του καταδικασθέντα πρώην υπουργού:

Ακης: Ο υπουργός δεν αποφασίζει. Πόσες φορές θα το πούμε;  Είστε εντεταλμένη. Έχετε άνωθεν εντολές.

Πρόεδρος: Μην κάνετε διάλογο.

Μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας ανέφερε κατά την κατάθεση του, πως:

* Η θέση του αρχηγού του Ναυτικού που είχε επεξεργαστεί το θέμα των υποβρυχίων καλύτερα, είχε μεγαλύτερη βαρύτητα.

* “Δεν μας διέταξε ποτέ κανείς να επιλέξουμε το σύστημα των Tor M1. Ήταν προσωπική μας επιλογή”. Πρόσθεσε ότι “τα Tor M1 τα επειγόμασταν και ήταν άμεσα διαθέσιμα, ενώ είχαν παρουσιαστεί ως η πιο οικονομική λύση”.

* Για τις μίζες: “στις διαδικασίες αυτές έχω την αίσθηση ότι δεν υπήρξε δωροδοκία. Για τα υπόλοιπα δε γνωρίζω”.

Τέλος το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει για τις αιτήσεις αποφυλάκισης των Βίκυ Σταμάτη και Γ. Σαχπατζίδη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα