Εισαγγελείς στις εταιρείες τροφίμων με DNA αλόγου

Εισαγγελείς στις εταιρείες τροφίμων με DNA αλόγου

Κατά πόσον οι φάκελοι που έχουν παραλάβει στοιχειοθετούν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το κρέας προερχόταν από άλογο ερευνούν οι εισαγγελείς

Ενδεχόμενο δόλο των εταιρειών, στα προϊόντα των οποίων εντοπίστηκε από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) DNA αλόγου, διερευνούν οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Όπως δημοσιεύουν τα Νέα οι υποψίες πέφτουν κυρίως σε εκείνες τις εταιρείες, σε προϊόντα των οποίων ο ΕΦΕΤ εντόπισε DNA αλόγου σε μεγάλο ποσοστό (για παράδειγμα από 40% και άνω), με το σκεπτικό πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ήταν τυχαίο.

Εκείνο που ερευνούν οι εισαγγελείς είναι κατά πόσον οι φάκελοι που έχουν παραλάβει με τις υποθέσεις των 34 θετικών σε DNA αλόγου δειγμάτων στοιχειοθετούν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες (από την παραγωγή και τη διακίνηση μέχρι την προμήθεια) γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το κρέας αυτό προερχόταν από άλογο.

Εκείνο που μένει να αποδειχθεί, όπως αναφέρουν πηγές του ΕΦΕΤ, είναι κατά πόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί των εν λόγω εταιρειών ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την πρόσμειξη αλογίσιου κρέατος στα προϊόντα κρέατος και αλλαντικών που παρήγαν ή διακινούσαν.

Παράλληλα, οι έρευνες στρέφονται και προς την κατεύθυνση τουλάχιστον τριών εταιρειών, μία με έδρα την Αθήνα και δύο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες πέρυσι εισήγαγαν 30 τόνους αλογίσιου κρέατος.

Εξετάζεται συγκεκριμένα, με βάση τα τιμολόγιά τους, ποιοι είναι οι πελάτες τους και γενικότερα όλη η διαδρομή των ποσοτήτων αυτών στην ελληνική αγορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα