Έκκληση του Συροϊακωβίτη Πατριάρχη στην "Αποστολή" να βοηθήσει τη Συρία

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας των Συροϊακωβιτών Ιγνάτιος - Εφραίμ Β' κατά την επίσκεψή του στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή"
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας των Συροϊακωβιτών Ιγνάτιος - Εφραίμ Β' κατά την επίσκεψή του στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή" ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Ο Πατριάρχης εξήρε τη χωρίς διακρίσεις φιλανθρωπική δράση της φιλανθρωπικής οργάνωσης στην προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών.

Επίσκεψη στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Πατριάρχης Αντιοχείας των Συροϊακωβιτών Ιγνάτιος - Εφραίμ Β', στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας.

Ο Πατριάρχης ενημερώθηκε για το επιτελούμενο έργο της «Αποστολής» στον τομέα αντιμετώπισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ιδιαιτέρως αυτών από τη Συρία, και των προγραμμάτων και δράσεων που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο πρώτης υποδοχής και ανθρωπιστικής αρωγής όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης προσφύγων.

Στην προσφώνησή του, ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», Κωνσταντίνος Δήμτσας, ευχαρίστησε θερμά τον Πατριάρχη για την επίσκεψή του, αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις αδελφοσύνης μεταξύ Ελλήνων και Σύρων από την ελληνιστική αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, ενώ εξέφρασε τον βαθύτατο σεβασμό του για τα μαρτύρια, που υφίστανται οι διάφοροι πληθυσμοί από τη βιαιότητα της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία. Υπογράμμισε, μάλιστα, την τεράστια σημασία που έχει για την πατρίδα μας η συνέχεια της χριστιανικής παρουσίας και μαρτυρίας στη Μέση Ανατολή, κοιτίδα του Χριστιανισμού, αλλά και περιοχή γειτονική με τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Η ‘'Αποστολή'', υπό την πνευματική καθοδήγηση και ενθάρρυνση του Μακαριωτάτου, ανέλαβε να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αρωγής προς όλους τους συνανθρώπους μας, Χριστιανούς και μη, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ήλθε αρωγός και συμπαραστάτης σε πάμπολλους συνανθρώπους μας, ιδιαιτέρως από τη Συρία, προσφέροντας σίτιση, ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση, φροντίδα και χριστιανική αγάπη. Συνεχίζουμε και διευρύνουμε το ιερό έργο μας, δίδοντας ταπεινή μαρτυρία της χριστιανικής πίστεώς μας διά των αγαθών έργων μας».

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Ιγνάτιος - Εφραίμ Β' στην αντιφώνησή του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την αυθεντική μαρτυρία χριστιανικής αγάπης τόσο της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και του ελληνικού λαού έναντι των Σύρων προσφύγων που καταφθάνουν αθρόα στην Ελλάδα, διωκόμενοι από το «Ισλαμικό Κράτος», άλλα και εξαναγκαζόμενοι από τα δεινά του εμφυλίου πολέμου. Ειδικότερα, εξήρε τη χωρίς διακρίσεις φιλανθρωπική δράση της «Αποστολής» στην προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών και τη σημασία που αυτή έχει για σύνολη τη χριστιανική μαρτυρία της αγάπης, της καταλλαγής και της αλληλεγγύης. Στη συνέχεια, παρουσίασε την κατάσταση στη Συρία, τις διώξεις που υφίστανται οι διάφοροι πληθυσμοί από το «Ισλαμικό Κράτος» και την ανάγκη να στηριχθεί ο Χριστιανισμός στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τόσο η Εκκλησία της Ελλάδος όσο και η Πολιτεία στη Συρία, λόγω των ιστορικών δεσμών, των κοινών εμπειριών προσφυγιάς, της εδαφικής εγγύτητας των δύο χωρών, αλλά και της παραδοσιακής φιλίας Ελλήνων και Σύρων.

Κατόπιν, ο Πατριάρχης και ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας με επίκεντρο το θέμα της ανθρωπιστικής αρωγής τόσο προς τους Σύρους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα όσο και προς τους χριστιανούς της Συρίας που παρέμειναν στη χώρα παρά τα δεινά του μακροχρόνιου πολέμου. Ο Πατριάρχης εξέφρασε την ευχή η «Αποστολή» και γενικότερα η Ελλαδική Εκκλησία και η Πολιτεία να συμμετάσχουν αποτελεσματικά στη διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας, συμβάλλοντας έτσι στην παραμονή των χριστιανικών πληθυσμών στις πατρογονικές τους εστίες. Η συμβολή αυτή θα είχε και συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε παρούσα στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της σημασίας που η περιοχή αυτή έχει για τα ελληνικά συμφέροντα. Οι χριστιανοί αποτελούν τη γέφυρα της Ελλάδος με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και η Ελλάδα οφείλει να είναι παρούσα στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα εκεί.

SHARE: