Ελλείψεις αίματος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

Άποψη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών

Με επιστολή της η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας καταγγέλλει ότι οι μεταγγίσεις των πασχόντων στην Αχαΐα γίνονται με δυσκολία, με συχνότατες αναβολές και με περιορισμένες ποσότητες αίματος.

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι θαλασσαιμικοί ασθενείς που μεταγγίζονται συστηματικά στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια” λόγω ελλείψεων σε αίμα. Με επιστολή της η η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας η οποία περιέχει τις αναφορές του ο Αχαϊκού Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, καταγγέλλει ότι οι μεταγγίσεις γίνονται με δυσκολία, με συχνότατες αναβολές και με περιορισμένες ποσότητες αίματος, εξαιτίας της αδυναμίας της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους.

Η επιστολή που εστάλη στον Υπουργό Υγείας, τη Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, και τη Διοικήτρια του ΠΓΝΠ – Ρίου, επισημαίνει πως η ανεπάρκεια σε αίμα στο προαναφερθέν Νοσοκομείο της χώρας μας εμφανίζεται συστηματικά και οι πάσχοντες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το πρόβλημα των αναβολών της μετάγγισής τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τις 10 ημέρες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους και την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή τους λόγω της νόσου. “Το σκηνικό θυμίζει τα πέτρινα χρόνια της Θαλασσαιμίας, τότε που οι ασθενείς υπέφεραν από υπομετάγγιση, εκδήλωναν σοβαρή αδυναμία και κινδύνευαν από τις επιπλοκές που απειλούσαν τον εξασθενημένο οργανισμό τους. Δεν είναι επιτρεπτό σήμερα, που η επιστήμη έχει κάνει άλματα σε κάθε τομέα να παρουσιάζεται ξανά μια τέτοια εικόνα” αναφέρει η επιστολή.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει έντονα την κατάσταση αυτή και ζητά άμεση λύση στο πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την διατήρηση της υγείας των 200 πολυμεταγγιζόμενων θαλασσαιμικών ασθενών, που περιθάλπονται στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια”.

SHARE: