Ελληνική μικροζυθοποιία: Από την άνθηση της κρίσης στο χτύπημα της πανδημίας

Ελληνική μικροζυθοποιία: Από την άνθηση της κρίσης στο χτύπημα της πανδημίας
Shutterstock

Η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας είδε αύξηση των μικροζυθοποιίων στην χώρα μας. Η Κασσιανή Ζώη από την Ζυθοποιία Ηπείρου, μιλάει για το εγχείρημα και τις επιπτώσεις της πανδημίας

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα “βρέχει” χειροποίητη μπύρα και είναι γεγονός η άνθιση των μικροζυθοποιίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της “The Brewers of Europe”, ομοσπονδίας 29 ενώσεων ζυθοποιών από ισάριθμα ευρωπαϊκά κράτη, στην Ελλάδα το 2011 δραστηριοποιούνταν μόλις 7 μικροζυθοποιίες.

Η μέση εγχώρια κατά κεφαλήν κατανάλωση μπύρας στην χώρα μας φθάνει μόλις τα 36 λίτρα ετησίως, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει τα 71 λίτρα. Παρά το γεγονός, όμως, ότι έχουμε την τρίτη χαμηλότερη επίδοση στην Ε.Ε., οι Έλληνες μικροζυθοποιοί, με έμπνευση, μεράκι και σκληρή δουλειά, έχουν δημιουργήσει μία “ελίτ” μπυρών, εντάσσοντας στην κουλτούρα της “μπυροποσίας” το στοιχείο της εντοπιότητας και της παράδοσης.

Έτσι, οι 7 μικροζυθοποιΐες του 2011 έγιναν 30 το 2017, ενώ το 2019 έφτασαν τις 45. Η εκτίναξη του αριθμού τους οφείλεται εν μέρει στην στροφή προς τα ελληνικά και τοπικά προϊόντα που προκάλεσε η οικονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα καλύπτονταν η ανάγκη της αγοράς για ποιοτικότερα προϊόντα που ανταποκρίνονται και στον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Αυτό ακριβώς επιδίωξαν (και πέτυχαν) τρεις φίλοι από τα Γιάννενα. Η μηχανικός, Κασσιανή Ζώη, ο μηχανικός πληροφορικής, Σάκης Δόσης και ο χημικός μηχανικός, Αλέξανδρος Ντάφλος, τρεις φαινομενικά άσχετοι με την ζυθοποιία επιστήμονες, είναι τα πρόσωπα πίσω από την Ζυθοποιία Ηπείρου.

“Ο Σάκης Δόσσης ξεκίνησε να φτιάχνει μπύρα στο σπίτι του. Με την κρίση το 2010 είχαν αρχίσει τα πράγματα να ζορίζουν. Βλέπαμε ότι υπήρχαν πρωτοβουλίες σε κοινότητες, χειροποίητες πορτοκαλάδες, λεμονάδες. Ο Σάκης τότε “πέταξε” την δημιουργία μικροζυθοποιείου, σαν ιδέα” αφηγείται η κ. Ζώη, όταν θυμάται πώς ξεκίνησαν την επιχείρησή τους από το μηδέν. Η ιδέα τους άρεσε αλλά “λέγαμε θα ‘δούμε, θα δούμε’. Επίσης εγώ ζούσα τότε ήδη 16 χρόνια στην Αθήνα και μόνοι μας οικονομικά δεν θα μπορούσαμε να το στηρίξουμε”.

Ξεκινώντας από το μηδέν

Λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης, δόθηκε, τελικά, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. “Ο Σάκης μας είπε ή τώρα ή ποτέ. Φτιάχνουμε τον φάκελο του ΕΠΣΑ μέσα σε εβδομάδα, εγκρίθηκε και ξαφνικά ξεκινήσαμε να στήνουμε ένα ζυθοποιείο, το οποίο το έχουμε φτιάξει όλο diy. Σχεδιάσαμε τις δεξαμενές μόνοι μας και πήγαμε και μας τις έφτιαξαν, δεν πήραμε καν τις δεξαμενές έτοιμες, λόγω του πολύ περιορισμένου budget που είχαμε. Βοήθησε πολύ το γεγονός ότι είχαμε σχετικές γνώσεις, από το πώς θα βγει η άδεια, μέχρι το πώς θα κάνουμε τα υδραυλικά και τα ηλεκτρολογικά μόνοι μας. Είχαμε ήδη μελέτες έτοιμες” εξηγεί η κ. Ζώη, πρσθέτοντας πως οι μπύρες παράγονται στο χωριό Ροδοτόπι, στο ισόγειο του πατρικού της. “Πιο handmade από την μπύρα μας δεν υπάρχει, κυριολεκτικά. Είναι μια αλήθεια αυτό. Τα κάνουμε όλα στο χέρι”.

“Ο Σάκης ήξερε, οι υπόλοιποι δύο απλά δοκιμάζαμε και πίναμε μπύρες μέχρι τότε, τίποτα παραπάνω. Χρειάστηκε πολύ διάβασμα. Οι συνταγές για τις μπύρες μας είναι του Σάκη. Από το 2014 που καταθέσαμε το ΕΣΠΑ, βγάλαμε μπύρα πρώτη φορά στο εμπόριο τον Ιούλιο του 2016”.

Όπως εξηγεί η κ. Ζώη, για τους ιδρυτές της Ζυθοποιίας Ηπείρου “ΣΤΑΛΑ”, μεγάλη σημασία είχε η σύνδεση των ζύθων με τον τόπο παραγωγής τους.

“Δύο χρόνια μας πήρε να στηθεί το ζυθοποιείο και δύο χρόνια σκεφτόμασταν το όνομα. Θέλαμε κάτι που να έχει σχέση με τα Γιάννενα και με την μπύρα. Τι έχουν τα Γιάννενα; Νερά. Έχουμε ποτάμια, λίμνες, βροχή. Η “Στάλα”, είναι και η σταγόνα που υπάρχει έξω από το δροσερό ποτήρι μπύρας το καλοκαίρι. Θέλαμε κάτι που να δείχνει την εντοπιότητα”. Αντίστοιχα, όπως εξηγεί, προέκυψαν και τα ονόματα “Ρούσα” για την red ale τους, από το παραδοσιακό τραγούδι που μιλάει για μία “ρούσα προβατίνα”.

Γιατί μπύρα από μικροζυθοποιείο;

Με την ετήσια κατανάλωση μπύρας στην χώρα μας να παραμένει περιορισμένη και τις μικροζυθοποιίες να αυξάνονται, εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί να στραφεί κάποιος σε μια μπύρα από μικροζυθοποιείο, όπως η “STALA” έναντι οποιασδήποτε άλλης που μπορεί να βρει πχ σε ένα περίπτερο;

“Το πρώτο που διαλέγει είναι γεύσεις και αρώματα. Την ποιότητα του χειροποίητου, ότι φτιάχνουμε τις μπύρες μας με τελείως φυσική διαδικασία, δεν έχουν μέσα πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα για να κάνουν αφρό. Όλες μας οι μπύρες είναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες, έχουν μέσα ποσότητα μαγιάς η οποία κάνει δεύτερη ζύμωση στο μπουκάλι και ο ο αφρός που πίνετε είναι φυσικό προϊόν από την ίδια την μαγιά. Η ζωντανή μαγιά δίνει και όλα της τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και ως συμπλήρωμα διατροφής”, υπογραμμίζει η κ. Ζώη.

Μικροζυθοποιοί και πανδημία

Η μικροζυθοποιία φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από την πανδημία. Η τρέχουσα κατάσταση, όπως τονίζει η κυρία Ζώη, είναι πολύ δύσκολη για αυτούς, αφού εξαρτώνται άμεσα από την εστίαση.

“Οι παραγγελίες αυτή την στιγμή είναι μόνο από κάβες, αν και εμάς το μεγάλο μας target group ήταν μπαρ και εστιατόρια. Δεν είναι ένα προϊόν που βρίσκεις σε σούπερ μάρκετ ή περίπτερα. Έχουμε βέβαια το eshop μας. Όταν τα πράγματα γυρίσουν σε μία πιο φυσιολογική κατάσταση, θα θέλαμε να εμπλουτίσουμε και να “παίξουμε” με τις γεύσεις μας”.

Σε αυτό το πλαίσιο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει επιβάλει η πανδημία, η ΕΞΠΟΤΡΟΦ διοργανώνει στις 01-05 Μαρτίου για πρώτη φορά το The DeliFair by ΕΞΠΟΤΡΟΦ, προκειμένου να φέρει σε επαφή τους Έλληνες παραγωγούς και Επιχειρήσεις με τους Επαγγελματίες της Εστίασης και της αγοράς Τροφίμων, μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας, www.thedelifair.gr

Παρά όμως τα όποια προβλήματα έχει προκαλέσει η πανδημία, η επιτυχία του εγχειρήματος των τριών φίλων της “Ζυθοποιίας Ηπείρου” στο Ροδοτόπι, φαίνεται από ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

“Τουρίστες ψάχνουν να μας βρουν. Κάποιοι Αμερικάνοι είχαν έρθει τρεις ημέρες συνεχόμενες γιατί δεν μπορούσαν να βρουν στο χωριό άνθρωπο να μιλάει αγγλικά να τους πει που είναι το ζυθοποιείο!”

Μπορείτε να βρείτε την Ζυθοποία Ηπείρου και άλλες μικροζυθοποιίες στην The Delifair by ΕΞΠΟΤΡΟΦ, από 1 έως Μαρτίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version