Εμβόλιο κορονοϊού: Το booster προφυλάσσει κατά 93% από τη νοσηλεία και κατά 81% από το θάνατο

Εμβόλιο κορονοϊού: Το booster προφυλάσσει κατά 93% από τη νοσηλεία και κατά 81% από το θάνατο
Tα ευρήματα της έρευνας που έκαναν το Clalit Research Institute του Τελ Αβίβ και το Harvard Medical School αναφέρουν πως η τρίτη δόση είναι εξόχως αποτελεσματική ως προς τη σοβαρή ασθένεια με κορονοϊό, μια εβδομάδα μετά τη λήψη. AP Photo/Joseph Odelyn

Η πρώτη έρευνα για την τρίτη δόση εμβολίων εναντίον του Covid-19 έγινε από Πανεπιστήμιο του Ισραήλ και το Harvard και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 29/10, στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, στις 29 Οκτωβρίου αφορούσε “την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης” εμβολίου mRNA για τον Covid-19 ως προς την πρόληψη σοβαρών εκβάσεων. Διευκρινίστηκε πως επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης που έγινε στο Ισραήλ και επιδοτήθηκε από το Ivan and Francesca Berkowitz Family Living Laboratory Collaboration του Harvard Medical School και το Clalit Research Institute του Τελ Αβίβ.

Το δείγμα ήταν 728.321 άνθρωποι, με μέσο όρο ηλικίας τα 52 χρόνια (από 37 έως 68 χρόνων) και το 51% να είναι γυναίκες. Τα όσα παρατηρήθηκαν και κατεγράφησαν, συγκρίθηκαν με σχετική μελέτη που είχε γίνει σε πλήρως εμβολιασμένους, των ίδιων ηλικιών και στην ίδια αναλογία φύλων.

Διαπιστώθηκε πως το booster είναι αποτελεσματικό κατά 93% (συγκριτικά με τις δυο δόσεις εμβολίου) ως προς την εισαγωγή στο νοσοκομείο, 92% ως προς τα πολύ σοβαρά συμπτώματα και 81% ως προς το θάνατο που σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Ο πίνακας με την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, συγκριτικά με τις δυο δόσεις The Lancet

 

“Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πειστικά πως η τρίτη δόση του εμβολίου είναι πολύ αποτελεσματική σε ό,τι αφορά τη σοβαρή έκβαση μόλυνσης με Covid-19, μια εβδομάδα μετά τη λήψη της τρίτης δόσης” δήλωσε ο Καθηγητής Ran Balicer, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας.  Ως προς την εισαγωγή στο νοσοκομείο, οι καμπύλες σύγκρισης άρχισαν να αποκλίνουν περίπου 6 μέρες μετά τη λήψη του booster και αυτές για τη σοβαρή νόσο και το θάνατο, 8 με εννέα ημέρες μετά τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση. Η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα φάνηκε να είναι παρόμοια μεταξύ ανδρών και γυναικών, ηλικίας 40 με 69 χρόνων και μεταξύ ατόμων από 70 χρόνων και πάνω. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα