Ένας Βέλγος ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς από τη φωτιά

Ένας Βέλγος ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς από τη φωτιά
Στιγμιότυπο από την φωτιά στο Μάτι AP

Εκτενή κάλυψη στην τραγωδία που προκάλεσε η φωτιά στο Μάτι κάνουν τα βελγικά ΜΜΕ, εστιάζοντας όπως είναι φυσικό στο γεγονός ότι ένας Βέλγος τουρίστας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς.

«Ένας Βέλγος μεταξύ των δεκάδων νεκρών στην Ελλάδα» τιτλοφορείται πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, το οποίο αναφέρει πως οι Έλληνες κλαίνε πάνω από τις στάχτες στο Μάτι, το παραθαλάσσιο θέρετρο που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες, ενώ αυτό που επικρατεί είναι ένα θέαμα βαθιάς θλίψης, την ώρα που ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων είναι ιδιαίτερα βαρύς και δε σταματά να αυξάνεται.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχει κι ένας Βέλγος τουρίστας, ενώ πέντε άλλοι συμπατριώτες μας εμφανίζονται ως αγνοούμενοι, συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι 26 άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι, αγκαλιασμένοι σε ομάδες, σε μία ύστατη προσπάθεια να προφυλαχθούν. Εν συνεχεία, η αρθρογράφος περιγράφει το σκηνικό στις περιοχές από όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα, κάνοντας λόγο για εικόνες από την Αποκάλυψη, επισημαίνοντας τις αδιάκοπες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και το σοβαρό ενδεχόμενο ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί τις επόμενες μέρες, αφού οι αρχές εξακολουθούν να λαμβάνουν αναφορές για αγνοουμένους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση των δύο οικογενειών βελγικής καταγωγής που συνεχίζουν να αγνοούνται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του βελγικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και στα όσα δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της TUI Βελγίου σχετικά με όσους Βέλγους τουρίστες εκδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ειδική μνεία γίνεται τέλος στη συνδρομή της ΕΕ, η οποία κινητοποίησε σημαντικά μέσα, καθώς και στην εκδήλωση της πρόθεσης πολλών κρατών μελών να προσφέρουν τη βοήθειά τους στις ελληνικές αρχές, ενώ επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ, μια και τόσο η Σουηδία όσο και η Λετονία βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με βίαιες πυρκαγιές, με αποτέλεσμα εννέα κράτη μέλη (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Δανία, Πολωνία και Αυστρία) να έχουν εμπλακεί σε αυτό που μοιάζει σήμερα ως η πιο σημαντική επιχείρηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

«Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Οι πυροσβέστες συνεχίσουν να ψάχνουν για εγκλωβισμένους ανθρώπους», αναφέρει η La Libre Belgique.

«Φοβερές πυρκαγιές σπέρνουν το θάνατο στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της εφημερίδας στην Αθήνα Αγγελικής Κουρούνη, το οποίο σημειώνει ότι η πόλη Μάτι δεν υπάρχει πλέον, αφού οι βίαιες πυρκαγιές, οι οποίες εξαπλώθηκαν γρήγορα, εξαιτίας του ανέμου, κατέστρεψαν το παραθαλάσσιο θέρετρο στην ανατολική ακτή της Αττικής, με τον προσωρινό αριθμό των θυμάτων, μεταξύ των οποίων και ένας Βέλγος παραθεριστής, να ανέρχεται στους 74. Την κατάσταση που επικρατεί στο Μάτι επιχειρεί να αποτυπώσει η ανταποκρίτρια, χαρακτηρίζοντάς την πλήρως ακατανόητη, αφού δίπλα σε άθικτες κατοικίες υπάρχουν σειρές σπιτιών ολοσχερώς κατεστραμμένων από τις φλόγες, ενώ παρατίθενται μαρτυρίες κατοίκων που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη και δεν μπορούν ακόμα να πιστέψουν τα όσα συνέβησαν, την απώλεια τόσων ανθρωπίνων ζωών. Τονίζονται, ωστόσο, στο ρεπορτάζ οι προσπάθειες όλων για να επουλωθούν οι πληγές της Αττικής, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με το στρατό να είναι στη μάξιμουμ εγρήγορση και τους εφέδρους να εξετάζουν τις κατεστραμμένες ζώνες, προκειμένου να αποφευχθούν οι λεηλασίες και να εντοπιστούν οι δεκάδες αγνοούμενοι. Είναι επείγουσας σημασίας να ξαναρχίσει να λειτουργεί η χώρα, η οποία είναι ακόμα απόλυτα σοκαρισμένη, επισημαίνει η αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν ακριβώς και το νόημα του μηνύματος που απηύθυνε στο έθνος ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος κήρυξε τριήμερο πένθος, υπογραμμίζοντας εντούτοις ότι το πένθος δε θα πρέπει να καταβάλει το λαό και ότι με ενότητα και αλληλεγγύη μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η τραγωδία. Για έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο κάνει τέλος λόγο η ανταπόκριση, μία και είναι αναγκαίο να μετεγκατασταθούν και να τραφούν όσοι έχασαν τα πάντα, να απομακρυνθούν οι τουρίστες, να μη χαθεί η τουριστική περίοδος, να αποφευχθούν οι λεηλασίες και κυρίως να βρεθούν οι αγνοούμενοι, κάνοντας γνωστό ότι κέντρα αλληλεγγύης και υποδοχής δημιουργήθηκαν σχεδόν παντού στις πληγείσες περιοχές, με ψυχολογική βοήθεια για τους επιζώντες. Καταλήγοντας, η συντάκτρια δεν παραλείπει να επισημάνει τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σε σχέση με την οργάνωση της διάσωσης, χωρίς – όπως τονίζεται – να αμφισβητείται από κανέναν η αφοσίωση των πυροσβεστών και των λιμενικών ή η ταχύτητα με την οποία έδρασαν τα σωστικά συνεργεία, με πολλούς ωστόσο να υπογραμμίζουν ότι τα διδάγματα από τις φοβερές πυρκαγιές του 2007 δε συγκρατήθηκαν, δεδομένου ότι εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτική η αποθάμνωση ούτε η ασφάλιση πυρκαγιάς των σπιτιών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μένει μέχρι τελευταία στιγμή στο σπίτι του, προσπαθώντας να το σώσει από τις φλόγες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι πληγέντες σημειώνουν: «Εσείς έρχεστε από μία χώρα όπου το Κράτος λειτουργεί. Εδώ είναι ο καθένας για τον εαυτό του. Οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα στις πυρκαγιές του 2007 δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί».

«Η Ελλάδα, σε πένθος, συνεχίζει τη μάχη της με τις φονικές πυρκαγιές» (AFP) είναι ο τίτλος στο δημοσίευμα της L’ Echo.

«Η Ελλάδα σε πένθος μετά την εκατόμβη στο Μάτι» είναι ο τίτλος περιορισμένης έκτασης δημοσιεύματος του Frederic Rohart, ο οποίος σημειώνει ότι η καταστροφή έδωσε τη θέση της στο πένθος και την περισυλλογή για την έκταση της τραγωδίας, συμπληρώνοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων παραμένει προσωρινός και παραθέτοντας τα λόγια του αντιπροέδρου των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ότι «το πρόβλημα είναι αυτό το οποίο ακόμα κρύβεται κάτω από τις στάχτες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα