Χάος στην Ειδομένη: Οι Σκοπιανοί έριξαν δακρυγόνα σε γυναίκες και παιδιά

Χάος στην Ειδομένη: Οι Σκοπιανοί έριξαν δακρυγόνα σε γυναίκες και παιδιά
Eurokinissi

Επεισόδια στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας από τις αρχές να τους αφήσουν να περάσουν τα σύνορα. Δραματικές οι συνθήκες διαβίωσης, με τις οικογένειες να αναζητούν σκηνές (Video)

Δυσεύρετες έχουν γίνει πλέον οι σκηνές στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου έχουν συρρεύσει 7.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων, περίπου 500 αναγκάζονται να κοιμούνται έξω, κάνοντας απέλπιδες προσπάθειες να ζεσταθούν με κουβέρτες και με φωτιές.

Λίγο προτού πέσει η νύχτα και η θερμοκρασία, αρχίζει για τους πρόσφυγες η προετοιμασία για τη διανυκτέρευση. Στρώνουν με ό,τι βρουν το πάτωμα των σκηνών, παίρνουν κουβέρτες από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εφορμούν στα γειτονικά χωράφια για να βρουν ξύλα ή όποιο άλλο αντικείμενο, για να κάψουν.

Οι “νεοφερμένοι” που έρχονται κατάκοποι με τα πόδια, αν δεν κουβαλούν τις δικές τους σκηνές, μένουν συνήθως έξω και περιμένουν να ξημερώσει ή να φύγουν κάποιοι, για να μετακινηθούν σε ένα υποτιθέμενο, ασφαλέστερο κατάλυμα.

Βαριά πάντως είναι η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη από την απογοήτευση που “κουβαλούν”, επί μέρες, πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, οι οποίοι περιμένουν να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Ακόμα πιο βαριά γίνονται τα πόδια τους, όταν φτάνουν να φωνάξουν το γκρουπ τους για να περάσουν, αλλά οι αρχές της γειτονικής χώρας, τούς απαγορεύουν τη διέλευση λόγω κάποιων παρατυπιών στα χαρτιά τους.

Είναι σύνηθες να γίνονται λάθη στα υπηρεσιακά τους σημειώματα, κυρίως στην ημερομηνία γέννησης” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνοριοφύλακας, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι έχουν γίνει πλέον ασφυκτικοί.

Είναι ενδεικτικό ότι, σήμερα, η ουδέτερη ζώνη άνοιξε γύρω στις 11.30 και πρόλαβαν να περάσουν μόλις 10 άτομα καθώς ξεκίνησαν τα επεισόδια στη σιδηροδρομική γραμμή, με τη ρίψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης από αστυνομικούς της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα οι περισσότεροι απ’ αυτούς μάζεψαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές έως και το σημείο όπου υψώνεται ο μεταλλικός φράχτης με την ΠΓΔΜ, ζητώντας  να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.


Τα πνεύματα “άναψαν” και στον πετροπόλεμο των προσφύγων οι αστυνομικοί της γείτονος “απάντησαν” με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέροντας μ’ αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη.

Μετά την εκτόνωση της έντασης, περίπου 200 πρόσφυγες επανήλθαν στη σιδηροδρομική γραμμή, ανάρτησαν πανό με συνθήματα για το άνοιγμα των συνόρων πάνω στη σιδερόφρακτη περίφραξη και πραγματοποιούν, έως αυτή την ώρα, καθιστική διαμαρτυρία.

Καθιστική διαμαρτυρία από πρόσφυγες στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ πραγματοποιούν, αυτή την ώρα, εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι προηγουμένως, σε κλίμα έντασης, είχαν ρίξει τη συρματένια περίφραξη των γραμμών.

Αυτή την ώρα, οι αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

 

Νωρίτερα, από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα δακρυγόνα που πέταξαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ “απαντώντας” στον πετροπόλεμο των προσφύγων, υπήρξαν μικροτραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα

Η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή, ενώ από τα πενήντα άτομα που επρόκειτο να περάσουν στην ΠΓΔΜ, όταν άνοιξε νωρίτερα το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη, τελικά πέρασαν μόνο δέκα, λόγω της έντασης που οδήγησε στο κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης.

 

Περισσότεροι από 3200 θέλουν να φτάσουν σε Πειραιά και Καβάλα

Περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες, έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα, βρίσκονταν σήμερα Δευτέρα το πρωί στη Λέσβο. Χθες και έως τις 9 σήμερα το πρωί στο νησί έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας 1450 άτομα. Περίπου 500 άτομα που περιμένουν να ταυτοποιηθούν βρίσκονται έξω από το hot spot.

Στη Χίο χθες έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν 1250 μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή έτοιμοι να αναχωρήσουν από τη Χίο είναι 270 άτομα ενώ περιμένουν να ταυτοποιηθούν στο hoτ spot της ΒΙΑΛ περί τα 300 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο έφθασαν 193 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ περιμένουν να αναχωρήσουν από το νησί 460 άτομα. 

Συνολικά, σήμερα στις 9 το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά και Καβάλα βρίσκονται 3230 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ πέραν αυτών, έως τις 12 το μεσημέρι περίμεναν να ταυτοποιηθούν στα hot spots περί τα 800 άτομα.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από το πρωί είναι αυξημένες.


Συνάντηση Δρίτσα- Τόσκα για συντονισμό της διαχείρισης των ροών από τα νησιά

 Η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά και η καλύτερη διαχείριση του προβλήματος της προσωρινής φιλοξενίας τους, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με τη συμμετοχή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Σταμάτιου Ράπτη

Συνεργαζόμαστε απόλυτα με το υπουργείο Ναυτιλίας και είχα μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Θ.Δρίτσα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά, τόνισε σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), το συντονιστικό όργανο που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εδρεύει εδώ και υπάρχει άριστη συνεργασία με το λιμενικό σώμα αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές από τα νησιά προς τον ηπειρωτικό χώρο, πρόσθεσε ο κ.Τόσκας.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν προβλήματα στο κομμάτι που διαχειρίζεται η ΕΛ.ΑΣ και αφορούν το θέμα των μεταναστευτικών ροών ο κ.Τόσκας απάντησε: Κάθε μέρα προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και από χθες πρέπει να είδατε ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης καθώς οι άνθρωποι αυτοί από εκεί διοχετεύθηκαν σε διάφορα οργανωμένα κέντρα πόλεων αλλά και σε καινούργιους καταυλισμούς που φτιάχτηκαν στη βόρειο Ελλάδα. Η έννοια μας είναι να βελτιωθεί η κατάσταση, να υπάρξουν κανονικές ροές με οργανωμένους καταυλισμούς όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να ζουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ανθρώπινα, θα τρέφονται και δεν θα δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία της υπόλοιπης κοινωνίας.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα