Μόρια: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες σε επεισόδια μεταξύ μεταναστών

Μόρια: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες σε επεισόδια μεταξύ μεταναστών

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης οι τραυματίες. Ένας εξ αυτών εισήχθη και νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική, μαχαιρωμένος στο στήθος. Δεκάδες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντικές ομάδες που λειτούργησαν έξω από τον καταυλισμό

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον καταυλισμό Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στην Μόρια με συγκρούσεις μεταξύ Αράβων, Αφγανών και Ιρακινών μεταναστών.

Από τις 10 περίπου, το βράδυ της Τρίτης, ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες ανδρών μεταναστών. Αφορμή των συγκρούσεων αποτέλεσε, για μια ακόμα φορά, η χρήση τουαλετών και μπάνιων. Κοινό μυστικό όμως είναι ότι οι συγκρούσεις είναι αποτέλεσμα εθνικών διαφορών μεταξύ Αράβων από τη μια μεριά και Ιρακινών και Αφγανών από την άλλη. Οι δεύτεροι θεωρούν ότι υπάρχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση των πρώτων από τις υπηρεσίες ασύλου.

Στην εκδήλωση των συγκρούσεων σημαντικό ρόλο παίζει, σύμφωνα με αστυνομικές Αρχές, η ανεξέλεγκτη διάθεση αλκοόλ κακής ποιότητας σε μεγάλες ποσότητες μέσα στον καταυλισμό. Το αλκοόλ αυτό διατίθεται τόσο από Έλληνες ιδιοκτήτες κάποιων καντινών, γύρω από τον καταυλισμό, όσο και από τους ίδιους τους μετανάστες που το προμηθεύονται από τη Μυτιλήνη και το πουλάνε μέσα στον καταυλισμό. Σημειώνεται ότι το αλκοόλ μπαίνει στον καταυλισμό ανενόχλητα και προπάντων χωρίς να ελεγχθούν οι κομιστές του από κανέναν.


Στις ολονύκτιες συγκρούσεις συμμετείχαν και Αφρικανοί, στον τομέα των οποίων ξέσπασαν και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων αλλά και σε σωρούς απορριμμάτων, κυρίως με εύφλεκτα υλικά, που υπάρχουν παντού σε όλο τον καταυλισμό. Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές κάηκαν και περίπου 10 σκηνές, στις οποίες διέμεναν άνδρες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις.

Τα επεισόδια έλαβαν τέλος κατά τις 4 το πρωί, ύστερα από συνεχείς επεμβάσεις ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών. Κατά τις επιχειρήσεις έγιναν προσαγωγές, από τις οποίες προέκυψαν δυο συλλήψεις.

 

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν περίπου 15 άτομα με τραύματα, δυο εκ των οποίων τραυματισμένοι με μαχαίρι. Ένας εξ αυτών εισήχθη και νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική, άσχημα μαχαιρωμένος στο στήθος. Δεκάδες, επίσης, τραυματισμένων, κυρίως από πέτρες στη διάρκεια πετροπόλεμων που μαίνονταν μέσα στον καταυλισμό, δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντικές ομάδες που λειτούργησαν έξω από τον καταυλισμό.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τα επεισόδια δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην προοπτική της τοποθέτησης των νέων οικίσκων και άρα της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών στέγασης που έχουν δημιουργηθεί στον καταυλισμό. Όπως έγινε γνωστό, κατά τα επεισόδια καταστράφηκαν τοίχοι αντιστήριξης, καθώς και άλλες υποδομές του κέντρου, η ανακατασκευή των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των έργων για την τοποθέτηση των οικίσκων.

Φωτογραφίες από lesvosnews.net

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα