Έρευνα Eteron-Aboutpeople: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Έρευνα Eteron-Aboutpeople: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια iStock

Ποια η γνώμη των Ελλήνων για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα στην υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Η μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Eteron με τη συνεργασία της aboutpeople αποτυπώνει τις απόψεις των Ελλήνων για την πολιτική, τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τα μεγάλα ιδεολογικά και αξιακά ζητήματα που απασχολούν επί μακρόν το δημόσιο διάλογο.

Το δείγμα ήταν 4.182 συμμετέχοντες και η ανάλυση γίνεται ανά κομματική προτίμηση.

Σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους εκλογείς, αφενός, των κομμάτων της αριστεράς και κεντροαριστεράς (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και, αφετέρου, τους εκλογείς των κομμάτων δεξιάς και κεντροδεξιάς (ΝΔ, Ελληνική Λύση, Εθνικό Κόμμα-Έλληνες) παρατηρούνται σε θέματα “κοινωνικού προοδευτισμού” και “κοινωνικού συντηρητισμού”. Το δίπολο πολιτισμικού φιλελευθερισμού και πολιτισμικού συντηρητισμού δομεί σε μεγάλο βαθμό αντιτιθέμενες απόψεις και στάσεις.

Στα επιμέρους ζητήματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των ερωτηθέντων έναντι ζητημάτων που αφορούν τα δύο φύλα.

Χαρακτηριστικά, το 55,8% αναφέρει πως Συμφωνεί/Μάλλον συμφωνεί με τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, και το 38,8% Διαφωνεί/Μάλλον διαφωνεί.

 

Σε επίπεδο κομμάτων, οι περισσότεροι που τάσσονται υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια είναι οι ψηφοφόροι του ΜέΡΑ 25 και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ο,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Διαφορετική είναι η εικόνα μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ συντριπτικά κατά είναι οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης.

Θυμίζουμε πως στη χώρα μας έχει θεσμοθετηθεί από το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, εντούτοις δεν είναι δυνατή η από κοινού υιοθεσία παιδιών από ομοφύλους και δεν επιτρέπεται ακόμη η σύναψη πολιτικού γάμου. Στις 17 Ιουνίου 2022, ο Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση νόμου στην Βουλή για την νομική καθιέρωση του ομόφυλου γάμου και την ταυτόχρονη παραχώρηση όλων των δικαιωμάτων τεκνοθεσίας και σε ομόφυλα ζευγάρια. Η τεκνοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια είναι νόμιμη σε 26 χώρες διεθνώς.

Ως προς το ιδεολογικό πρόσημο, σύμφωνα με την έρευνα του Eteron και της aboutpeople, το ιδεολογικό κέντρο βάρους της ελληνικής κοινωνίας τοποθετείται στην ευρύτερη Κεντροαριστερά/Αριστερά, κάτι που συνάδει με τα παραπάνω ευρήματα και τις αντίστοιχες θέσεις των κομμάτων.

Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η διάκριση ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή εποχή. Ωστόσο, η διαίρεση Αριστεράς και Δεξιάς δομεί σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές προτιμήσεις και τις πολιτισμικές επιλογές του πληθυσμού. Δεν διαμορφώνει, ωστόσο, δύο “παρατάξεις” (ιδεολογικά οριζόμενες, όχι κομματικά) εσωτερικά συνεκτικές και με διακριτές ταυτότητες.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ETERON ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ABOUTPEOPLE:

https://www.news247.gr/download/178/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/04/erevna.pdf/643000/erevna.pdf

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα