Εργοτάξιο η Μάνδρα έντεκα μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες

Εργοτάξιο η Μάνδρα έντεκα μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες
Μάνδρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Μάνδρας, έντεκα μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Το News 24/7 βρέθηκε στην περιοχή.

Όταν στις 15 Νοεμβρίου του 2017 οι ορμητικοί χείμαρροι κατέβηκαν στην Μάνδρα, αποκαλύφθηκε –για ακόμη μια φορά- πως πρόκειται για μια ανοχύρωτη πόλη, χτισμένη εδώ και δεκαετίες πάνω σε ρέματα. Μόνο που τότε, πριν από έντεκα μήνες, οι χείμαρροι, περνώντας, πήραν μαζί τους και τις ζωές 24 ανθρώπων.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα, και με μια ακόμη πλημμύρα –στις 26 Ιουνίου 2018- να έχει μεσολαβήσει, η Μάνδρα θυμίζει εργοτάξιο. Τα έργα, που στόχο έχουν να συμμαζευτούν τα για χρόνια ασυμμάζευτα, είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε περίπου εννέα μήνες από σήμερα. Όλα αυτά βέβαια, με τον φόβο για αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα να είναι υπαρκτός, όσο ο χειμώνας πλησιάζει.

Η εκτροπή του χειμάρρου της Αγίας Αικατερίνης σε μήκος 1.400 μέτρων και η διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες σε μήκος 1.800 μέτρων, είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 10,95 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιούλιο.

Μάνδρα

Το πρώτο εργοτάξιο που συναντά όποιος επισκέπτεται την περιοχή, βρίσκεται στον χώρο που είχε χτιστεί το αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Κοντά στο κτίριο που είχε χτιστεί αυθαίρετα σε μπαζωμένο κομμάτι του ρέματος, εντοπίστηκαν οι τρεις από τους 24 νεκρούς της τραγωδίας του περασμένου Νοέμβρη. Οι εργασίες που εξελίσσονται, όπως εξήγησαν στο News 24/7 οι υπεύθυνοι, περιλαμβάνουν διαπλάτυνση και εμβάθυνση του χειμάρρου αλλά και επένδυσή των πρανών με ειδικά συρματοκιβώτια, ώστε να αποφευχθεί στο εξής νέο μπλοκάρισμα των υδάτων. Μέχρι σήμερα έχει διανοιχτεί και πάλι η κοίτη που είχε μπαζωθεί ολοκληρωτικά τη δεκαετία του 1990, όταν ο Δήμος είχε χτίσει το αμαξοστάσιό του, γραφεία και αποθήκες, τα οποία πλέον έχουν κατεδαφιστεί.

Βορειότερα, στην παλιά Εθνική Οδό Ελευσίνας Θηβών, όπου η άσφαλτος έσπασε και παρασύρθηκε σειρά οχημάτων, με αποτέλεσμα οι οδηγοί τους να ανασυρθούν νεκροί, εκτελούνται επίσης εργασίες διευθέτησης. Πλέον στον δρόμο έχουν τοποθετηθεί φανάρια, καθώς σε ορισμένα σημεία είναι λειτουργική μόνο η μια λωρίδα κυκλοφορίας. Σε πρώτη φάση, στο σημείο τοποθετούνται τοιχία για να δημιουργηθεί η εκτροπή και να χτιστεί εκ νέου η άσφαλτος, που θα αποκαταστήσει η κίνηση των οχημάτων.

Μάνδρα

Εντός της πόλης της Μάνδρας, οι εικόνες της καταστροφής κάθε άλλο παρά αποτελούν παρελθόν. Τα σημάδια είναι εμφανή με αρκετά από τα σπίτια και τα καταστήματα που καταστράφηκαν, να βρίσκονται ακόμη στην ίδια κατάσταση, αφού οι κάτοικοι περιμένουν άδειες και αποζημιώσεις. Στις οδούς Ρόκκα και Κοροπούλη, μπορεί η πλατεία στην οποία τον περασμένο Νοέμβριο είχαν στοιβαχτεί δεκάδες αυτοκίνητα παρασυρμένα από τον χείμαρρο, να έχει πια αποκατασταθεί, ωστόσο ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την κατασκευή πεζοδρομίων που έχουν καταστραφεί, με ορισμένους κατοίκους να εκφράζουν επιφυλάξεις, πιστεύοντας ότι τα πεζοδρόμια θα χρειαστεί να ξηλωθούν εκ νέου στο μέλλον. Αυτό, γιατί στο πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, είχε αναφερθεί πως πέραν της διευθέτησης των ρεμάτων, θα πρέπει να ακολουθήσουν έργα για την απορροή ομβρίων εντός της πόλης και συγκεκριμένα επί της οδού Κοροπούλη. Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά, θα πρέπει «να κατασκευαστεί άμεσα έργο εισόδου για τον αγωγό της οδού Κοροπούλη λαμβάνοντας άμεσα μέριμνα για τον προηγούμενο καθαρισμό του αγωγού και των επιφανειακών αστικών φρεατίων προσαγωγής ομβρίων».

Μάνδρα

Παράλληλα, στο σημείο απ’ όπου εισέβαλαν στην πόλη τα ορμητικά νερά στις πλημμύρες του Νοέμβρη και του Ιούνη, εκτελούνται επίσης εργασίες εκτροπής του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης, ώστε το ένα κομμάτι του να εκτρέπεται προς το ρέμα Σούρες και το υπόλοιπο να βρίσκει διέξοδο από τον υπόγειο αγωγό της οδού Κοροπούλη. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του εργοταξίου, τα έργα προχωρούν γρήγορα, η ταχύτητα ολοκλήρωσής τους όμως εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες και τον όγκο μιας πιθανής βροχής όσο οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Όλα τα παραπάνω γίνονται, ενώ φτάνουμε ήδη στα τέλη του Οκτώβρη, και με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ολοένα και συχνότερα για έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα