Φωτιά στο Σουφλί: Στις φλόγες ο μισός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς – Δυσκολεύει την κατάσβεση ο πυκνός καπνός

Φωτιά στο Σουφλί: Στις φλόγες ο μισός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς – Δυσκολεύει την κατάσβεση ο πυκνός καπνός
Φωτιά eurokinissi

Δραματικές εικόνες στο Σουφλί Έβρου όπου καίγεται το παρθένο δάσος της Δαδιάς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφή. Σε δύο βασικά μέτωπα η φωτιά, από αέρος η επιχείρηση κατάσβεσης.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της πυρκαγιάς, ώστε να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Η φωτιά που έχει κάψει ήδη χιλιάδες στρέμματα, λόγω της μείωσης της έντασης των ανέμων καίει πλέον σε δύο σοβαρά μέτωπα, χωρίς να απειλούνται οικισμοί. Το ένα μέτωπο βρίσκεται 2 χλμ από το χωριό της Δαδιάς και το δεύτερο 15χλμ από το χωριό Λευκίμμη.

Καθώς πλέον ο αέρας που φυσάει είναι νοτιάς, η κατεύθυνση της φωτιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι πλέον βορειοανατολικά, στην αντίθετη, δηλαδή, κατεύθυνση από τη Λευκίμη.

Πυκνοί καπνοί εκτείνονται για πολλά χιλιόμετρα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ λίγο πριν τις 10πμ τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν στην περιοχή λόγω καπνού, καθώς η μείωση της έντασης των ανέμων είχε ως αποτέλεσμα να μην απομακρύνεται και να παραμένει πάνω από τις εστίες.

Στο σημείο επιχειρούν από το πρωί του Σαββάτου (23/7) 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ σηκώθηκαν και τα πρώτα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας. Συγκεκριμένα ρίψεις νερού ξεκίνησαν να κάνουν 4 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Στρατού, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, κατοίκων και του προσωπικού της δασικής υπηρεσίας συνεχίζουν την προσπάθεια διάνοιξης μονοπατιών για την προσέγγιση της φωτιάς, η οποία εξακολουθεί να φεύγει προς διαφορετικά σημεία.

Ο πυκνός καπνός δυσκολεύει τις ρίψεις ακριβείας

Τα σημεία όπου η φωτιά καίει το παρθένο δάσος τόσο δύσβατο, που οι επείγεις δυνάμεις σχεδόν αδυνατούν να τα προσεγγίσουν, με τους πυροσβέστες να κάνουν έρπινγκ για να τα φτάσουν. Δεδομένων των συνθηκών, οι ελπίδες κατάσβεσης εναπόκεινται κατά κύριο λόγο στα εναέρια μέσα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν επιχειρούν όλα τα μέσα, καθώς ο καπνός δημιουργεί πρόβλημα ορατότητας, ενώ δεν κινδυνεύει κάποιο οικιστικό κομμάτι με τη φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική πορεία της εντός του δάσους.

«Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Αναφορικά με το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, σημειώνει: «Οι επίγειες δυνάμεις, οι κάτοικοι, οι υλοτόμοι από τις γύρω περιοχές τους οποίους καλέσαμε σήμερα μπήκαν μέσα στο δάσος. Το Δασαρχείο επίσης διαπλατύνει αντιπυρικές και μονοπάτια απομακρύνοντας τη βλάστηση. Γίνονται προσπάθειες διάνοιξης κάποιων δρόμων αλλά η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη. Αυτή η φωτιά θέλει άτομα που υπάρχουν αλλά θέλει και πρόσβαση η οποία σε πολλά σημεία είναι ανέφικτη».

Έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων

«Ζητάμε περισσότερα εναέρια μέσα για να σβήσει η φωτιά. Δεν φτάνουν αυτά που έχουμε. Προσωπικά χθες στο συντονιστικό πρότεινα να μας βοηθήσουν και οι γύρω χώρες καθώς καίγεται ένα δάσος που είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη» αναφέρει στο ThessToday.gr ο αντιδήμαρχος Τυχερού, κ. Δημήτρης Δαρούσης.

Χιλιάδες στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το απόγευμα της Παρασκευής (22/7) έχουν καεί μέχρι στιγμής περίπου 8.000 στρέμματα, με τον αριθμό να είναι πλέον πολύ μεγαλύτερος.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες, για πάρα πολύ ώρα, καιγόταν το 50% του κεντρικού πυρήνα του δάσους, με τη φωτιά να καίει τα πάντα στο πέρασμα της.

Χθες, οι πυκνοί καπνοί εκτείνονταν περίπου 15 χιλιόμετρα, είχαν σκεπάσει ακόμα και τον ήλιο.

Σε έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε, μεταξύ άλλων την Παρασκευή ότι η φωτιά παρουσίασε μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό τμήμα του πύρινου μετώπου.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το μέτωπο κατευθύνθηκε προς παρθένες δασικές εκτάσεις ενώ υπάρχει δυσκολία στην κατάσβεση της πυρκαγιάς λόγω του ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολή (φτωχό οδικό δίκτυο δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα