Φωτιά στο Σουφλί: Δραματική η κατάσταση – Κινείται προς το κέντρο του εθνικού πάρκου Δαδιάς

Φωτιά στο Σουφλί: Δραματική η κατάσταση – Κινείται προς το κέντρο του εθνικού πάρκου Δαδιάς
Επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς - Φωτό αρχείου 2022 Valerie Gache/ap

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για δεύτερη ημέρα η φωτιά που ξέσπασε στο Σουφλί, με το μέτωπο να κινείται προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα του εθνικού πάρκου Δαδιάς. Επιχειρούν περισσότεροι από 300 πυροσβέστες.

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκευής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, για τα μέτωπα της πυρκαγιάς που καλούνται να αντιμετωπίσουν για ακόμη ένα 24ωρο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά στο Σουφλί στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς δεν εξελίσσεται καλά. Με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, το πύρινο μέτωπο οδηγείται νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου βρίσκονται και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πτηνών. 

Ειδικότερα, σε έκτακτη ενήμερωση της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι η φωτιά παρουσίασε μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό τμήμα του πύρινου μετώπου. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί περαιτέρω και ο στόχος παραμένει ο περιορισμός της, ώστε να διασωθεί το παρθένο δάσος στην περιοχή.

Φωτιά στο Σουφλί e-evros.gr

 

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το μέτωπο κινείται δυτικά προς παρθένες δασικές εκτάσεις ενώ υπάρχει δυσκολία στην κατάσβεση της πυρκαγιάς λόγω του ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολή (φτωχό οδικό δίκτυο δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη).

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου επιχειρούσαν 10 αεροσκάφη 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

GRTimes

Μέχρι τώρα από τον Στρατό (εκτός από τα εναέρια 4 CL-415, 2 PZL, 2 MI8, 2 AT8T, 1 B-214) έχουν διατεθεί επιπλέον:

  • 2 CH-47D
  • 6 Προωθητές γαιών
  • 1 Φορτωτής
  • 3 M/S 290GD
  • Τμήματα “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ” κ μέσα Μηχανικού του Στρατού

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Φωτιά στη Δαδιά Eurokinissi

Φωτιά στο Σέιχ Σου – Μία προσαγωγή

Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ, στο Σέιχ Σου, στην Περιφερειακή Οδό στο ύψος της Μαλακοπής, η οποία λόγω της άμεσης κινητοποίησης της πυροσβεστικής κατασβέστηκε αμέσως.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός αλλοδαπού, ο οποίος εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή και θα διερευνηθεί εάν έχει κάποια σχέση με το περιστατικό.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Φανάρι Ανδρίτσαινας

Όσον αφορά στην πυρκαγιά στην Ανδρίτσαινα, οριοθετήθηκε νωρίς το βράδυ το μέτωπο στο Φανάρι. Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 56 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 23 οχήματα, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

ileialive.gr

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη (21.7) η Ηλεία δοκιμάστηκε σκληρά από τρια πύρινα μέτωπα σε Άγναντα, Τραγανό και Βάρδα με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ένας οικισμός και να τραυματιστούν τρεις πυροσβέστες.

Σήμερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και τα τρία αυτά μέτωπα έχουν οριοθετηθεί.

Αναζωπυρώσεις στα Μέγαρα

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στα Μέγαρα, όπου περίπου 5.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στην μεγάλη φωτιά της Τετάρτης.

Στην περιοχή επιχειρούν 105 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων 38 οχήματα, 2 αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Το πρωί της Παρασκευής, ο δήμαρχος Μεγάρων Γρηγόρης Σταμούλης μιλώντας στον ΣΚΑΪεμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώντας ότι η αναζωπύρωση είναι στα όρια του καμένου μεταξύ Ζάχουλης και Λούμπα, ενώ για την κατάσβεσή της συμμετέχουν και εναέρια μέσα.

Πυρκαγιές σε Λέσβο, Εύβοια και Σπάτα

Νέες εστίες φωτιάς ξέσπασαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Μυτιλήνη, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, στον Κάμπο Δύστου Ευβοίας και στην περιοχή Λιόφυτη στα Σπάτα.

Αττική και Εύβοια σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς το Σάββατο

Σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) βρίσκονται για αύριο Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 Αττική και Εύβοια.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 23 Ιουλίου2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Αττική
  • Εύβοια

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα