Φραγκούλης Φράγκος: Από το συλλαλητήριο σε νέο κόμμα;

Φραγκούλης Φράγκος: Από το συλλαλητήριο σε νέο κόμμα;
Thousands of people are demonstrating on the seafront of Thessaloniki protesting on the use of the term Macedonia by FYROM in an eventual era omnes solution, Thessaloniki, Greece on January 21, 2018. / , , 21 2018. Sooc

Κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης ήταν ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος που με τις δηλώσεις του "έδειξε" την πρόθεσή του να ηγηθεί ενός νέου δεξιού κόμματος

Ο Φραγκούλης Φράγκος είναι ο απόστρατος στρατηγός του Πεζικού, επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος με πρόταση Σαμαρά είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου, και εν συνεχεία ενεπλάκη σε σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος μαζί με τον Τάκη Μπαλτάκο.

Εν έτει 2016, ο ίδιος διέψευδε την πρόθεση του να δημιουργήσει νέο κόμμα, σε ομιλία του στην Αθηναϊκή Λέσχη, σε μια εκδήλωση στην οποία είχαν δώσει το “παρών” ο Ν. Γλύξμπουργκ και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Τότε έλεγε πως δεν υπηρετεί τα κόμματα, “αλλά μόνο την πατρίδα”.

Μία ημέρα μετά το συλλαλητήριο, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί κόμματος “αν του ζητηθεί”, προσθέτοντας όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στα σχέδιά του. “Αν μου ζητήσουν να ηγηθώ θα το κάνω γιατί δεν είμαι ρίψασπις”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας δε πως αν το κόμμα αυτό “δεν είναι απόλυτα των δημοκρατικών αντιλήψεων”, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί.

Ωστόσο, συνεπής στη χθεσινή επιθετική ομιλία του στο συλλαλητήριο για το όνομα της πΓΔΜ, επανέλαβε πως “θα βρεθούν μπροστά μας όσοι δώσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια”, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως “αυτό δεν είναι μια απειλή”. Και πρόσθεσε πως “όταν ο ελληνικός λαός νοιώθει να απειλείται, αντεπιτίθεται”.

Η παρουσία Φραγκούλη Φράγκου αναζωπύρωσε τα σενάρια περί σχηματισμού δεξιού κόμματος με κύριο θέμα του το Μακεδονικό ζήτημα, παρότι στελέχη της ΝΔ κάνουν λόγο για “προβοκάτσια”. Η αποκωδικοποίηση της χθεσινής του ομιλίας δείχνει και τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα μπορούσε να κινηθεί ένας τέτοιος σχηματισμός. Δηλαδή, πατρίδα, θρησκεία, ένοπλες δυνάμεις και οικογένεια.

Ο Φράκος Φραγκούλης στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία eurokinissi

 

Τι είπε χθες; Μερικά βασικά σημεία είναι τα εξής:

-“Η Μακεδονία είναι και παραμένει ελληνική. Η Μακεδονία μας βλέπει ήδη είμαστε κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάτω από το μνημείο του”.

-“Καλούμε τους Αθηναίους να στήσουν το άγαλμα ενώπιον του ιερατικού μητροπολιτικού ναού. Αυτό θα είναι μία από τις προτάσεις μας”.

-“Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”.

-“Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση καθαρό δημοψήφισμα, δηλαδή να αποτραπεί να υφίσταται η λέξη Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων και το ερώτημα να είναι μονολεκτικό: ναι ή όχι”.

-“Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Μακεδονία, τα σύνορα είναι απαραβίαστα και ο ελληνικός στρατός είναι ισχυρός, απαιτούμε σεβασμό. Ζήτω η Ελλάς για μία ακόμη φορά”.

Τοποθετήσεις που θυμίζουν θέσεις προεκλογικής ομιλίας δηλαδή, από έναν στρατιωτικό που είχε βέβαια εμπλακεί σε σενάρια πραξικοπήματος πίσω στο 2011 επί υπουργίας Μπεγλίτη και με αφορμή τις αποστρατείες που είχε αποφασίσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σε αντίθετο μήκος κύματος από τον Φρ. Φράγκο κινήθηκε πάντως σήμερα ο Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας πως: “Η αντίληψη πως η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική και τίποτε άλλο, είναι κακή. Όταν πας να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να δεις και τα προβλήματα του άλλου. Οι αλυτρωτικές τάσεις πρέπει να τελειώνουν. Δεν είναι μόνο το όνομα. Εάν οι γείτονες εξακολουθούν να έχουν στο Σύνταγμα τους αλυτρωτικές τάσεις, δεν αλλάζει το θέμα”.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί πως σήμερα, με δηλώσεις του στο  Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στο χθεσινό συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, σημείωσε πως η συμμετοχή Νεοδημοκρατών στο συλλαλητήριο, δείχνει πως η ΝΔ “δεν είναι ένα κόμμα στρατιωτών”, διαχωρίζοντας όμως τη θέση του από τα ακραία στοιχεία που όπως είπε παραβρέθηκαν μεν, “δεν ήταν όμως κυρίαρχα”, δε.

(Κεντρική φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα