Γιατί οι βάρκες δεν φτάνουν στη Χίο;

Γιατί οι βάρκες δεν φτάνουν στη Χίο;
πρόσφυγες φωτό αρχείου (AP Photo/Emilio Morenatti) AP

Αίσθηση και απορία έχει προκαλέσει η σχεδόν παντελής απουσία της Χίου από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, οι οποίες εδώ και μήνες είναι ελάχιστες έως μηδενικές.

Την ίδια στιγμή το προσφυγικό κύμα φαίνεται να φουντώνει στα γειτονικά νησιά Λέσβο και Σάμο, με εκατοντάδες αφίξεις, ακόμα και μέσα σε μια ημέρα, οι μηδενικές ροές προς τη Χίο αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, επισημαίνει σε άρθρο του το astraparis.gr. Και μάλιστα ενώ οι συνθήκες διαμονής και στα δύο αυτά νησιά είναι οι χειρότερες, με τον καταυλισμό της Μόριας να βρίσκεται στο επίκεντρο, λόγω της υπερσυσσώρευσης πληθυσμού, όπως τονίζεται.

Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι δύο, τα οποία εν τέλει μπορεί και να είναι μόνον ένα. Σε τελευταίο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε ως λόγος απουσίας της Χίου από τον χάρτη των προσφυγικών ροών η ενεργοποίηση στην περιοχή της χερσονήσου της Ερυθραίας ειδικής αστυνομικής υπηρεσίας ελέγχου των προσφύγων – μεταναστών, η οποία φαίνεται να έχει παραγκωνίσει την περιβόητη στρατοχωροφυλακή, που είχε και την ευθύνη των ελέγχων.

Τα κυκλώματα διακίνησης, που φέρεται να είχαν σοβαρές διασυνδέσεις με στελέχη της στρατοχωροφυλακής κι έκαναν με σχετική ευκολία την δουλειά τους, βρέθηκαν απέναντι σε μια νέα υπηρεσία, η οποία είτε επειδή είναι νέα, είτε επειδή έχει άλλους στόχους φαίνεται ότι ελέγχει το πέρασμα από την ευρύτερη περιοχή του Τσεσμέ προς τη Χίο.

Ως εκ τούτου τα κυκλώματα φαίνεται ότι έχουν μεταφέρει το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων τους κατά κύριο λόγο προς την Λέσβο και κατά δεύτερο προς την Σάμο, αφήνοντας λόγω των αναφερθεισών δυσκολιών εκτός διαδρομών τη Χίο. Η εξήγηση αυτή φαίνεται να έχει μια λογική.

Ένα δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές ασκούν αυστηρούς ελέγχους στο πέρασμα από Τσεσμέ προς Χίο, επειδή στην γειτονική Σμύρνη φέρεται να βρίσκουν καταφύγιο Τούρκοι αντικαθεστωτικοί, λόγω φιλικότερου περιβάλλοντος στην περιοχή και από εκεί οργανώνονται οι αποδράσεις τους προς την Ελλάδα, με κοντινότερο προορισμό τη Χίο.

Δεν είναι, τυχαίο, άλλωστε ότι από όλα τα νησιά της περιοχής αντικαθεστωτικοί Τούρκοι, κυρίως δικαστικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, επέλεξαν ως προορισμό τους τη Χίο.

Το σενάριο αυτό, βέβαια, «δένει» και με το προηγούμενο, δηλαδή την δραστηριοποίηση της ειδικής αστυνομικής δύναμης στην περιοχή, η οποία ναι μεν φέρεται να είναι για τους πρόσφυγες – μετανάστες, στην πραγματικότητα, όμως, στόχος της είναι η παρεμπόδιση Τούρκων αντικαθεστωτικών να περάσουν στη Χίο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα