Γρίπη: Έγκλημα ο μη εμβολιασμός

Γρίπη: Έγκλημα ο μη εμβολιασμός
Νοσοκομείο - φωτό αρχείου Eurokinissi

SOS από τους επιστήμονες για τη γρίπη που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 39 ανθρώπους: Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ένας αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κι ένας μικροβιολόγος μιλούν στον News 24/7 στους 88,6 για την έξαρση του ιού και την εγκληματική αμέλεια όσων επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.

Δραματική αύξηση των νεκρών από τη γρίπη σημειώθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα στη χώρα μας, οι οποίοι ανέρχονται πλέον στους 39. Μεταξύ αυτών και ένα βρέφος κάτω των 12 μηνών, το οποίο έπασχε από υποκείμενο νόσημα.

«Εμβόλια αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν. Οι εμβολιασμοί γίνονται από τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη έτσι ο κόσμος προετοιμάζεται. Αν κανείς σήμερα εμβολιαστεί, για να λειτουργήσει το εμβόλιο θέλει από 15 ως 20 μέρες. Και τώρα να εμβολιαστεί κάποιος υπάρχει πιθανότητα να προσβληθεί. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα πρέπει να υπάρχει πρόληψη» τόνισε σε δηλώσεις του στον News 24/7 στους 88,6 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κουβάρης.

«Αν κάποιος πάει στα φαρμακεία με δυσκολία θα βρει κάποιο ξεχασμένο εμβόλια. Πολίτες ζητούν αντιβίωση η οποία όπως δεν κάνει τίποτα σε αυτή την περίπτωση. Όσοι είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου να συμβουλεύονται τον γιατρό τους» συνέχισε, ενώ για τις ομάδες υψηλού κινδύνου τόνισε ότι «Αν τα συμπτώματα γίνουν εμφανή να πάνε αμέσως σε νοσοκομείο».

“Εγκληματική αμέλεια” ο μη εμβολιασμός

«Τον Οκτώβριο πρέπει να αρχίζουν οι εμβολιασμοί για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Έστω και τώρα με την προοπτική ορισμένα άτομα μπορούν να επωφεληθούν. Ο κανόνας είναι ότι η γρίπη ταλαιπωρεί αλλά ξεπερνιέται με τα κοινά μέτρα» είπε η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο μη εμβολιασμός είναι «εγκληματική αμέλεια για τα άτομα που μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή τους αν έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας» τόνισε.

«Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αν νιώσουν αδιαθεσία να μείνουν στο σπίτι τους και τα παιδιά με γρίπη ας μην πηγαίνουν αμέσως (μόλις πέσει ο πυρετός) στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Πρέπει να περάσουν δύο με τρία 24ωρα πριν πάει στο σχολείο» συνέχισε.

“Η γρίπη μπορεί να σκοτώσει κι ένα νέο, υγιές άτομο”

«Η γρίπη κάθε χρόνο προσβάλει το 5% με 15% του πληθυσμού της χώρας όλων των ηλικιών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο περίπου 40.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους» σημείωσε από πλευράς του ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συνεργάτης ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας.

«Υπάρχει αμέλεια. Δεν εμβολιάζονται και δεν πηγαίνουν στον γιατρό με το πρώτο σύμπτωμα. Οι ευπαθείς ομάδες – άτομα άνω των 60, άνθρωποι με καρκίνο ή πνευμονοπάθεια, παχύσαρκοι και έγκυες – όλοι αυτοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί αυτήν τη στιγμή. Με το πρώτα σύμπτωμα με ξερόβηχα ή υψηλό πυρετό θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Στις ευπαθείς ομάδες το ποσοστό εμβολιασμού θα έπρεπε να είναι πάνω από 75» τόνισε και σημείωσε ότι η γρίπη μπορεί να σκοτώσει κι ένα νέο, υγιές άτομο.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας θορυβήσουν

«Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί η γρίπη» είπε ο μικροβιολόγος Αθανάσιος Τσαγκρής. Πρόσθεσε ότι είναι πιο έντονο το κύμα φέτος κι έχει να κάνει με το έντονο ψύχος που δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του ιου.

Για τους εμβολιασμούς είπε ότι η αξία του εμβολίου μειώνεται αυτήν την περίοδο, ωστόσο καλό θα είναι να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες γιατί o ιός θα υπάρχει τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Τσαγκρής υπενθύμισε τα μέτρα πρόληψης όπως το πλύσιμο χεριών και συνέστησε να μένουμε στο σπίτι αν έχουμε συμπτώματα, ώστε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης.

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας θορυβήσουν αυτά είναι: υψηλός πυρετός, μυαλγίες, κατάπτωση, πονοκέφαλος και ξερός βήχας. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα