Η κατάθεση Φαλτσιανί στην ελληνική Δικαιοσύνη

default image

Δεν κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα, όμως φέρεται να έδωσε σημαντικά στοιχεία γύρω από κινήσεις λογαριασμών της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην υπάλληλος της HSBC, Ε. Φαλτσιανί. Οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελικών αρχών

Πολύτιμα στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και καταθέτες, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, δίχως όμως να κάνει κάποια αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, εμφανίζεται να κατέθεσε στις ελληνικές αρχές ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC που απέσπασε και στη συνέχεια παρέδωσε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεκάδες ονόματα.

Ο “κύριος λίστα Λαγκάρντ” εξετάστηκε για πολλές ώρες την Παρασκευή από κλιμάκιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, με επικεφαλής τον προϊστάμενο, Ηλ. Ζαγοραίο, σε μία κατάθεση που δόθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα, προκειμένου να “διαφωτίσει” την ελληνική Δικαιοσύνη γύρω από μία υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης με στόχο τη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Τα στοιχεία που εμφανίζεται να έδωσε ο Ε. Φαλτσιανί στους πέντε εισαγγελείς, που ταξίδεψαν μέχρι το Παρίσι για αυτή τη συνάντηση, αφορούν -σύμφωνα με πληροφορίες- σε τραπεζικές κινήσεις και λογαριασμούς καταθετών της τράπεζας στην οποία εργάστηκε, όχι όμως ονόματα πολιτικών η άλλων προσώπων που ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε διακίνηση μαύρου ή αφορολόγητου χρήματος.

Εγκληματική οργάνωση

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία θεωρούνται εκ πρώτης όψεως σημαντικά, αν και θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς από τις εισαγγελικές αρχές σε σχέση με τις αρχικές καταγγελίες τις οποίες διαβίβασε ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος στην Εισαγγελία.

Πρόκειται για πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς και καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ και βρίσκονται από καιρό στο στόχαστρο των εισαγγελικών ερευνών. Τα πρόσωπα αυτά -σύμφωνα με τα καταγγελόμενα- διευκόλυναν τη διακίνηση και την απόκρυψη μαύρου ή αφορολόγητου χρήματος και σε πολιτικά πρόσωπα.

Η κατάθεση Φαλτσιανί κρίθηκε απαραίτητη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, για να προχωρήσει περαιτέρω η έρευνα, κι έτσι πριν από μερικές ημέρες υπήρξε συμφωνία για το τόπο και το χρόνο όπου θα δινόταν η κατάθεση.

Η όλη συνεννόηση έγινε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν πως ούτε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ενημερωθεί για το ταξίδι και τη μετάβαση στο Παρίσι του κλιμακίου των εισαγγελέων, κάτι που δεν είθισται, ειδικά όταν πρόκειται εισαγγελείς να μεταβούν στο εξωτερικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα