“Ιερή” τρικλοποδιά για την ανέγερση νέου σχολείου στην Τήλο – Κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση

“Ιερή” τρικλοποδιά για την ανέγερση νέου σχολείου στην Τήλο – Κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση
https://tilosnews.eu/

Η επιτροπή που διοικεί το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στην Τήλο βάζει εμπόδια στην ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, έργο όμως που είναι άκρως απαραίτητο. Σιγή ιχθύος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αν και κλήθηκε να πάρει θέση.

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο υπέροχο νησί της Τήλου (γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις επί το ορθότερον) λειτουργεί από το 1997 σε προκάτ κτίριο στο Μεγάλο Χωριό.

Η επιλογή του προκάτ εκείνη την εποχή, επί θητείας του εμβληματικού δημάρχου Τάσου Αλειφέρη, κρίθηκε επιβεβλημένη έτσι ώστε να στεγαστεί γρήγορα και χωρίς πολλά χρήματα το σχολείο, πράγμα που έγινε με τη βοήθεια, μετά από τηλεμαραθώνιο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και συναυλία του Γιώργου Νταλάρα.

Οπως όμως γίνεται αντιληπτό, ένα προκάτ κτίριο του 1997 όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά παρουσιάζει και συγκεκριμένα προβλήματα που εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητριών και των μαθητών (και φυσικά του εκπαιδευτικού προσωπικού).

Παράδειγμα: Πριν από τέσσερα χρόνια πέρασαν νερά βροχής στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις οι οποίες, λόγω του γεγονότος αυτού, πήραν φωτιά. Αν δεν είχαν επέμβει άμεσα και με επιτυχία οι καθηγητές (που δεν έχουν βέβαια αρμοδιότητα) ίσως να είχαμε θρηνήσει θύματα. Αλλωστε, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το προκάτ κτίριο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο.

Τα προβλήματα και οι απειλές για την ακεραιότητα καθηγητών και μαθητών δεν έχουν να κάνουν μόνο με μία πιθανή πυρκαγιά αλλά και με το νερό αυτό καθ’ αυτό. Μετά από κάθε βροχή πολλοί από τους χώρους μετατρέπονται γρήγορα σε λίμνες και χρειάζονται συχνά… ασκήσεις ισορροπίας για να κρατηθούν άπαντες όρθιοι.

Κοντολογίς, η Τήλος χρειάζεται νέο σχολικό κτίριο που θα στεγάσει το γυμνάσιο και τις λυκειακές τάξεις της. Αλλά κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

Η διαμάχη με την εκκλησία

Ο χώρος στον οποίο θα οικοδομηθεί (αν και εφόσον) το νέο σχολείο έχει ήδη επιλεχθεί και περιλαμβάνει και το χώρο που βρίσκεται τώρα το προκάτ. Πρόκειται για συνολική έκταση 10 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο από την εκκλησιαστική επιτροπή της ιεράς μονής του Αγίου Παντελεήμονα Τήλου το 1997.

Όπως ενημερώνει το tilosnews.eu, ο Δήμος, με την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την κατασκευή νέου σύγχρονου σχολικού κτιρίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει το αρμόδιο υπουργείο (1600 τμ), σχέδιο που εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο.

Εν συνεχεία, ο Δήμος προχώρησε στον σχεδιασμό τοπικού ρυμοτομικού (σχεδιασμός της έκτασης των 10 στρεμμάτων – δηλαδή τι πρόκειται να φτιαχτεί ακριβώς μέσα σε αυτήν την έκταση), το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση του έργου καθώς και της γεωλογικής μελέτης καταλληλότητας του εδάφους στην έκταση αυτή.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα δώσει νέα πνοή στο νησί αφού εκτός από το σχολείο έχει προγραμματιστεί να οικοδομηθούν κλειστό γυμναστήριο, ανοιχτό αμφιθέατρο για τις πολιτιστικές δραστηριότητες και γήπεδο ποδοσφαίρου τύπου 5Χ5. Ένα πλήρες εκπαιδευτικό και αθλητικό πάρκο δηλαδή. Μόνο η μελέτη του έργου κοστολογείται τέλος στις 250.000 ευρώ.

Χωρίς όμως να υπάρχει προηγούμενη προειδοποίηση, η εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Παντελεήμονα χώρισε την έκταση σε τρία κομμάτια και την ενέγραψε στο εθνικό κτηματολόγιο μέσα στο 2021.

Το γεγονός προκάλεσε έντονες προστριβές καθώς σε μικρότερη έκταση ο προγραμματισμός του Δήμου δυσχεραίνεται σημαντικά. Προτάθηκαν στην εκκλησιαστική επιτροπή μία σειρά από επιλογές όπως η συντήρηση ναών και τακτοποίηση υποχρεώσεων της επιτροπής ως αντισταθμιστικά έργα, ακόμα και η αγορά της έκτασης. Ολες όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απορρίφθηκαν!

Επιπρόσθετα, τον Νοέμβριο του 2021 η εκκκλησιαστική επιτροπή απέστειλε εξώδικο στον Δήμο, το οποίο κοινοποίησε και στις αρμόδιες υπηρεσίες, απ΄’ όπου θα εγκρίνονταν η συνέχιση του έργου. Το εξώδικο αυτό αναφέρει ότι η έκταση αυτή δεν ανήκει στον Δήμο αλλά στην επιτροπή.

Αναφέρει επίσης ότι όλα όσα σχεδιάζονται υπάρχουν ήδη στον χώρο και ότι ο Δήμος επιθυμεί απλά να πάρει το οικόπεδο, να καρπωθεί το χώρο. Υπήρξε μόνο μία προφορική υπόσχεση από την επιτροπή ότι μπορεί να παραχωρηθεί μέρος της έκτασης, μικρότερο από τέσσερα στρέμματα, στην οποία όμως δεν μπορεί να οικοδομηθεί σχολείο.

Πλήρες, δηλαδή, το αδιέξοδο και τεράστιος πλέον ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση. Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς αν το προκάτ κτίριο κριθεί ακατάλληλο, η Τήλος θα μείνει χωρίς γυμνάσιο και λύκειο. Εικοσιπέντε παιδιά δηλαδή, θα αναγκάζονται να μετακινούνται κάθε πρωί στη Σύμη ή σε άλλο παρακείμενο νησί!

Ο δήμος από την πλευρά του κάνει ό,τι μπορεί. Επικοινώνησε ήδη με τον Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης (τα δωδεκάνησα εκκλησιαστικά ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου) αποστέλλοντας επιστολές χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρξει απόκριση. Η Δήμαρχος Μαρία Καμμά θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες προσωπικά στην Κωνσταντινούπολη για σειρά επαφών με παράγοντες του Πατριαρχείου έτσι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου πάντως είχαν προλάβει να δώσουν το δικό τους μήνυμα πριν από κάποιες ημέρες. Προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματά τους και πορεία προς το Δημαρχείο όπου διάβασαν και σχετικό κείμενο-διακήρυξή τους.

Το παραθέτουμε αυτούσιο για να αναδείξουμε και τον προβληματισμό των παιδιών για το μέλλον του τόπου τους:

Οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Τήλου αποφασίσαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο κτήριο που κάνουμε μάθημα και να ενημερώσουμε ότι πραγματικά δεν γίνεται να συνεχίσουμε να φοιτούμε σε αυτό το κτήριο. Ζητάμε νέο κτήριο- για εμάς- τα αδέρφια μας- τις επόμενες γενιές που έρχονται.

Τα προβλήματα που πρόκειται να σας παραθέσουμε, είναι αυτά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν χρειάζεται να έχει κακοκαιρία ή έντονα καιρικά φαινόμενα για να αντιμετωπίσουμε πάσης φύσεως βλάβες. (Διαδίκτυο, ηλεκτρικό ρεύμα, στατικότητα, πλημμύρα κα).

Κόσμε, εσυ που ζεις στο έτος 2023 και είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «σχολείο» μας αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα:

-> εισροή νερού κάθε φορά που βρέχει (στεγανότητα κεραμοσκεπής)

-> βραχυκυκλώματα (σε περιπτώσεις φωτιά στις συνδεσιμότητες)

-> καθίζηση εδάφους σε σημεία!

…παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Δήμου Τήλου για την συντήρηση του κτηρίου ( αποκατάσταση μονώσεων, τοποθέτηση νέων κουφωμάτων και άλλα πολλά). Δεν συμμαζεύεται αυτό το πράγμα! Είναι αδύνατον πια να διορθωθεί.

Εκτός από όλα αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα που αναφέρουμε πιο πάνω, αντιμετωπίζουμε και έλλειψη χώρου, με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες που οφείλουμε να έχουμε, να μην γίνονται σωστά. Ενώ άκουσον άκουσον, δεν μας επιτρέπεται έστω και η τοποθέτηση κοντέινερ (σαν αποθήκη) στο χωράφι που είναι το κτίριο από την επιτροπή που το 1997 μας το παραχώρησε για να γίνει το σχολείο!

Είναι φανερό, και προσκαλούμε όσο είναι νωρίς,να επισκεφτείτε τον χώρο και να το δείτε με τα μάτια σας.

Κρίνεται δυσλειτουργικό. Μας κάνει κακό. Δεν επιθυμούμε να φοιτούμε εκεί!

Επιβάλλεται η ανέργεση νέου και ασφαλούς σχολείου, μόνιμης κατασκευής και σύγχρονων προδιαγραφών, για το οποίο όπως έχουμε ενημερωθεί υπάρχουν τα σχέδια- υπάρχουν τα λεφτά στο ΕΣΠΑ!

Είναι γνωστό (από ότι φαίνεται όχι σε όλους, δυστυχώς) ότι το μικρό κτίριο μας είναι ελαφράς κατασκευής και τοποθετήθηκε στο οικόπεδο το 1997, με τη λογική ότι θα χτιστεί από την πολιτεία νέο κανονικό κτίριο νέων προδιαγραφών, όπως ακριβώς ορίζει το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, στο σημείο αυτό δεν προχωράει τίποτα απολύτως. Γιατί ;

Δεν έχουν καταλάβει όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι το έργο της ανέγερσης της νέας σχολικής μονάδας για τις ανάγκες του Γυμνασίου Λυκείου Τήλου, έχει τέτοια εμβέλεια και τέτοια τεράστια σημασία όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις γενιές που έρχονται. Θα εξασφαλίσει τους παιδαγωγικούς και μαθησιακούς στόχους των νέων της Τήλου αλλά και θα θέσει για το νησί μας την μόνιμη αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της Τήλου μας στο μέλλον.

Το 1997 το γυμνάσιο λύκειο ξεκίνησε με λίγα παιδιά … τώρα είμαστε 30… στο μέλλον με νέο κτήριο θα γίνουμε περισσότεροι. Αλλά αν δεν υπάρξει νέο κτίριο και σύντομα μάλιστα … που θα πηγαίνουμε σχολείο ; Στην Νίσυρο; Στην Σύμη; Θα αναγκαστούμε να αφήσουμε το νησί μας όπως έκαναν οι γονείς μας και οι παππούδες μας για να έχουν την βασική εκπαίδευση ;

Η άμεση ανέργεση της νέας σχολικής μονάδας εξασφαλίζει την ζωή πάνω στο νησί μας. Διατηρεί και εδραιώνει την δημιουργικότητα και την δραστηριοποίηση των νέων ανθρώπων που δίνουν ζωή και μέλλον στην Τήλο μας, την πατρίδα μας.

Εφόσον ο χώρος υπάρχει- τα σχέδια υπάρχουν- τα λεφτά έχουν εξασφαλιστεί- γιατί δεν προχωράει το έργο ;

Ζητάμε τα αυτονόητα.

Νέο κτίριο για το σχολείο μας ΤΩΡΑ.

Ακούστε μας όσο είναι νωρίς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα