Καμπαγιάννης για Δημάκη: “Η κυβέρνηση συνομιλεί μόνο αν κάποιος βλάψει τον εαυτό του”

Καμπαγιάννης για Δημάκη: “Η κυβέρνηση συνομιλεί μόνο αν κάποιος βλάψει τον εαυτό του”
Βασίλης Δημάκης Facebook / Αλληλεγγύη στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη

Ο συνήγορος του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, στον οποίο δεν επιτρέπεται για μια ακόμη φορά να παρακολουθήσει τις σπουδές του, μιλώντας στο News 24/7, κάνει λόγο για ντροπιαστική στάση της ελληνικής Πολιτείας.

Ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης, από το Σάββατο, όπως ενημέρωσε με επιστολή του, διέκοψε την λήψη τροφής και νερού αλλά και την επικοινωνία με οποιονδήποτε, κάνοντας λόγο για «κύκνειο άσμα» του και επιρρίπτοντας την ευθύνη στην γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. Η εξέλιξη αυτή, ήρθε μετά την διάψευση όσων υποσχέθηκε με δημόσια ανακοίνωσή της στις 10 Μαΐου, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ο Βασίλης Δημάκης, είναι φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, ο οποίος όντας κρατούμενος, συνέχισε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και αποφοίτησε με 19,9 ως αριστούχος μαθητής, έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μάλιστα δεύτερος σε κατάταξη ανάμεσα σε όλους τους μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας.

Στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας, στις 10 Μαΐου, αναφερόταν: «Ο Βασίλης Δημάκης δεν τιμωρείται, φυλάσσεται ως κρατούμενος. Ό,τι έχει σχέση με την εκπαίδευσή του, θα συνεχίσει να του παρέχεται απρόσκοπτα. Όταν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, θα μπορεί να προσέρχεται και να παρακολουθεί τα μαθήματά του, όπως προηγουμένως». Ωστόσο, από εκείνη την ημέρα, δεν έχει επιτραπεί στον κρατούμενο φοιτητή να παρακολουθήσει κανένα μάθημα της σχολής του, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, τα οποία πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης, καθώς δεν του έχει χορηγηθεί, παρά τα συνεχή αιτήματά του, λάπτοπ και ίντερνετ για τις ώρες των μαθημάτων.

Μιλώντας στο News 24/7, ο συνήγορος του, Θανάσης Καμπαγιάννης αναφέρει: «Την Παρασκευή, 22 Μαΐου, επιδώσαμε υπόμνημα στην Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, αναφέροντας πως εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχει χορηγηθεί ένα laptop και ένα στικάκι usb με ίντερνετ για να μπορεί ο Βασίλης Δημάκης να παρακολουθεί τα μαθήματά του. Ήταν ακόμη ένα έγγραφο στο οποίο δεν λάβαμε καμία απάντηση»

Το υπόμνημα στο οποίο αναφέρεται ο Θανάσης Καμπαγιάννης είναι αυτό:

Ο συνήγορος του Βασίλη Δημάκη δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του από το Σάββατο, 23 Μαϊου, καθώς επιθυμία του κρατουμένου είναι να μην έχει επαφή με κανέναν. Όπως λέει στο News 24/7: «Η μεγαλύτερη ντροπή για την ελληνική πολιτεία, είναι το μήνυμα που στέλνει στον Βασίλη Δημάκη. Ότι δηλαδή η μόνη περίπτωση η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, ή έστω να συνδιαλλαγεί μαζί του και να του απευθυνθεί, είναι μόνο αν αυτός βλάψει τον εαυτό του. Είναι μια ενέργεια και μια τακτική που δεν αρμόζει σε μια πολιτεία που θέλει να λέγεται δημοκρατική. Μια πολιτεία που αρνείται να απαντήσει σε έναν άνθρωπο, που είναι κρατούμενος. Εκείνος της απευθύνεται με έγγραφα, δεν του απαντάει σε κανένα έγγραφο και βγάζει δελτία Τύπου και διαρροές μόνο όταν τελικά υπάρχει κίνδυνος ζωής του κρατούμενου. Είναι ολέθριο».

Σύμφωνα με τον Θανάση Καμπαγιάννη, η τακτική που ακολουθείται είναι της μη συνομιλίας με κρατουμένους: «Όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε πάρει απάντηση ούτε σε ένα έγγραφο από αυτά που έχουμε αποστείλει. Καμία έγγραφη απάντηση σε έναν πολίτη. Ούτε μια. Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης είναι «Δεν συνομιλώ με κρατουμένους» σαν να λέει «Δεν συνομιλώ με τρομοκράτες». Αλλά όταν ο ίδιος ο κρατούμενος βλάπτει τον εαυτό του, υπάρχει μια διαρροή στα ΜΜΕ ή μια ανακοίνωση στον ιστότοπο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αυτό είναι όνειδος. Θα γίνει η Ελλάδα μια χώρα στην οποία θα γίνονται απεργίες πείνας».

«Το υπουργείο δεν μπορεί να βρει ένα λάπτοπ και ένα USB»

Ο κ. Καμπαγιάννης, συμπληρώνει, πως από μόνο του το γεγονός ότι δεν μπορεί το υπουργείο να βρει ένα λάπτοπ και ένα usb για να χορηγήσει στον κρατούμενο, αρκεί για να γίνει σαφής η στόχευση: «Στις 9 Μαϊου μετήχθη στον Κορυδαλλό, στην πτέρυγα των γυναικείων φυλακών όπου βρίσκονται όσοι κρατούνται ως τρομοκράτες. Στις 10 Μαϊου δημοσιεύτηκε δελτίο Τύπου το οποίο ανέφερε πως θα γίνουν σεβαστά όλα τα δικαιώματά του. Μας ανακοινώθηκε πως ο λόγος που τον έβαλαν στις γυναικείες φυλακές ήταν εξαιτίας «υγειονομικών πρωτοκόλλων» και θα παρέμενε εκεί σε 14ημερη καραντίνα. Παρά το γεγονός πως τότε, στις 10 Μαΐου, αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πείνας και δίψας μιλώντας για εμπαιγμό και εξοντωτική επίθεση εναντίον του, τον μεταπείσαμε στις 11 Μαΐου, λέγοντας του πως υπήρξαν δεσμεύσεις για πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων του. Από εκείνη την ημέρα και για δύο εβδομάδες, δεν του έχει επιτραπεί να παρακολουθήσει κανένα μάθημα. Προσπαθούμε συνεχώς, καθημερινά να του δοθεί ένα λάπτοπ και ένα στικάκι με ίντερνετ για να τα παρακολουθήσει. Η απάντηση από τις φυλακές είναι πως δεν υπάρχει ακόμη η υλικοτεχνική υποδομή, καθώς την έχουν ζητήσει από το υπουργείο και περιμένουν απάντηση. Επί δύο εβδομάδες, ο Βασίλης Δημάκης χάνει μαθήματα. Επί δύο εβδομάδες, δεν μπορεί το υπουργείο να βρει ένα λάπτοπ και ένα usb για να σπουδάσει ο κρατούμενος. Αυτό τα λέει όλα από μόνο του».

Εκκλήσεις από Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και ΕΕΔΑ

Υπενθυμίζεται, πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών είχε απευθύνει έκκληση στις 29 Απριλίου, όταν ο Δημάκης είχε μεταχθεί στα Γρεβενά, ζητώντας να εξασφαλιστεί το δικαίωμά του στην εκπαίδευση, αναφέροντας πως το να μην του επιτρέπεται να παρακολουθεί τα μαθήματα, είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο για να κρατήσει την υποτροφία του, ανεξαρτήτως της θέλησής του.

Τέλος, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με ανακοίνωσή της στις 30 Απριλίου, εξέφρασε: «την ιδιαίτερη ανησυχία της για την πορεία της υγείας του απεργού πείνας και δίψας κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, ο οποίος, απουσία επαρκούς αιτιολογίας και χωρίς να έχει υποπέσει σε οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, μετήχθη από τις φυλακές Κορυδαλλού στα Γρεβενά, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να συνεχίσει την παρακολούθηση των μαθημάτων του», ενώ σε νέα ανακοίνωση στις 14 Μαΐου ανέφερε πως πληροφορήθηκε με ανησυχία το γεγονός πως ο κρατούμενος μετήχθη στην πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και έκλεινε την ανακοίνωσή της, λέγοντας πως θα παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση των εξαγγελιών της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, καθώς και την ακώλυτη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Βασίλη Δημάκη. Η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τους κρατουμένους με γνώμονα τον σωφρονισμό, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version