Κομισιόν για προσφυγικό: Δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας

Κομισιόν για προσφυγικό: Δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας
Επεισόδια μεταξύ προσφύγων και ανδρών της αστυνομίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης.Τις πρώτες πρωινές ώρες δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν με γκλομπ, σε μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται επί μέρες εγκλωβισμένοι στο νησί και προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο για να φύγουν πρός την ηπειρωτική χώρα,Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ) Eurokinissi

Δεν έχει λάβει ακόμα η Κομισιόν επίσημο αίτημα από τις ελληνικές Αρχές για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, επανέλαβε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερστέιν. Περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες "απεγκλωβίζονται" από τη Λέσβο έως το βράδυ της Τρίτης

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα επίσημο αίτημα από τις ελληνικές Αρχές για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, επανέλαβε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερστέιν.

Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί από τις ελληνικές Αρχές. Ανέφερε, πάντως, ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση με τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις ελληνικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Εκτός από το αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη ρυθμιστική αρχή που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, καθώς και τον οδικό χάρτη εγκατάστασης του κέντρου υποβοήθησης (hot spot) στον Πειραιά, το οποίο με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ομάδων θα επιταχύνει την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών, την παροχή ασύλου και τον συντονισμό της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους.

Τέλος, ο κ. Βίντερστέιν ανακοίνωσε ότι η Αυστρία έλαβε χθες από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση υποδοχής περίπου 1.270 νεοεισερχομένων προσφύγων που ζητούν άσυλο και η Ουγγαρία έλαβε 4 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής προσφύγων/μεταναστών και τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής.

Πάνω από 10.000 πρόσφυγες αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει τη Λέσβο από χθες μέχρι σήμερα το βράδυ

Όπως επίσημα ανακοινώθηκε σήμερα από το Δήμο Λέσβου, μετά τα τελευταία γεγονότα και μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και προκειμένου να διευκολυνθεί άμεσα η καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί, και σε συνεργασία με την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, αποφασίστηκε η παραχώρηση των εγκαταστάσεων του γηπέδου, «Γεώργιος Σκούφος» του νοτιοδυτικού άκρου της πόλης της Μυτιλήνης.

Η παραχώρηση του εν λόγο χώρου, θα διαρκέσει έως και μεθαύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, καθώς γειτνιάζει με τρία σχολικά συγκροτήματα και την Παρασκευή που ανοίγουν τα σχολεία ο χώρος πρέπει να επιστρέψει στους μαθητές χρήστες του. «Σκοπός της παραχώρησης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, «είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη και μαζικότερη καταγραφή και αναχώρηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από το νησί μας».

Ήδη, πάντως από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του νέου χώρου καταγραφής, παρατηρείται μια σχετική αποσυμφόρηση της πόλης της Μυτιλήνης, «η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται και τις επόμενες μέρες» λέει ο κ. Γαληνός.

Η δημιουργία του νέου χώρου καταγραφής αποτελεί μέρος του νέου σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ενεργοποιούνται το φυλάκιο της Κάπης και της Κλειούς και το στρατόπεδο της Πέτρας. Εκεί θα συγκεντρώνονται οι αφικνούμενοι,, αντίστοιχα στη Συκαμνιά και το Μανταμάδο και στην περιοχή της Μήθυμνας. Εκεί θα καταγράφονται, θα εκδίδονται εισιτήρια και θα μεταφέρονται στο Σίγρι όπου και θα επιβιβάζονται σε πλοίο που θα βρίσκεται στο λιμάνι του Σιγρίου.

Από την άλλη μεριά, όσοι θα έρχονται στη Μυτιλήνη και στη γύρω περιοχή της θα καταγράφονται στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή και από το λιμάνι της Μυτιλήνης θα αναχωρούν για τον Πειραιά. Ας σημειωθεί ότι η παραχώρηση του στρατοπέδου -το οποίο ανήκει στην ALPHA BANK- έχει ζητηθεί από την ίδια την πρωθυπουργό.

Ας σημειωθεί ότι χθες αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Blue Star 1» 2.850 πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ για σήμερα έχει σχεδιαστεί και ήδη άρχισε να υλοποιείται η αναχώρηση περί των 8.000 μεταναστών και προσφύγων. Συγκεκριμένα ήδη αναχώρησαν για Πειραιά με τα πλοία «Πάτμος» και «Τέρα Τζετ» 3.800 άτομα. Ενώ και μέχρι το βράδυ θα αναχωρήσουν για τον Πειραιά 3.200 άτομα με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Αριάδνη» και περί τα 1.000 άτομα με το «Blue Star 1» για Καβάλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα