Κονιδάρης: Το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα - Ιερώνυμου δεν σηματοδοτεί χωρισμό

Ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Κονιδάρης
Ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Κονιδάρης EUROKINISSI

Ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Γ. Κονιδάρης, μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 για το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα - Ιερώνυμου. Τα ερωτήματα και οι ενστάσεις σχετικά με την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών.

"Δεν πρόκειται ακόμα για συμφωνία, είναι ad referendum, ο Αρχιεπίσκοπος επιφυλάσσεται να τη φέρει στην ιεραρχία και ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο", είπε μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή Πρωινό Τανγκό με τους Αντώνη Φουρλή και Στέλλα Γκαντώνα, ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Κονιδάρης, κάνοντας λόγο για "οξύμωρο" στην προκειμένη περίπτωση, καθώς όπως είπε, τα πράγματα έπρεπε να γίνουν ανάποδα.

"Η συμφωνία δεν μπορεί να έγινε μέσα σε μία ώρα. Είναι κάτι που είχε προηγηθεί από καιρό. Ο Αρχιεπίσκοπος πήγε, για να πληροφορηθεί τι σημαίνει ουδετερότητα στο Σύνταγμα κι αντί γι' αυτό ανακοινώθηκε η συμφωνία με τον πρωθυπουργό, που ισχύει όπως λέει στο τέλος, εάν ισχύουν όλοι οι όροι της", σημειώνει ο κ. Κονιδάρης, θέτοντας μερικά ερωτήματα. Μεταξύ αυτών, γιατί δεν ρωτήθηκε το Πατριαρχείο και εάν πρόκειται για συμφωνία ενόψει εκλογών, με τον αρχιεπίσκοπο να εμφανίζεται στην τηλεόραση, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ΔΙΣ της οποίας προΐσταται ο αρχιεπίσκοπος, αποτελείται από 12 μέλη, που αλλάζουν κάθε χρόνο. "Είναι αντιπρόσωποι της ιεραρχίας, αλλά στα μείζονα θέματα, την απόφαση παίρνει η ιεραρχία. Πολλοί αρχιερείς είναι κουμπωμένοι, γιατί δημιουργείται μία συμφωνία που δεν έχει καμία σχέση με το Σύνταγμα. Ο κ. Τσίπρας δεν πειράζει καθόλου το Σύνταγμα. Όλα αυτά τα θέματα μπορούν να ρυθμιστούν με νόμους", είπε.

Μάλιστα, κατά τον ίδιο, το κοινό ανακοινωθέν "δεν σηματοδοτεί χωρισμό και αυτή η μεταφορά της μισθοδοσίας στην Εκκλησία δεν είναι σίγουρα κάτι καλό για τους κληρικούς". Των αρχιεπισκόπων και των Μητροπολιτών γιατί δεν μεταφέρεται; Και τι θα γίνει με τη σύνταξη και την περίθαλψή των απλών κληρικών", διερωτάται ο καθηγητής, διατυπώνοντας τη σκέψη, ότι ενδεχομένως να δίνονται υπερεξουσίες στους υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία της Εκκλησίας, που θα μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν κατά το δοκούν.

Όπως είπε, οι κληρικοί ήταν οιωνεί δημόσιοι υπάλληλοι, ήταν δημόσιοι λειτουργοί και γι'αυτό δικαιούνταν να έχουν και μία θέση στο Δημόσιο. "Ο κ. Τσίπρας ανεβάζει τις θέσεις κατά 2.000. Το πλαφόν υπήρχε, μισθοδοτούσε 6.000 ιερείς. Τώρα πάνε στους 8.000 και λέει ότι τα λεφτά τα δίνει την Εκκλησία για να τα διαχειρίζεται. Μπορεί να κάνει εντύπωση και να πουλάει στα πρωτοσέλιδα, αλλά είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα. Οι μητροπολίτες εξαιρούνται από αυτό το σύστημα; Τι θα γίνει με τους κληρικούς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, που υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο; Θα πληρώνονται από το κράτος; Γιατί η συμφωνία δεν πήγε πακέτο με τη συμφωνία του Πατριαρχείου; Και Μητροπόλεις της Β. Ελλάδος έχουν δοθεί απλώς προς διοίκηση στην Εκκλησία της Ελλάδος (εκτός από Κρήτης και Δωδεκανήσου). Άρα, είναι ο αρχιεπίσκοπος νομιμοποιημένος να πάρει τη συμφωνία και να διαπραγματευτεί αυτά τα πράγματα; Είναι η εκκλησία αυτή τη στιγμή έτοιμη να διαχειριστεί τη μισθοδοσία 9.000 ανθρώπων;".

Σχολιάζοντας την αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και δη της Αξιωματικής, ο κ. Κονιδάρης είπε, πως "η ΝΔ έχει αιφνιδιαστεί. Ο Τσίπρας είναι μεγάλος τακτικιστής, τους έπιασε στον ύπνο".

Πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Κληρικών: Συζητούνται πράγματα για εμάς χωρίς εμάς

"Πρόκειται για ανακοινωθέν που έγινε εν αγνοία μας, μας αιφνιδίασε. Συζητούνται πράγματα για εμάς χωρίς εμάς και δεν είναι η πρώτη φορά. Απεμπολούνται δικαιώματα των κληρικών, που κατοχυρώθηκαν με χρόνιους αγώνες και διασφάλιζαν τα βιοποριστικά ζητήματα των ιερέων, ώστε να ασχολούνται οι κληρικοί με το ποιμαντικό τους έργο", είπε ο Πατέρας Γεώργιος Βαμβακίδη, ο οποίος αναρωτήθηκε αν αφορά όλους τους κληρικούς, αναφερόμενος στους ιερείς Δωδεκανήσων και Κρήτης καθώς επίσης και για ποιο λόγο από τη στιγμή που το κράτος θα δίνει τα χρήματα, να τα μεταφέρει στην εκκλησία. Ακόμη, εξέφρασε την ανησυχία του για το τί θα γίνει με τις συντάξεις τους και την ιατρο-φαρμακευτική περίθλαψη, εκτιμώντας ότι η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί από την Ιεραρχία. "Εάν περάσει θα αντιδράσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα, μέσω προσφυγών και ειρηνικών μαζικών αντιδράσεων, όπως συνάδει σε Έλληνες παπάδες, τύπού Παπαφλέσσα", είπε χαρακτηριστικά.

Σταθόπουλος: Δεν αρκεί το ανακοινωθέν - Περιεχόμενο της συμφωνίας δεν μπορεί να είναι μόνο τα περιουσιακά θέματα

Σε δηλώσεις του στον News 24/7 στους 88,6 ο κ. Μιχαλης Σταθόπουλος, επίτιμος καθηγητής νομικής και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, σχολίασε, πως "είναι η αρχής ίσως μιας ιστορικής συμφωνίας γιατί προϋποθέτει ότι θα περάσει και από τις δύο πλευρές. Δεν αρκεί το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Ιερώνυμου. Περιεχόμενο της συμφωνίας δεν μπορεί να είναι μόνο τα περιουσιακά θέματα. Το καθοριστικό είναι η θρησκευτική ουδετερότητα και η μη ανάμειξη της μιας πλευράς στις υποθέσεις της άλλης, δηλαδή η αυτοτέλεια των δύο πλευρών. Δεν μας λέει η εκκλησία από που απέκτησε η εκκλησία της περιουσία; Την αγόρασε; Θεωρώ σωστό να πει η εκκλησία ότι δε διεκδικεί τίποτα", είπε ο καθηγητής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εκκλησία, Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας: Ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο

SHARE:

24Media Network